Acasă Sanatate Chimenul negru, un remediu folosit de mii de ani

Chimenul negru, un remediu folosit de mii de ani

Chimenul negru (Nigella sativa) este un remediu stravechi, adus din Etiopia acum mii de ani, dar care in Europa a fost redescoperit de curând. La noi in tara creste in zonele sudice, fiind un condiment foarte apreciat in anumite alimente (mai ales in lactate). In scop terapeutic, se foloseste fie uleiul esential al acestei plante (care este foarte scump si greu de gasit), fie tinctura, cu care se obtin de asemenea rezultate foarte bune. Alaturi de ceaiul verde, este recomandata in curele de slabire pentru calitatile sale de intensificare a metabolismului si de reglare a apetitului. Studiile facute in ultimii ani au demonstrat ca administrarea acestei plante in cure de 12-21 de zile este eficienta nu numai in prevenirea guturaiului, bronsitelor sau a gripei, ci si a unei game largi de boli, in care sistemul imunitar joaca un rol esential.


Dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3 


Tinctura


Se iau 50 de picaturi de tinctura in jumatate de pahar cu ceai verde rece sau caldut (in nici un caz fierbinte), de patru-sase ori pe zi. Amestecul de ceai verde si Nigella are un gust si o aroma extrem de placute, inviorând si eliminând slabiciunea de moment. Pentru persoanele care nu suporta ceaiul verde (el insusi un stimulent foarte bun, dar si puternic) se recomanda dizolvarea tincturii in ceai de sunatoare sau talpa-gâstei. O cura pentru intarirea imunitatii dureaza minimum 12 zile, putând fi facuta o data pe luna.


Uleiul


Uleiul de seminte de chimen negru contine acizi grasi saturati si nesaturati, ulei volatil, vitamine, enzime si saruri minerale, saponine si nigelone (substante specifice plantei Nigella sativa). El este folosit de peste 2.000 de ani pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate vârstele. Totodata, experienta il recomanda ca fiind benefic persoanelor cu tuse persistenta, restanta dupa raceli sau viroze si persoanelor cu o sensibilitate pronuntata a sistemului respirator, precum si la fumatori. Prin componentele antioxidante, calmante si nutritive asigura un suport optim pentru cresterea imunitatii la copii si adulti si calmeaza tusea iritativa. In comert, uleiul se poate gasi sub forma de capsule care este recomandabil sa fie folosite astfel: pentru cresterea capacitatii de aparare antiinfectioasa si ca antioxidant (trei-patru capsule pe zi timp de o luna sau in cure periodice de zece zile pe luna, trei-sase luni consecutiv) si ca antitusiv (trei capsule pe zi, timp de cinci-sapte zile).

Exit mobile version