Acasă Sanatate Sfatul medicului

Sfatul medicului

Transmiteti intrebarea dumneavoastra la office@gds.ro, pe pagina www.gds.ro sau la tel. 0251/412.146. Raspunsurile sunt oferite de medici specialisti de la Policlinica ELGA din Craiova


Gratiela Georgescu:


„Am inteles ca administrarea anticonceptionalelor pe o perioada indelungata poate avea efecte secundare. Care sunt acestea si dupa cât timp de la administrare trebuie sa iei o pauza? Eu iau de doi ani anticonceptionale (Microgynon) si farmacista mi-a recomandat un hepatoprotector. Este necesar?“.


Dr. Mariana Georgescu, medic primar obstetrica-ginecologie:


Microgynonul, ca si alte conceptionale, are contraindicatii in afectiunile hepatice. Pe un ficat sanatos nu este necesara folosirea hepatoprotectoarelor. Utilizarea acestor medicamente o decide medicul curant, in urma examenului clinic si a investigatiilor paraclinice. Nu exista contraindicatii la folosirea indelungata a anticonceptionalelor, dar pe parcursul administrarii acestora pot aparea anumite afectiuni. De aceea, trebuie efectuate controale medicale periodice, iar administrarea anticonceptionalelor se va face numai la indicatia medicului ginecolog.


Mirela Hirtan:


„Sunt insarcinata in prima luna si la primul ecograf doctorul mi-a spus ca am uter fibromatos si mi-a recomandat sa fac gravibinon injectabil. As dori sa stiu ce inseamna acest diagnostic si ce sanse sunt sa pierd copilul din acest motiv?“.


Dr. Mariana Georgescu, medic primar obstetrica-ginecologie:


„Asocierea sarcinii cu fibromul genereaza efecte negative reciproce. Poate aparea riscul de iminenta de avort, nastere prematura, patologie placentara sau tulburari de contractilitate in timpul travaliului. Este o sarcina cu risc, care necesita tratament pe toata perioada de graviditate, cu monitorizarea permanenta de catre medicul ginecolog“.

Exit mobile version