3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCazurile de necroza, in crestere

Cazurile de necroza, in crestere

Numarul bolnavilor de necroza este in crestere in judetul Dolj, avertizeaza medicii specialisti. Raspunzatoare de acest fenomen sunt considerate consumul excesiv de alcool si administrarea dupa ureche a corticosteroizilor, medicamente folosite la tratarea cancerului.


Necroza aseptica a capului femural este un proces patologic care apare in urma unei perturbari a circulatiei sângelui la nivelul osului, care determina moartea celulelor osoase si medulare. Boala se produce din mai multe motive: traumatisme (luxatii, fracturi la nivelul soldului etc.), anumite boli (anemie, diabet, hipercolesterolemie), medicamente utilizate in anumite afectiuni, cum ar fi cancerul (corticosteroizi) si consumul excesiv de alcool.


Studiile au aratat ca modul de viata poate influenta intr-o oarecare masura producerea acestei boli. In Japonia, de exemplu, apar circa 2.500 – 3.000 de cazuri pe an la persoane cu vârste cuprinse intre 20 si 60 de ani, in timp ce in SUA, o tara diferita din punct de vedere socio-cultural, se inregistreaza un numar de cinci-sase ori mai mare.


Necroza si invaliditatea


Necroza aseptica poate duce la invaliditate permanenta. De aceea prezentarea la medic imediat dupa aparitia primelor simptome este foarte importanta. Aceasta boala afecteaza de obicei adultul tânar si persoanele mature, in vârsta de peste 20 de ani. Poate fi oprita din evolutie, cu revenire aproape completa la viata profesionala si sociala, cu o conditie: diagnosticarea sa se faca imediat dupa aparitia primelor simptome (dureri la nivelul soldului si mers schiopatat).


„In aceasta faza, la pacientii tineri, se recomanda interventia chirurgicala conservatoare, prin care se incearca revascularizarea sau schimbarea locului de sprijin al trunchiului pe capul femural, evitând zona necrozata. La copii se practica imobilizarea in aparat ghipsat, urmarindu-se aceeasi schimbare a locului de sprijin pe capul femural, iar la bolnavii in vârsta de peste 55 de ani, artroplastia de sold (protezarea soldului)“, sustine dr. Cornel Mercut, medic primar ortoped in cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.


Necrozele la alte oase decât femurul sunt mai putin grave si se trateaza prin interventii chirurgicale de refacere a tesutului osos. Aceste operatii au mari sanse de reusita, fara recidive daca au fost corect efectuate. Astfel de necroze sunt de regula localizate la nivelul rotulei, calcâiului, oaselor metatarsiene.


Alcoolul si corticosteroizii


In judetul Dolj exista foarte multe cazuri de necroza de cap femural. La Spitalul de Urgenta Craiova sunt operati in fiecare saptamâna bolnavi cu o astfel de afectiune. „Necroza este o boala destul de raspândita. Principalele cauze sunt administrarea medicamentelor de genul corticosteroizilor fara a se tine cont de sfatul medicului si consumul exagerat de alcool“, considera dr. Mercut.


Medicul ortoped a mai spus ca protezarea in necroza aseptica a capului femural este gratuita, dar ca sunt probleme cu procurarea sângelui pentru transfuziile din timpul desfasurarii operatiei: „Clinica de ortopedie este inclusa in programul de protezare al Ministerului Sanatatii, astfel incât o proteza care in mod normal costa intre sapte si 60 de milioane de lei este gratuita. Tipul de proteza este ales de medicul specialist, in functie de vârsta pacientului, starea generala de sanatate si gradul de osteoporoza. Sângele reprezinta o mare problema in tratamentul necrozei, in astfel de operatii fiind nevoie de transfuzii. De aceea, pacientii sunt rugati de regula sa-si aduca rude si prieteni care sa le doneze sânge“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU