12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePersoanele vaccinate fac mai greu rujeola

Persoanele vaccinate fac mai greu rujeola

Rujeola este o boala infectioasa acuta, extrem de contagioasa (molipsitoare), provocata de virusul rujeolic, uneori severa si insotita de variate complicatii. Toate persoanele care nu au imunitate contra rujeolei, in urma vaccinarii sau bolii suportate anterior, sunt receptive la rujeola si se imbolnavesc la primul contact cu virusul, indiferent de vârsta.


Transmitere


Transmiterea rujeolei se face exclusiv prin contact cu o persoana bolnava. Bolnavul este contagios cu patru-cinci zile inainte si sase zile dupa aparitia eruptiilor pe piele, perioada in care de obicei sunt depistati indivizii infectati. Din organismul bolnavului virusul se elimina in aer in timpul respiratiei, stranutului, tusei. Infectarea se poate realiza in timpul deplasarii cu acelasi mijloc de transport public sau stationând in aceeasi incapere, sau chiar cladire, cu bolnavul. Copiii sunt receptivi la rujeola de la nastere, daca mama nu este imuna. Când mama este imuna, copilul are o rezistenta specifica transmisa de la mama, care se mentine pâna la vârsta de 6-12 luni, apoi copilul trebuie sa fie vaccinat.


Eruptia apare dupa trei-patru zile


Virusul rujeolic patrunde in organism prin mucoasa organelor respiratorii si conjunctiva ochilor. Din momentul molipsirii pâna la imbolnavire dureaza in medie zece zile.


Boala se dezvolta treptat. Apar indispozitia, slabiciunea, durerile de cap, febra, inflamatia cailor respiratorii superioare (secretie nazala abundenta, voce aspra si ragusita, tuse seaca, suparatoare) si a conjunctivei ochilor (conjunctive rosii, pleoape umflate, ochi lacrimosi, sensibilitate la lumina). Aceasta stare dureaza trei-patru zile, dupa care se instaleaza eruptia rujeolica. La persoanele nevaccinate pot sa apara in aceasta etapa diferite complicatii ale sistemului respirator si sistemului nervos.


Tratament


Tratamentul rujeolei se face sub supravegherea medicului. Rujeola mai putin complicata se trateaza la domiciliu (ingrijiri, igiena, dieta, medicatie cât mai simpla), bolnavul fiind izolat la pat. Spitalizarea este indicata numai pentru formele severe, complicate sau in situatii de necesitate. Baia este permisa abia in perioada de convalescenta. Ingrijirea mucoaselor necesita in schimb multa atentie. Ochii trebuie protejati de actiunea iritativa a luminii si tinuti curati prin spalaturi zilnice cu ceai cald de musetel. Cavitatea bucala trebuie pastrata curata (gargara cu ceai de musetel, apa de gura). Secretiile se indeparteaza, iar uscaciunea mucoasei se combate printr-o hidratare adecvata si prin aplicari de comprese. Cavitatile nazale se curata de secretii, iar narinele se ung cu crema. Urechile si mastoidele se controleaza atent zilnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS