#Ziuapefaţă. Aceşti borfaşi au nevoie de o lecţie: Ori ei, ori noi

Autori


De acum, nu se mai ascund #noapteacahotii. Fac totul pe faţă, sfidător. Nu se mai obosesc să mintă ceva elaborat, să opereze pe furiş, să manipuleze pe la televiziunile lor. Au renunţat la orice scrupul şi, ziua, la vedere, au votat în Comisia Juridică din Senat amendamentul lui Traian Băsescu&Şerban Nicolae: să fie graţiaţi şi corupţii, condamnaţii pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă. La câteva ore după vot, societatea a reacţionat, câteva sute de oameni au ieşit în Piaţa Victoriei. I-am văzut furioşi, frustraţi şi determinaţi. I-am auzit strigând „nu daţi înapoi, venim peste voi“. Aşa ceva nu se poate într-o democraţie, însă putem „merge peste ei“ în mod simbolic, anume ieşind în număr cât mai mare în oraşele României.

Doar o lecţie de civism, o mobilizare masivă şi paşnică, mai puternică decât cea din iarnă, îi va determina să oprească transformarea României într-un stat mafiot. Doar arătând fără echivoc că România respinge legalizarea corupţiei mai avem o şansă. Nu există altă cale, iar apelul la violenţă trebuie exclus total din vocabularul străzii, altfel îi vom transforma în victime. Se ocupă destul televiziunile de martirizarea lor, ar fi stupid să contribuie şi strada la aşa ceva.

Faptul că joi dimineaţă au revenit asupra votului de miercuri, că au scos faptele de corupţie de pe lista graţierilor, că au respins graţierea celor condamnaţi pentru conflict de interese şi abuz în serviciu reprezintă evident un pas înapoi, o concesie mică făcută străzii. Dar nu mai merge aşa. Nu mai putem sta la nesfârşit cu sabia deasupra capului.

Legea graţierii trebuie respinsă cu totul în plenul Senatului şi retrasă de pe ordinea de zi. Vedem cum joacă în parlament tactica rusească: plusează mult pentru a obţine în final exact ce vor. Atenţie, au rămas oricum în lege o serie de alte prevederi în beneficiul borfașilor! De exemplu, se grațiaza parţial constitutirea unui grup infracţional organizat. Se grațiază integral pedepsele până la trei ani, dar şi cele de la şase până la zece ani, din care se scad trei ani. Păi aici intră deja destui borfaşi, nu mai e nevoie de graţierea expresă a unor fapte.

Dacă nu-i vom obliga să şteargă cu totul legea asta de pe agenda lor, oricând ne vom trezi cu alte orori votate, cum s-a întâmplat miercuri în Comisia Juridică. Acest parlament nu a dovedit că dispune de capacitatea de a legifera o graţiere cu bună credinţă, dimpotrivă. Ne-au tot arătat că nu se pot abţine să-i scoată pe ai lor din puşcării. Ca să evităm orice neplăceri, trebuie să iasă cât mai mulţi oameni în stradă. Este nevoie de o presiune publică semnificativă până când legea asta zboară cu totul din parlament. Altfel, graţierea va trece în cele din urmă exact aşa cum doresc, aplicând diverse tactici diversioniste.

Or, în acest moment nu se mai poate conta doar pe presă. Majoritatea televiziunilor de ştiri joacă pe mâna borfașilor. Prin urmare, singura soluţie eficientă a rămas, la fel ca în februarie, reacţia publicului. Până la urmă, noi decidem în ce ţară dorim să trăim. Dacă ne resemnăm acum, dacă aşteptăm de la alţii să protesteze în locul nostru, atunci vor învinge ceilalţi. Cei care nu obosesc niciodată – borfaşii împreună cu avocaţii lor din presă – îşi vor atinge scopul.

Legea graţierii trebuie omorâtă în faşă, înainte să treacă de Senat la Camera Deputaţilor.

Altfel, ne vom trezi în camera decizională cu noi amendamente toxice şi nu ne garantează nimeni că vor fi respinse toate. Nu mai ţine argumentul că graţierea este necesară pentru a evita amenda CEDO. S-a dovedit a fi o mincină sfruntată. Decizia-pilot a venit, dar fără amendă şi fără indicaţii. Apoi, experienţa altor state ne arată că graţierea nu rezolvă decât temporar problema suprapopulării închisorilor. În Italia s-a triplat numărul deţinuţilor după o graţiere colectivă. Măsura nu înseamnă altceva decât o invitaţie la comiterea de noi infracţiuni.


În fine, toate simulările făcute de ANP ne arată că vor ieşi foarte puţini din închisori, cifre nesemnificative. Şi atunci de ce să graţiezi tocmai corupţi dacă nu-ţi rezolvă nici o problemă de sistem? Aş menţiona obsevația făcută de reprezentantul Parchetului General, Irina Kuglay: statul român are până la urmă strategii şi angajamente pe combaterea corupţiei. Cum să-i graţiezi tocmai pe ăştia? Cum arată un stat UE care pretinde pe de-o parte că se luptă cu corupţia, principala problemă a României din ‘90 până azi, iar pe de altă parte scoate corupţii din închisori?

Prezumţia de nevinovăţie nu mai operează în acest moment în cazul parlamentarilor. Au dovedit cu asupra de măsură că unica lor preocupare a fost şi este golirea închisorilor de politicieni corupţi. Cum să măcelărească mai repede legislaţia penală, cum să le scoată procurorilor cât mai mulţi dinţi, cum să încalece din nou justiţia – asta-i macină zi de zi, nu soarta ţării sau faptul că mor copiii pe capete în spitale tot din cauza corupţiei şi incompetenţei lor.

Aici, în parlament, vor măcelari legile justiţiei una câte una. Ne-a anunţat Dragnea, când l-a certat pe ministrul justiţiei, Tudorel Toader, pe motiv că întârzie nepermis cu pachetul de legi promis. „Dacă nu va veni (pachetul de legi – n.r.) de la Ministerul Justiţiei, va izvorî din parlament. (…) Parlamentul este locul unde se fac legile bune şi se îndreaptă legile proaste. Şi nu renunţ la asta“, a ameninţat Dragnea pe 23 aprilie. Asta se întâmplă deja azi şi vedem cu toţii cât de bune sunt legile.

Borfaşii se grăbesc în mod explicabil. Mai au la dispoziţie două luni până la vacanţa parlamentară, alţii, cum e Dragnea, sunt la un pas de o nouă condamare. În doar două luni trebuie să comită crima cu mâna senatorilor şi deputaţilor. Guvernul Grindeanu a bătut în retragere după Ordonanţa 13 şi protestele din februarie, temporizând la maxim modificarea legislaţiei în sensul dorit de Dragnea, Tăriceanu, Băsescu&co. Prin urmare, parlamentul a rămas singura cheie, șperaclul cu care corupţii speră să deschidă larg uşile puşcăriilor şi să încuie uşile procurorilor.

În astfel de momente dificile, critice, este nevoie ca preşedintele Klaus Iohannis să iasă din starea de hibernare care pare să-l fi cuprins din nou după protestele din februarie. S-au acumulat deja prea multe tensiuni în societate generate de o serie de proiecte inepte, de la salarizarea unitară până la impozitul pe venitul global, asupra cărora preşedintele nu s-a pronunţat deloc. Or, aceste proiecte periculoase pentru stabilitatea economică reprezintă mita cu care Liviu Dragnea speră să adoarmă vigilenţa populaţiei. Liderul PSD sacrifică la o adică stabilitatea economică a României pentru a cumpăra indulgenţa publicului faţă de hoţi atunci când aceştia vor solicita dreptul de a ieşi din puşcării, de a fura ţara fără frică de procurori şi de a o conduce după regulile clanurilor mafiote.

Avem datoria să ne apărăm ţara de cel mai mare inamic intern: borfaşul din politică şi complicii lui. Altfel, ieşim de facto din UE, ne plasăm singuri în afara spaţiului de valori occidental. Tot ce mai am de spus acum este să nu vă resemnaţi, să aveţi încredere în puterea voastră de a opri mafiotizarea României. Amintiţi-vă: nici un pas înapoi! Ori ei, ori noi.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 5 mai 2017

Actualitate

» Guvernul a aprobat programul IMM INVEST ROMANIA, destinat garantării creditelor
» 658 de persoane au fost ucise în UE în atacurile teroriste comise începând din anul 2000
» Papa Francisc ar putea vizita România anul viitor
» Merkel îl va primi luni pe Hollande pentru o reuniune de adio
» Noi reglementări între România și SUA pentru intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave
» Patrule româno-sârbe pentru supravegherea frontierei de stat comune
» Constantin Nicolescu, fost preşedinte al CJ Argeş, condamnat la 8 ani de închisoare
» Dumitru Dragomir, cercetat sub control judiciar pentru luare de mită și complicitate la spălare de bani
» Guvernul va da un punct de vedere pozitiv cu observații la Legea salarizării unitare
» Cutremur cu magnitudinea 3,4 în Buzău
» Vremea va fi uşor instabilă în weekend
» Cetățenilor turci din Germania nu li se va permite să voteze la referendumul privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia
» Peste 800 de permise auto reținute, în doar șase ore, la nivel național
» Patronatele din transporturile rutiere cer Guvernului prelungirea perioadei de plafonare a asigurărilor RCA
» Marfarul deraiat în Hunedoara ar fi rămas fără frâne în Defileul Jiului, unde a oprit pentru a efectua mai multe manevre faţă-spate
» MAE: Un român a fost rănit într-o explozie în Spania. Acesta este în afara oricărui pericol
» Camera Deputaţilor va cumpăra maşini de 1 milion de euro pentru organizarea Adunării Parlamentare a NATO la Bucureşti
» Eliminarea timbrului de mediu a majorat numărul de înmatriculări de autoturisme cu 74,4%

Dolj

» Craiova: Trei răniți ușor într-un accident produs pe strada General Dragalina
» Craiova: Biciclist lovit mortal de un BMW pe Bulevardul 1 Mai
» Circulaţia pe podul suspendat, suspendată
» Târg tradiţional
» Craiova: Întrerupere temporară a furnizării gazelor pe Bulevardul Olteniei şi Strada Făgăraş, în data de 8 mai
» Craiova a găzduit ședința Comisiei Barourilor de Est din cadrul Federației Barourilor din Europa
» Dolj: Elevii din Calafat au învăţat prin jocuri şi ghicitori principalele reguli de circulaţie
» Târg de bunătăţi româneşti la Craiova
» Craiova: Femeie rănită pe o trecere de pietoni, pe strada Maria Tănase
» Dolj: A condus fără permis şi a intrat cu maşina într-un gard
» Dolj: O şoferiţă s-a răsturnat cu maşina şi a ajuns la spital
» Craiova: Tinere prinse la furat în magazine

Gorj

» Zeci de gospodării inundate în judeţul Gorj
» Gorj: Poliţiştii locali au donat sânge
» Gorj: Amendă uriaşă pentru o exploatare forestieră

Olt

» Sute de elevi au mărșăluit pentru a-i oferi Georgianei șansa la viață
» Olt: Accident la Pădurea Saru. O femeie a fost rănită
» Olt: Polițist prins de procurori că a încercat să scape de dosar un cercetat penal
» Doi minori din Olt, cercetaţi pentru pornografie infantilă
» Olt: Incendiu pornit de la o lumânare aprinsă
» Un angajat al OCPI Olt, mituit timp de trei ani de firma de cadastru înființată la indicațiile lui Darius Vâlcov
» Olt: Bărbat de 30 ani, găsit decedat în fântâna din gospodăria proprie
» UPDATE Olt: Accident mortal de muncă, la societatea TMK Artrom din Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: Un spaţiu comercial a luat foc de la un trăsnet
» Mehedinţi: Sărbătoarea liliacului, la Ponoare

Vâlcea

» Vâlcea: 4 arme şi 604 de proiectile deţinute fără drept, ridicate de poliţişti
» Traficul se desfăşoară cu dificultate pe DN7 – Valea Oltului, din cauza unor căderi de piatră

Sport

» Alb-albaștrii vor victoria cu Viitorul
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (5-8 mai)
» Horia Păun a fost reales președinte al Federației Române de Baschet
» Handbal (f): SCM Craiova – Dunărea Brăila, în sferturile Cupei României

Bani & Afaceri

» BNR lansează o monedă din argint dedicată împlinirii a 140 de ani de la proclamarea Independenței de stat a României

Top