Acasă Sanatate „Pilates“ va scapa de celulita

„Pilates“ va scapa de celulita

Celulita apare mai ales la femei si este o inflamatie localizata la nivelul tesutului celular. Poate fi superficiala, generalizata sau localizata cu predilectie pe coapse si fese. Zona capata aspect de „coaja de portocala“, cu induratii (intariri ale tesutului) mai mult sau mai putin delimitate, dureroase la palpat.


Exista numeroase metode de tratament clasice, insa exista acum si la noi o metoda de tratament mult mai eficienta, datorita duratei exercitiilor – necesita doar 20-25 de minute zilnic, si mult mai economica, nefiind necesara aparatura diversificata si costisitoare. Exercitiile „Pilates“ au fost concepute la inceputul secolului de Joseph Pilates, un tânar american, foarte bolnavicios, predispus la tuberculoza, care, din cauza constitutiei fizice precare, nu era primit in nici un club de sport. In scurt timp, dupa ce a practicat setul de exercitii fizice, concepute de el insusi, s-a transformat intr-un tânar cu corp de dansator, ce poza ca model.


Folosita la Hollywood


Metoda „Pilates“ este o imbinare armonioasa de sisteme de antrenament stravechi (arte martiale, tai-ji, yoga), cât si moderne (gimnastica, dans, culturism).


Prin aceasta metoda de exercitii fizice se obtine coordonarea corpului, mintii si spiritului, lucrând cu muschii, nu asupra sau impotriva lor.


Metoda de exercitii „Pilates“ a fost multa vreme antrenamentul fizic secret al dansatorilor, pâna recent, când sportivi de performanta, cântareti si actori celebri de la Hollywood au inceput sa o foloseasca.


Principiile metodei „Pilates“


Aspectul cel mai important al acestei metode este acela ca fiecare moment de lucru este atent controlat pentru obtinerea efectului maxim. Corpul lucreaza ca un tot unitar in care pozitionarea si miscarea fiecarei parti a trupului este importanta. Pentru ca ne concentram asupra unui exercitiu acesta este realizat corect, iar in plus, mentinându-ne atentia asupra corpului, mintea nu mai este preocupata de grijile imediate, anxietati sau probleme cotidiene. Interesant este ca aceasta concentrare nu extenueaza, ci este o metoda profund relaxanta.


Dintr-o pozitie se poate trece in alta, usor, fluid si natural, ritmul miscarii fiind dat de propria respiratie. De aceea, respiratia specifica metodei „Pilates“ este corecta, ritmica, la capacitate maxima, in care se expira o data cu miscarea, iar la revenire, se inspira adânc, astfel incât aerul dilata mult baza toracelui.


Alt principiu esential in „Pilates“ este formarea „cordonului de forta“, ceea ce presupune tonifierea musculaturii, a trei zone principale: spate, abdomen si fese, orice exercitiu „Pilates“ efectuându-se cu acest „corset muscular“ care face ca abdomenul sa devina plat, corecteaza postura si face sa dispara tensiunile si afectiunile coloanei vertebrale.


Efecte si aplicabilitate


Alaturi de dieta este metoda preferata ce se aplica la persoanele cu celulita, obezitate, cu rezultate vizibile in timp relativ scurt. Reduce tesutul adipos, intareste articulatiile, da muschilor o forma placuta si naturala, creste capacitatea de efort prin imbunatatirea sistemului cardio-respirator, mentine tonusul psihic la un nivel optim prin efectele sale relaxante. In scop terapeutic, metoda „Pilates“ este folosita cu succes in discopatii, lombalgii, sciatica, artroze, afectiuni respiratorii de tip restrictiv. O aplicabilitate benefica isi gaseste la femeile insarcinate, pregatind viitoarea mamica pentru o nastere cât mai usoara.


Antrenament cu instructor


Pentru a invata „Pilates“, trebuie sa mergem la o sala unde predau instructori specializati care asigura efectuarea corecta a exercitiilor si obtinerea rezultatelor asteptate, o data sau de doua ori pe saptamâna, iar acasa este nevoie de o practica de 20-30 de minute zilnic, putând efectua sedinta de exercitii si in doua sau trei reprize de-a lungul zilei.


Putem folosi exercitiile „Pilates“ pentru a ne mentine in forma si a preveni imbolnavirile. In timp ce corpul nostru scapa de celulita, sau de alte probleme de sanatate, noi suntem relaxati, veseli si cu mult chef de viata.


Material realizat in colaborare cu Centrul de Recuperare Medicala si Terapii Complementare „Sfântul Grigorie Decapolitul“ din Craiova, tel.: 598.843

Exit mobile version