10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoada soricelului, antiseptic natural

Coada soricelului, antiseptic natural

Iarba oilor, iarba stranutatoare, crestatea, prâsnel, braditel sunt mai multe denumiri ale aceleiasi plante medicinale, cunoscuta pretutindeni sub numele de coada soricelului (Achillea millefolium). Coada soricelului, atât de apreciata pentru calitatile ei terapeutice, este de fapt o buruiana care populeaza zonele salbatice de la marginea localitatilor, poieni, fânete, margini de padure, locuri insorite sau umbrite, in regiuni stâncoase sau de câmpie. Din aceasta cauza este si foarte usor de procurat. Florile si partea aeriana a plantei se recolteaza din aprilie pâna in septembrie, de preferinta insa in soare puternic, pentru ca atunci are un continut mai ridicat de uleiuri volatile. Frunzele trebuie culese separat de flori, având utilizari diferite.


Adjuvant in patologia feminina


Coada soricelului are actiune antiseptica si ajuta la regenerarea tesuturilor, fiind utilizata din acest motiv in special in patologia organelor sexuale feminine (dereglari ale ciclului menstrual, pentru tratarea simptomelor femeii la menopauza, inflamatiile ovarului). Administrata intern, sub forma de infuzie sau tinctura, stimuleaza pofta de mâncare, trateaza bronsitele, tusea, rinita, rinosinuzitele, amelioreaza simptomele in alergii, calmeaza colicile hepato-biliare, balonarile si alte afectiuni ale aparatului digestiv si ajuta la stoparea hemoragiilor. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori la un sfert de litru de apa fiarta. Se lasa in repaus 15 minute si se consuma una – doua cani pe zi.


Cataplasme cu infuzie de coada soricelului se folosesc pentru tratarea eczemelor, arsurilor, contuziilor, ranilor purulente, hemoroizilor si fisurilor anale, abceselor dentare, astmului bronsic.


Masti cosmetice


Infuzia de coada soricelului are efect benefic asupra tenului. Poate fi folosita cu succes pentru calmarea tenurilor iritate, prin aplicarea de comprese pe fata.


Are efecte bune si asupra tesuturilor imbatrânite, in sensul ca, aplicate frecvent, cataplasmele cu infuzie sunt un foarte bun regenerator. Pentru tenurile imbatrânite, ridate, se folosesc tulpina, frunzele si florile. Compresele se aplica seara de seara, timp de doua – trei luni, cu pauze de doua – trei luni.


Pentru tenurile lipsite de suplete si elasticitate, se recomanda urmatoarea masca, compusa din: 2 linguri infuzie de coada soricelului, 2 linguri tarâte de grâu, o lingura miere de albine. Se amesteca, obtinându-se o pasta care va fi aplicata pe fata si mentinuta 15 minute.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS