16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlcoolismul afecteaza un român din zece

Alcoolismul afecteaza un român din zece

Un român din zece este alcoolic, potrivit Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj. Alcoolismul cronic este o boala care face ravagii de vreo câtiva ani si in tara noastra. Consecintele lui sunt din cele mai grave: incapacitate temporara de munca (materializata prin concedii medicale), incapacitate definitiva de munca (pensionare pentru invaliditate), absenteism, scaderea productivitatii si a calitatii muncii, afectarea relatiilor de munca, diminuarea capitalului biologic al natiunii (risc de sindrom alcoolic fatal, de handicap mental si fizic al descendentilor, incurajarea copiilor la consum de alcool, risc crescut de accidente).


In fata acestei amenintari, autoritatile sanitare considera ca ar trebui schimbat modul in care este privit alcoolul. „Alcoolul este considerat la noi mai degraba un fel de drog legal, motiv pentru care este minimalizat efectul devastator, considerându-se ca are un efect redus in comparatie cu «drogurile ilegale». Este gresita aceasta perceptie. Alcoolul este la fel de periculos“, sustine dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica in cadul ASP Dolj.


Reprezentantii ASP Dolj considera ca in România consumul de alcool a atins un nivel ingrijorator si din cauza ca legislatia este precara, iar anarhia din domeniul productiei si comertului cu alcool se asociaza unor mecanisme de informare si control insuficiente si ineficiente pentru a contrabalansa daunele aduse economiei nationale din partea producatorilor si comerciantilor de alcool.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS