27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProtezarea auditiva, un lux

Protezarea auditiva, un lux

500 de milioane de oameni de pe glob au probleme cu auzul, iar pâna in 2015 numarul lor ar putea ajunge la 700 de milioane. Deficienta auditiva este o problema serioasa pentru care singura indicatie terapeutica este de cele mai multe ori protezarea. Iar o proteza costa mai mult decât isi pot permite cei mai multi dintre noi.


Deficienta auditiva nu este doar o problema asociata cu vârsta. 50% dintre cei cu probleme de auz au vârsta sub 65 de ani, multi dintre ei fiind copii sau tineri.


Medicii sustin ca hipoacuzia (scaderea auzului) este, din pacate, un defect din nastere care poate trece neobservat in primele luni de viata. „Copiii hipoacuzici arata si se comporta la fel ca nou-nascutii cu auz normal. De aceea, in lipsa unei detectii active a hipoacuziei, aceasta va fi depistata de-abia la 12-24 luni, când parintii observa lipsa de dezvoltare a limbajului. Din pacate, in România, vârsta la care se depisteaza hipoacuzia variaza intre trei si patru ani. La trei ani deja este prea târziu pentru a asigura o dezvoltare optima a vorbirii“, a sustinut dr. Delian Ionescu de la cabinetul de protezare auditiva din cadrul Policlinicii ELGA Craiova.


Metode de testare


Atunci când exista o leziune la oricare din partile componente ale aparatului auditiv, abilitatile auditive pot fi compromise. Remedierea acestei probleme se poate face doar in putine cazuri prin tratament cu medicamente sau chirurgical. De cele mai multe ori insa, singurul remediu este purtarea pentru tot restul vietii a unei proteze auditive. Aceasta permite amplificarea sunetelor care sunt percepute de ureche, astfel incât persoana care sufera de o afectiune auditiva sa poata sa auda normal.


„Anumite deficiente de auz pot sa treaca nebagate in seama. De aceea este bine ca periodic sa va prezentanti la medicul ORL-ist pentru un test de auz. Testele de auz sunt simple si nedureroase si sunt cele mai indicate pentru a afla daca o persoana aude normal. Si copiii de orice vârsta, chiar si cei nou-nascuti, pot face mai nou teste de auz“, a mai spus dr. Delian Ionescu.


Exista chiar o varietate de metode disponibile de testare a auzului care pot fi alese in functie de vârsta si maturitatea persoanei. Cele mai moderne sunt potentialele evocate auditive – un test care masoara undele (impulsurile) aparute in creier in urma stimularii sonore – si impedanta acustica – alt test care inregistreaza miscarile timpanului ca urmare a schimbarii de presiune din urechea medie. Acest din urma test este foarte util in aflarea cauzei hipoacuziei, pentru ca se realizeaza rapid si nu necesita participarea activa a pacientului. Forma obisnuita de testare a auzului este insa audiometria. Aceasta permite masurarea sunetului pe care il poate percepe pacientul, ajutând in acelasi timp si la reglarea aparatului auditiv.


Cum obtii o proteza


Dupa stabilirea diagnosticului, medicul va hotari daca este necesar un dispozitiv de protezare auditiva. O data ce sunteti in posesia indicatiei de protezare va veti adresa unui centru sau cabinet de protezare auditiva. Unele din aceste cabinete se afla in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate care deconteaza contravaloarea pretului de referinta al protezei. Din pacate, la noi sistemul functioneaza greoi, perioada de asteptare pentru obtinerea unei proteze fiind foarte mare. Un pacient trebuie sa astepte un an ca sa intre in posesia aparatului. Iar pretul unei proteze necompensate depaseste opt milioane de lei.


Computere in miniatura


Aparatele auditive sunt analogice si digitale. Aparatele auditive analogice actioneaza ca un amplificator al auzului restant, nepermitând controlul asupra zgomotelor de fond, asfel ca acuratetea sunetelor si intelegerea vorbirii sunt mai reduse. Dispozitivele digitale, in schimb, sunt mici calculatoare programabile pe computer, cu o redare superioara a sunetelor si un zgomot de fond, practic, imperceptibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS