13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRadiatiile ultraviolete, un dusman de temut al pielii

Radiatiile ultraviolete, un dusman de temut al pielii

Din dorinta de a fi frumoase, multe femei abuzeaza de statul la plaja sau la solar. Problema este ca, in loc sa se bronzeze, aceste persoane se pot alege cu arsuri, imbatrânirea pielii si, in timp, cancer cutanat.


Arsura solara este un raspuns acut, inflamator al pielii, rezultat in urma expunerii la radiatiile ultraviolete. Arsura solara poate fi usoara atunci când pe zona expusa apare un eritem (roseata) bine delimitat si este urmat de o usoara jupuire sau poate sa fie severa, caz in care pe suprafata afectata apar vezicule (basici). In acest din urma caz, pielea devine dureroasa si pot sa apara manifestari generale de genul: cefalee, frisoane, febra etc. Leziunile se vindeca greu, lasând pete hiper sau hipopigmentare care pot fi definitive daca arsura este profunda.


Arsura este provocata de fapt de radiatiile ultraviolete de tip B (UV-B) din spectrul luminos. Aceste radiatii au o energie mare si mai mult de 90% sunt oprite de epiderm. Radiatiile ultraviolete de tip B sunt principalii factori implicati in declansarea cancerului de piele. Intensitatea radiatiilor UV-B variaza in functie de anotimp si momentul zilei. De aceea, este foarte important sa nu stam vara la soare intre orele 11.00 si 16.00.


Arsuri pot provoca si radiatiile ultraviolete de tip A (UV-A), insa nu atât de grave. Acestea sunt emise constant de la rasaritul soarelui pâna la apus si, spre deosebire de radiatiile UV-B, trec prin nori si prin sticla. Pe termen scurt, aceste radiatii sunt implicate in declansarea fotodermatozelor (boli de piele produse de soare), iar pe termen lung au un rol important in imbatrânirea pielii, din cauza ca patrund adânc in derm, afectând fibrele elastice si colagenul.


Crema trebuie aplicata in mod repetat


Unele tipuri de piele sunt mai sensibile la arsurile solare decât altele. Persoanele roscate cu ten deschis, pistrui, ochi albastri sau verzi nu se bronzeaza niciodata, in schimb se ard. Blonzii cu ten deschis si ochi de culoare deschisa se bronzeaza greu, dar se ard la rândul lor cu usurinta. Persoanele cu par saten sau brunete si ochi albastri sau verzi se bronzeaza puternic si se ard rareori, in timp ce brunetii cu ochi caprui sau negri se bronzeaza fara sa se arda.


O sensibilitate deosebita la soare o are pielea copiilor. De aceea, este recomandat ca micutii sub doi ani sa nu fie luati la plaja.


In functie de tipul de piele se aleg si cremele de protectie, care se aplica pe toata perioada sezonului insorit pe zonele expuse, indiferent daca mergem sau nu la plaja. O crema buna trebuie sa asigure protectie impotriva radiatiilor ultraviolete.


Majoritatea produselor cosmetice de acest gen au trecut pe ambalaj factorul de protectie solara (SPF). Pentru o protectie eficienta, SPF trebuie sa fie minimum 15, insa, in general, se recomanda folosirea unor creme protectoare cu SPF mai mare de 30.


Chiar daca aplicam crema, indiferent de factorul de protectie, nu inseamna ca nu ne putem arde. De exemplu, un SPF de 15 arata ca o persoana poate primi de 15 ori cantitatea uzuala de UV-B pentru a dezvolta o arsura solara. O persoana care fara protectie se arde in zece minute, folosind o crema-ecran cu SPF 15, va avea nevoie de 10 x15 minute pentru a se arde. Crema de protectie trebuie aplicata in cantitate suficienta si in mod repetat pe parcursul zilei.


Dr. Simona Marinoaica, medic primar dermatologie la Centrul Medical HELIOS din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU