Acasă Sanatate Efectele tamaduitoare ale mugurilor de brad

Efectele tamaduitoare ale mugurilor de brad

Sunt cunoscute efectele tonifiante si purificatoare pe care le au mugurii asupra organismului. Mugurii de brad cu precadere contribuie la intarirea sistemului imunitar si implicit la tratamentul unor afectiuni respiratorii.


Mugurii de brad au efecte terapeutice deosebite. Ei pot fi folositi sub diverse forme: uleiuri volatile, siropuri, extracte, in functie de afectiune.


Uleiul volatil de brad


Din cetina si muguri de brad se poate obtine un ulei volatil cu multiple aplicatii. La copiii peste cinci ani, se administreaza intern una-doua picaturi de trei ori pe zi, in amestec cu miere de albine, dupa mesele principale, iar la adulti câte trei-cinci picaturi de trei ori pe zi, diluate cu ceai, dupa mesele principale, in tratarea afectiunilor cailor respiratorii superioare sau inferioare de tip cataral. Extern, uleiul volatil de brad se foloseste sub forma de frectii, lotiuni, bai sau inhalatii in dureri reumatice, nevralgii si rinosinuzite. Pentru bai se utilizeaza sase grame de ulei, la o cada cu apa.


Uleiul de brad are si contraindicatii, in astmul bronsic si in tusea convulsiva. Daca nu este administrat cu precautie sau in dozele recomandate de medic poate provoca iritatii ale pielii, ochilor si mucoaselor. Daca intra in contact direct cu mucoasele poate provoca bronhospasme.


Sirop din muguri de brad


Siropul din muguri de brad este folosit in special pentru calmarea simptomelor produse de raceala si virozele respiratorii. Nu are contraindicatii. Este bine tolerat chiar si de copiii mici si mofturosi, având un gust si o aroma deosebite. Siropul de brad se gaseste in toate magazinele PLAFAR, dar poate fi preparat cu usurinta de gospodine, acasa. Iata o varianta:


Ingrediente: muguri de brad nu mai mari de 3-4 cm, pentru fiecare litru de suc câte 1,5 kg zahar.


Preparare: Mugurii verzi, nu mai mari de 3-4 centimetri, se curata de codite, care au multa rasina. Se spala de praf cu apa rece, se pun intr-o oala smaltuita suficient de mare si se toarna apa (doi litri de apa la un kilogram de muguri). Se fierb aproximativ o ora, pâna când se inmoaie bine. Se ia de pe foc oala si se lasa sa stea acoperita la rece 48 de ore, ca sa se extraga cât mai bine din muguri sarurile minerale si uleiurile aromatice. Acesta se strecoara prin tifon dublu, asezat pe strecuratoare, presând mugurii ca sa se scurga tot sucul. Acesta se cântareste si, la 1 l suc, se va pune zahar.


Extract din muguri de brad


Este recomandat in anemie, demineralizare la copii si adolescenti, carente minerale si decalcifieri la adulti, dureri osoase de crestere la copii, consolidarea fracturilor, rahitism, osteoporoza, spasmofilie, carie dentara, parodontoza, rinofaringite repetate la copiii cu hipertrofie glandulara. Se administreaza la adulti si copii peste 7 ani: 50-70 de picaturi, in putina apa, o data pe zi, in cura de durata lunga. In fracturi si carii dentare se administreaza câte 50 de picaturi, in putina apa, de trei ori pe zi. La copiii sub sapte ani doza trebuie redusa la jumatate.

Exit mobile version