Degeraturile, un pericol in sezonul rece

Autori


Degeraturile desemneaza inrosirea extremitatilor – mâini, picioare, nas, urechi – din cauza frigului. Acest tip de leziune apare destul de des la o temperatura mai scazuta de -10 grade Celsius, dar poate fi produsa si de vânturile reci, la temperaturi mai ridicate.

Cei mai sensibili la degeraturi sunt copiii, batrânii, oamenii fara adapost, persoanele care-si desfasoara activitatea mult timp intr-un mediu foarte rece, bolnavii cu tulburari ale circulatiei periferice, cei care sufera de ateroscleroza sau diabet, consumatorii de alcool, tutun sau alte droguri, persoanele foarte obosite sau cu tulburari psihice.

Zonele cele mai expuse sunt degetele de la mâini si picioare, urechile, obrajii, nasul sau alte parti ale fetei. Daca aceste parti ale corpului uman ramân reci mai mult timp, vasele de sânge se contracta, transmiterea mesajelor dureroase prin nervi este perturbata, zonele respective amortind. Acest proces de inghetare poate distruge si deshidrata tesuturile si membranele celulare, iar in cazuri grave poate afecta nervii din profunzime, muschii si chiar oasele, provocând uneori gangrenarea degetelor sau a unui membru intreg.

Tesuturile degerate isi schimba culoarea

In degeraturile usoare, de gradul I, pielea devine mai dura, având o culoare patata, galben cu alb. Poate aparea senzatia de amortire, usturime sau de mâncarime in acea parte a corpului, dupa care persoana nu mai simte nimic. Daca expunerea la frig continua, dupa câteva ore pielea se inroseste si apar umflaturi caracteristice degeraturilor de gradul II. In acest caz, reincalzirea produce o durere puternica sau chiar o senzatie de arsura, iar in zilele urmatoare pot aparea vezicule (basici) si descuamarea (jupuirea) pielii. Daca nu se iau masuri de reincalzire si expunerea la frig se prelungeste, circulatia sângelui se opreste, ceea ce produce gangrene – degeraturi de gradul III.

In degeraturile grave, zona afectata este rece si teapana la atingere. Ea se poate umfla, capatând o nuanta palida, de cenusiu. In acest caz, incalzirea produce dureri insuportabile, pielea ramânând rece, vânata si umflata. Daca nu se iau masurile necesare, degeratura de gradul III se poate agrava, aparând degeratura de gradul IV, cu leziuni ce afecteaza muschiul, tendoanele si oasele.

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de degeratura consta in scoaterea rapida a persoanei de sub actiunea frigului, a apei inghetate sau a zapezii si transportarea ei intr-o incapere calda. Camera este bine sa aiba o temperatura potrivita sau sa fie incalzita progresiv. In cazul degeraturilor grave, pâna la transportarea la spital, victima va fi dusa intr-o incapere in care temperatura va fi crescuta progresiv, ajungând la 20 grade Celsius in trei – patru ore. Este foarte important modul in care se realizeaza reincalzirea persoanei care a suferit o degeratura pentru ca, in cazul in care ea este brutala, se poate declansa starea de soc caracterizata prin frisoane, crampe musculare, somnolenta si chiar deces.

Nu se maseaza zona afectata de inghet. In situatia in care degeraturile sunt la mâini sau la picioare, acestea pot fi introduse intr-un vas cu apa calda, la temperatura camerei. Se va adauga putin câte putin apa calda, astfel incât in timp de 30-60 de minute apa din vas sa ajunga la temperatura corpului, pentru a se putea restabili circulatia la nivelul zonei afectate. Persoana care prezinta degeraturi poate consuma o infuzie calda (nu fierbinte) de coada soricelului, care are efect vasodilatator periferic. Daca partea degerata nu-si redobândeste culoarea in 30 de minute, trebuie chemat urgent medicul sau pacientul va fi transportat intr-o unitate spitaliceasca.


Sfaturi pentru prevenirea degeraturilor

Acoperiti capul, gâtul si fata in conditii de ger si vânt. Evitati imbracamintea strâmta, mai ales in zona mâinilor si a picioarelor din cauza ca impiedica o buna circulatie sanguina;

Pastrati mâinile si picioarele uscate;

Mariti consumul caloric si de lichide calde in perioadele friguroase;

In conditii de frig extreme, evitati spalarea frecventa a fetei, mâinilor si picioarelor;

Evitati consumul de tutun si alcool;

Tesuturile care au fost degerate ramân mereu sensibile la frig.

Dr. Lupu Sabin – medic primar chirurg, Policlinica ELGA CraiovaComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 13 ianuarie 2006

Actualitate

» Dealul de la Crovna a invadat soseaua
» Big Brother, la Colegiul National „Carol I“
» Alunecari de teren in Caras-Severin
» Au sosit medicamentele pentru diabetici
» Premiera la Teatrul National
» Lemne pentru elevii Scolii nr. 6 din Bailesti
» RAT si Bacriz isi impart Craiova
» Demnitarii si functionarii vor avea salarii mai mari si prime
» Petrila incearca eliminarea centralelor termice poluante
» Giugea „face curat“ in prefectura
» Sosesc biletele de tratament balnear pentru pensionari
» Bani pentru un nou cimitir
» Bonurile date de taximetristi vor putea fi decontate
» Fiscul desfiinteaza magazinele duty-free

Local

» Discutii aprinse pe bugetul Baniei
» Scurte stiri
» Don Juan de Predesti
» Tocanita olteneasca de praz cu masline
» Mândra satului
» Un trecut grandios in ruina
» Carantina in trei localitati vâlcene
» Scurte stiri
» Cozile pentru banii copiilor, eliminate

Dolj

» Doljul se bate pe subventii agricole
» Autoritatile se pregatesc de ninsoare
» Imunizarea antigripala merge greu

Gorj

» IJP Gorj a propus trimiterea in judecata a doi fosti angajati ai ADRSV Oltenia
» Cinci dintre traficantii romi de persoane au fost arestati
» Ion Calinoiu, stramutat de lux cu acte in regula

Sport

» „Vor fi mari surprize in lotul pentru Cipru“
» Stiinta la doctor
» Pandurii au trecut testul stetoscopului
» „Va fi greu, dar nu vom retrograda“
» Tenismenii români, urmariti de ghinion
» Andreev si Blake, in ultimul act
» Finala intre Ancic si Nieminen
» Nae Ungureanu vrea fotbalisti craioveni
» Scurte stiri

Magazin

» La cumparaturi in Europa
» Atentie la chilipiruri!
» Google – folosit si la achizitii on line
» Shopping Festival in Dubai
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Centrul Craiovei – fara energie electrica
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul – Biroul pentru straini al judetului Dolj
» Picatura de cunoastere

Top