17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSa profitam de vitamina soarelui

Sa profitam de vitamina soarelui

15 minute la soare asigura „doza“ necesara de vitamina D. Aceasta fixeaza calciul in oase, regleaza tensiunea arteriala, previne rahitismul si cancerul.


Lumina soarelui ne confera buna dispozitie, iar sub actiunea razelor ultraviolete organismul nostru sintetizeaza vitamina D, atât de necesara integritatii sistemului osos si sanatatii noastre, in general. Numita si vitamina soarelui, vitamina D este produsa chiar de pielea noastra. Expunerea la soare, timp de 15 minute, a fetei si a bratelor asigura doza zilnica de vitamina D. Pentru ca in lunile de iarna nu beneficiem decât in mica masura de aceasta substanta provenita de la soare, vara este anotimpul ideal sa facem o cura de vitamina D. Cu o singura conditie. Pentru a ne bucura de lumina binefacatoare a soarelui, sa avem grija sa ne expunem corpul dimineata, pâna in ora 11.00, si dupa-amiaza, dupa ora 16.00.


Vitamina D poate fi obtinuta si din unele alimente. Ouale, laptele, pestele gras, ficatul, stridiile ne furnizeaza aceasta vitamina. Ea participa la absorbtia calciului si fosforului in intestin si la depunerea acestor elemente in schelet si dinti, mareste rezistenta organismului la infectii, normalizeaza functionarea glandelor tiroida, hipofiza, pancreas.


Previne durerile musculare


Vitamina D contribuie la fixarea calciului in oase. O cantitate insuficienta genereaza suferinte osoase cunoscute sub numele de rahitism la copil si osteomalacie si osteoporoza la adulti. Dar si muschii sunt dependenti de vitamina D. Ea mentine tonusul muscular si astfel scade riscul caderilor la vârstnici si durerile musculare sau articulare la tineri. Studiile recente arata ca vitamina D mai are o actiune importanta, protejeaza impotriva cancerului. Cercetarile au mai aratat ca tulburarile sistemului imunitar sunt specifice zonelor care sunt private mai multe ore pe zi de lumina soarelui.


Mai mult, un studiu efectuat la Universitatea din Boston a dovedit ca, dupa ce subiectii cu hipertensiune au fost expusi constant razelor ultraviolete pe o durata de trei luni, nivelul vitaminei D din organismul lor s-a dublat. Rezultatul, tensiunea lor arteriala s-a normalizat. Pacientii au fost urmariti inca noua luni dupa acest test si s-a constatat ca tensiunea lor sistolica nu a depasit valoarea de 140 mm Hg. S-a stabilit ca efectul de reglare a tensiunii arteriale se datoreaza faptului ca vitamina D favorizeaza producerea unor hormoni, renina – angiotensina, cu actiune de normalizare a tensiunii arteriale.


Calciul si vitamina D


Femeile in vârsta carora li s-au administrat pe o perioada de trei luni suplimente de vitamina D si calciu si-au redus cu mult riscul de a suferi fracturi osteoporotice, comparativ cu cele care au primit doar calciu. Specialistii de la Universitatea din Basel (Elvetia) au confirmat ca asocierea calciului cu vitamina D este solutia optima pentru a preveni caderile in cazul vârstnicilor.


 


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS