17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFumatul pasiv, la fel de nociv

Fumatul pasiv, la fel de nociv

31 mai este Ziua Mondiala Fara Tutun, ocazie cu care medicii specialisti au lansat avertismente privind pericolul pe care il reprezinta fumatul pasiv. Inhalarea voluntara sau involuntara a fumului de tigara produce cancer, crize de astm, boli cardiovasculare, infectii respiratorii frecvente sau avort spontan.


Un studiu recent realizat de Centrul de Politici si Servicii de Sanatate confirma faptul foarte grav ca atât fumatorii, cât si nefumatorii sunt toleranti cu cei care fumeaza in jurul lor, accepta sa fie victime ale tutunului si nu stiu ca au anumite drepturi pentru a se proteja. Si mai grav este ca fumatorii desconsidera riscurile la care ii supun pe nefumatori.


„Pot sa te imbolnavesc?“


Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“, atrage atentia ca este ingrijorator faptul ca fumatorii, atunci când vor sa-si aprinda tigara in preajma altcuiva, cer voie sa fumeze. Domnia sa afirma ca intrebarea „Pot sa fumez?“ este echivalenta de fapt cu intrebarea „Pot sa te imbolnavesc?“.


O treime din cancerele pulmonare suferite de persoane nefumatoare sunt cauzate de fumatul involuntar. Expunerea la fum de tigara se asociaza si cu incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare. In functie de gradul de expunere, riscul de infarct miocardic creste cu 58% la persoanele care inhaleaza fum de tigara la serviciu, cu 48% la domiciliu si cu 66% la cei care au fumat in adolescenta. Fumatul involuntar este responsabil si de conjunctivita, rinita, gastrita, infertilitate. Fumatul este, de asemenea, raspunzator pentru majoritatea imbolnavirilor de cancer (al cavitatii bucale, laringian, pulmonar ori gastric), crizelor de astm, bolilor cardiovasculare, infectiilor respiratorii frecvente sau avortului spontan.


Fumatul provoaca moartea subita a nou-nascutului


Cel mai periculos este tabagismul in cazul gravidelor care fumeaza sau al celor care nu au acest viciu, dar traiesc intr-un mediu de fumatori.


Mamele fumatoare scad sansele copilului de a avea o viata sanatoasa, pentru ca in viata intrauterina si mult timp dupa aceea el este complet lipsit de aparare, nu se poate manifesta impotriva fumului cu care este intoxicat. Copilul de vârsta mai mare isi exprima nemultumirea fata de parintele care fumeaza. Important este ca mama sau tata sa renunte la tigara când copilul spune: „Ce urât miroase! Nu pot sa respir!“.


Gravidele care fumeaza prezinta riscul de a suferi un avort spontan. Atunci când au dus sarcina pâna la capat, ele pot da nastere unor copii cu o greutate mai mica decât cea impusa de zestrea genetica. In plus, viata acestor nou-nascuti este pusa in pericol de sindromul de moarte subita, fiindca dezvoltarea aparatului lor respirator a fost afectata din cauza fumului de tigara. De asemenea, fumatul in timpul sarcinii contribuie la cresterea incidentei astmului la copii.


Copii maltratati fizic cu fum de tigara


Parintii care fumeaza in locuinta isi expun copiii la suferinte: otite medii, infectii respiratorii. Se poate spune chiar ca isi supun copiii la maltratare fizica. Sunt multi parinti care se dezvinovatesc spunând ca fumeaza in bucatarie. Dar fumul nu ramâne acolo, ci se imbiba in aerul din locuinta, chiar in unele alimente.


Un studiu din 2005 demonstreaza ca efectul nociv al fumatului involuntar se transmite din generatie in generatie. Cercetatorii japonezi au demonstrat ca, daca o bunica a fumat in timpul sarcinii, nepotul sau prezinta un risc dublu de a suferi de astm, chiar daca mama lui nu fumeaza.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS