21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiJocul seducerii electoratului s-a încheiat. Începe atacul dur în Parlament pentru Marea Eliberare

Jocul seducerii electoratului s-a încheiat. Începe atacul dur în Parlament pentru Marea Eliberare

Marea minciună economică s-a terminat. PSD a renunţat la măriri de pensii şi salarii şi a trecut la inventarea de noi taxe şi impozite. Pe Liviu Dragnea nu îl mai interesează să cumpere bunăvoinţa românilor prin măsuri populiste, cum a făcut-o la începutul anului, că să le anestezieze simţul critic faţă de distrugerea Justiţiei. Tot ce îl interesează e situaţia personală. Chiar acum, în timp ce vorbim, Dragnea şi oamenii lui dau atacul în Parlament la Justiţie, singurul lucru care îl mai interesează acum. Şi-au stabilit public şi termenul: pînă la sfîrşitul anului, legile din Justiţie trebuie masacrate. Acesta e Planul B.

Pentru Liviu Dragnea, această e ultima şansă de a-şi rezolva problemele personale (dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului şi dosarul Belina). Sub presiunea timpului, preşedintele PSD a înţeles că nu mai are rost să continue cu pomenile electorale pentru care oricum Guvernul i-a transmis că nu are bani. Şeful PSD pare complet dezinteresat în acest moment de programul de guvernare. Nu-i mai pasă de el decît în măsură în care îl poate folosi politic pentru a-l lovi pe premierul Tudose, pe care-l va acuză probabil că nu respectă la linie Biblia de partid. Dragnea are sprijinul total al liderilor din PSD, ALDE şi UDMR. Are sprijin tacit din partea unor lideri liberali, interesaţi şi ei să slăbească legile şi instituţiile care îi încurcă teribil. A înţeles că Guvernul nu îl va ajută în războiul cu Justiţia. Nu l-a ajutat nici premierul Grindeanu, nu îl ajută nici premierul Tudose, care amînă cinic să trimită în Parlament modificările la legile Justiţiei, aşa cum nu a trimis nici la CCR sesizarea dorită de Dragnea în dosarul Belina.

Aşa că a trecut la executarea Planului B, cu ajutorul instituţiei pe care o controlează încă total, Parlamentul. Tăriceanu a anunţat deja public că scopul lor e să treacă modificările la legile Justiţiei în această sesiune parlamentară. Totul e transparent. În acest plan există 3 actori, dintre care 2 răspund la stimulii lui Liviu Dragnea şi ai aliaţilor săi politici: Parlamentul şi Curtea Constituţională. Al treilea e Klaus Iohannis, dar el are doar două instrumente – atacarea legii la CCR (cu rezultatul aşteptat) şi întoarcerea legii în Parlament, o singură dată. Eventuală rezistenţă a preşedintelui în faţă lui Liviu Dragnea va fi zdrobită în maximum două luni. Cum va operaţionaliza Liviu Dragnea planul B? Are mai multe planuri pe care lucrează concomitent. Primul e comisia de punere în acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, comisie condusă de Florin Iordache. Lucrările au început deja şi se anunţă un atac dur. Al doilea plan – proiectul ministrului Tudorel Toader, care tocmai a anunţat că nu mai aşteaptă avizul Comisiei de la Veneţia (urmă să vină în decembrie, prea tîrziu pentru Liviu Dragnea) şi va trimite în Parlament draftul legii, unde va fi asumat de parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE.
Odată intrate în Parlament, cele două proiecte vor avansa rapid. Decembrie e un termen rezonabil pentru adoptarea modificărilor legale care vor aduce Justiţia în epoca Stănoiu. Aşa se explică de ce Liviu Dragnea a ucis într-o secundă legea pensiilor. Pur şi simplu nu-l mai interesează promisiunile electorale. Cinismul e total faţă de cei 5,2 milioane de pensionari care aşteptau creşterile promise zi de zi, timp de un an. Îmi pot doar imagina dezamăgirea bătrînilor care au votat PSD în speranţa că pensiile le vor creşte din 2018. De remarcat tăcerea cvasi-totală a televiziunilor apropiate PSD, care s-au prefăcut că subiectul nu există, aşa cum explică Dan Tapalagă aici. De remarcat şi comportamentu lui Liviu Dragnea faţă de Lia Olguţa Vasilescu, pusă într-o situaţie ingrată: după ce a explicat un an cum vor creşte pensiile, acum e silită să-şi înghită vorbele.
Aşa se explică şi renunţarea la impozit zero pentru salariile sub 2.000 de lei, dar şi bălmăjeala cu falsă creştere a salariilor, transferul contribuţiilor sociale, majorarea taxei de solidaritate. Liviu Dragnea nu mai are nevoie să cosmetizeze realitatea economică. Pur şi simplu are toată energia concentrată pe dosarul Justiţie. Îl va lasă pe premierul Tudose să ia ce măsuri ştie; rin intermediul miniştrilor fideli din Guvern îl va mai faulta din cînd în cînd, că să-i facă viaţă grea, dar nu e prioritatea lui zero. Acum, energia liderilor PSD şi ALDE e investită total în planul din Parlament. Dacă le va ieşi – şi în acest moment nu văd cum să nu le iasă – vor avea timp anul viitor să-şi regleze problemele şi cu Tudose, şi cu guvernarea. De altfel, Marea Eliberare a şi început. Doar azi au ieşit din închisori 529 de deţinuţi, alţi 3.349 se pregătesc de eliberarea condiţionată, graţie unei legi date de Parlamentul României. În decembrie vor fi eliberaţi şi politicienii de orice grijă.

Hotnews

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS