5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn dinte curat nu se poate imbolnavi

Un dinte curat nu se poate imbolnavi

Caria apare atunci când bacteriile din gura transforma alimentele in acizi care ataca dintele. Pentru a avea o dantura sanatoasa trebuie sa evitam dulciurile si sa folosim cât mai des periuta de dinti.


Bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharul in acizi. Acizii ataca dintele inca din primele 20 de minute, poate chiar mai mult, dupa masa. In timp, apare placa bacteriana, o aglomerare de bacterii si resturi alimentare. Pelicula apare pe dinti si gingii si duce la distrugerea smaltului dintelui si aparitia cariei dentare. Netratat, dintele se distruge progresiv.


Printre factorii care favorizeaza aparitia cariei, fara a putea fi controlati, se numara gura uscata (xerostomia) si sindromul Sjogren. In ambele cazuri nu se produce suficienta saliva. Saliva indeparteaza alimentele si zaharurile, protejând dintii. Uscaciunea gurii se intâlneste la batrâni, in tratamentul cu anumite medicamente, precum cele pentru raceala, hipertensiune sau depresie, si in unele afectiuni respiratorii (rinita alergica).


Tehnica „spalarii duble“


Prevenirea aparitiei cariei se poate face printr-un periaj dentar corespunzator si printr-o alimentatie sanatoasa, cu conditia sa nu neglijati o vizita, cel putin o data la sase luni, la cabinetul stomatologic.


Multi oameni se plâng insa ca, desi se spala pe dinti dupa fiecare masa, tot au probleme cu cariile. Medicii specialisti considera ca in astfel de cazuri de vina este tehnica. Dr. Liviu Teisi are o metoda putin aparte de periaj, de care este insa foarte multumit, si pe care o recomanda pacientilor sai. „Ii sfatuiesc pe pacientii mei sa aplice asa-numita tehnica a «spalarii duble». Se pune pasta de dinti pe jumatate din parul periutei si apoi se intinde pe smaltul dintilor, dinspre gingii spre marginea dintilor, masând in acelasi timp gingia cu periuta, timp de 10-20 de secunde pe fiecare dinte. Dupa ce ai periat astfel dintii de sus, treci si la dintii de jos. Clatesti, apoi repeti operatiunea, cu cealalta jumatate din pasta de dinti care se foloseste de obicei la spalarea dintilor, insa miscarile sa fie circulare“.


Tratamentul cu fluor


Dupa perierea dintilor, care trebuie facuta de doua ori pe zi, si dupa fiecare masa este bine sa folositi ata pentru curatarea spatiilor interdentare sau apa de gura. Aceste masuri de ingrijire trebuie insa dublate de o alimentatie corespunzatoare saraca in zaharuri.


Pentru intarirea dintilor pot fi folosite si suplimente cu fluor. Fluorurile intra in compozitia pastei de dinti, apei de gura sau a gelurilor care se folosesc cel putin o data pe saptamâna pentru ingrijirea dintilor. Alte variante sunt drajeurile, tabletele, sarea cu fluor sau lacurile cu fluor. „Aplicarea unui lac cu fluor pe dinti nu poate fi facuta decât de catre un specialist care stie foarte bine cantitatea optima care poate fi aplicata, pe baza unui studiu facut inainte si care trebuie sa tina cont de anumite aspecte, cum ar fi dieta. Studiile au aratat insa ca acest tratament este eficient doar in 20% dintre cazuri“, a precizat dr. Teisi.


Alunele curata dintii


Dulciurile lipicioase si alimentele zaharate, precum stafide, cereale invelite in zahar, prajituri, torturi, caramele, produc cele mai mari pagube in cavitatea bucala. Ele ar trebui inlocuite cu cereale integrale, legume, fructe si alimente sarace in grasimi si sare. Mozzarella, brânzeturile, alunele, iaurtul si laptele sunt bune pentru dinti. Ajuta la indepartarea zaharurilor din cavitatea bucala si protejeaza impotriva placii, in special daca sunt consumate dupa masa. Nu se iau gustari inainte de culcare, mâncarea ramasa pe dinti peste noapte este o cauza a cariei. Secretia de saliva scade pe timpul noptii si nu curata gura in timpul somnului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS