14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAtentie la medicamentele eliberate fara reteta!

Atentie la medicamentele eliberate fara reteta!

Medicamentele accesibile eliberate fara recomandare medicala sunt folosite pentru inlaturarea indispozitiilor cauzate de dureri neinsemnate, dureri de cap sau migrene, dureri musculare care se intâlnesc in gripe, viroze, raceli etc.


Aceste medicamente se vând fara recomandare medicala, deoarece substantele chimice pe care le contin sunt considerate inofensive atunci când sunt consumate conform indicatiilor scrise pe ambalaj.


Consumatorii considera adesea ca produsele fara recomandare medicala pot inlatura boala, când de fapt ele trateaza numai semnele si simptomele bolii. Cu toate ca aceste medicamente sunt relativ nedaunatoare atunci când sunt luate corect, folosirea lor indelungata sau incorecta poate duce la efecte fizice daunatoare.


Exemple


Iata câteva exemple de medicamente accesibile fara recomandare medicala. Aspirina este pe al doilea loc intre drogurile utilizate in lume, dupa alcool. Este eficace in combaterea durerilor somatice (dureri de cap, musculare sau articulare). Poate reduce temperatura cauzata de bolile febrile, precum si inflamatiile si iritatiile dintr-o zona vatamata. Atentie insa, efectele sale secundare pot fi sângerarile gastro-intestinale. Nu doar aspirina poate avea efecte secundare. Orice alt medicament indicat pentru tuse sau raceala nu vindeca raceala propriu-zisa si trebuie utilizat pentru o perioada scurta. De multe ori, aceste medicamente contin codeina, care poate produce ameteli ca intr-o stare de betie si reactii psiho-motorii de blocaj (incetinirea reflexelor). Ametelile cauzate de codeina pot fi foarte periculoase in situatii cum sunt conducerea automobilului sau lucrul la inaltime, pe o scara, schela etc.


Prin urmare, desi aceste medicamente se procura usor si par inofensive, ele nu inlatura cauza imbolnavirii, iar in situatia in care simptomele bolii persista, nu ezitati sa consultati de urgenta si cu incredere medicul.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar Directia de Sanatate Publica Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS