17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCapsunele si fragii, recomandate in tratamentul gutei

Capsunele si fragii, recomandate in tratamentul gutei

Capsunele si fragii se pot folosi cu succes in afectiunile renale, artrita si reumatism, fiind recomandate in special pentru tratamentul gutei. Dr. Ovidiu Bojor, fondatorul fitoterapiei moderne din tara noastra, sustine acest tratament pe site-ul www.topmedici.ro. „Fraga si capsuna contin circa 89% apa. Continutul in saruri de potasiu este destul de ridicat, de 140 mg%, iar in fosfor de 30 mg%, calciu 25 mg%. Continutul in vitamina C este in proportie de 60-80 mg%. Celelalte componente sunt slab aspectate. Amintim doar zaharurile, unde predomina levuloza, circa 5%, fapt ce permite consumarea lor si de catre diabetici. Fragii si capsunele sunt diuretice active, cu eliminare de acid uric: ele sunt recomandate in curele pentru afectiunile renale, artritism, reumatism, cu accent pentru guta. De asemenea, sunt utile in tratamentul eczemelor“, a aratat el.


Dr. Bojor considera ca fragii si capsunele au, la nivelul sistemului digestiv, o actiune usor laxativa, de combatere a oxiurilor si cu efect favorabil in litiaza biliara. Medicul recomanda aceste fructe si pentru proprietatile lor hipotensive.


„Diabeticii le pot consuma, dar fara sa depaseasca o cantitate de 300 g pe zi. Se vor evita de persoanele alergice, deoarece declanseaza reactii puternice, cu repercusiuni deosebit de grave. Frunzele de frag si capsun fac parte si ele din nomenclatorul plantelor medicinale. Ele reprezinta un produs antidiareic si diuretic foarte eficient, cu proprietati dezinfectante ale cailor urinare“, a mai spus Bojor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS