20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiZiua Elefantului. Câteva observaţii despre catastrofa amânată şi cum poate fi oprită

Ziua Elefantului. Câteva observaţii despre catastrofa amânată şi cum poate fi oprită

Guvernul Dragnea (Grindeanu e doar interfaţa) a fost pe punctul să-l scape pe liderul PSD printr-o ordonanţă de urgenţă scrisă la cabinetul lui şi trimisă la executantul de la Ministerul Justiţiei, împreună cu alte orori în materie penală. Marea evadare din puşcăriile României şi amnistia mascată sub forma unor dezincriminări cu dedicaţie au eşuat graţie intervenţiei in extremis a preşedintelui României, Klaus Iohannis. Planul prevedea ca toţi violatorii, pedofilii, tâlhării şi criminalii de peste 60 de ani sau cu copil mic acasă să ia jumate din pedeapsă, câteva mii de infractori scoşi din închisori, Dragnea securizat, Voiculescu liber şi fără apăsarea de a achita prejudiciul de 60 de milioane în următorul an, armatele de penali luaţi pentru abuz în serviciu făcuţi scăpaţi, denunţătorii puşi la pământ.

Toate astea urma să se întâmple începând cu data de 18.01.2017, după cum au scris chiar autorii proiectelor de OUG, numai că în ziua cu pricina preşedintele Klaus Iohannis a înţeles să-şi exercite atribuţiile de preşedinte pentru a opri catastrofă. A făcut uz, după cum a promis, de întreaga forţă şi greutate a funcţiei pentru a se opune unui demers cu efecte distrugătoare pentru întreaga societate. Aterizat pe nepusă masă la şedinţa de guvern, Klaus Iohannis a făcut observaţia care avea să-l reabiliteze în ochii opiniei publice: „Este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi de fapt, ordonanţa de graţiere şi de modificare a Codurilor penale”.
Pachidermele se ascundeau înghesuite pe un stick şi în mapele delegaţiei din Ministerul Justiţiei care-l însoţea pe ministrul justiţiei, Florin Iordache, la guvern, în Ziua Elefantului. Dacă ar fi apucat să iasă de acolo şi să ajungă în Monitorul Oficial, elefanţii ar fi călcat în picioare nu doar legislaţia penală, ci tot ce am câştigat ca societate de la integrarea în UE încoace. Aşadar, marele merit în menţinerea României pe harta ţărilor frecventabile revine preşedintelui. Klaus Iohannis a acţionat instituţional, cenzurând printr-un gest fără precedent în cei doi ani de mandat de până acum un potenţial abuz guvernamental. Nimic nu justifică într-o democraţie adoptarea unor legi de asemenea importanță pe furiş, fără dezbatere şi consultare publică, la modul banditesc. Nimic nu e mai grav decât lipsa de transparenţă, legile făcute pe genunchi sau prin birourile inculpaţilor. În superficialitatea şi disperarea lor erau gata să arunce ţara în aer.

Publicul a reacţionat pe bună dreptate în faţa unei asemenea grozăvii, organizând, ca de obicei, pe Facebook protestele de stradă. Au deja experienţă şi mai ales încredere că nu o fac degeaba, având în vedere reuşitele din trecut în cazul Colectiv, Oprea, Ponta 2014, Roşia Montană etc. Singurul releu puternic care i-a scos din papuci a fost revolta nedisimulată, iar cine nu înţelege asta a pierdut demult contactul cu realitatea. Acest public conştient de glonţul care ne-a trecut tuturor pe lângă ureche ştie, sunt convins, că preşedintele Iohannis a obţinut doar o amânare, şi că acum depinde mult de reacţia opiniei publice pentru a opri cu adevărat răul. Apăraţi-vă statul şi pe voi de infractori! Trebuie să le cerem, în stradă dacă e nevoie, să retragă proiectele de OUG! În ce constă urgenţa eliberării borfașilor? Mai mulţi jurişti au explicat de ce schimbarea codurilor penale prin OUG reprezintă un abuz şi o măsură neconstituţională.

Dacă totuşi o vor face, nici atunci nu trebuie să ne dăm bătuţi. Avem destule instrumente legale pentru a acţiona. Din miile de infractori care vor ieşi din puşcării se vor găsi destui care vor ucide, viola şi comite fărădelegi cu violenţă. Victimele lor trebuie asistate legal de ONG-uri care să cheme în instanţă şi să-i tragă la răspundere pe toţi autorii OUG-urilor de azi, cu nume şi prenume: miniştri, prim-ministru, toţi cei care şi-au pus semnătura pe actul normativ. Aşa cum Dragnea, PSD-ul şi Antenele urlă că magistraţii trebuie să răspundă pentru greşelile lor, exact aşa trebuie traşi la răspundere demnitarii care nenorocesc prin deciziile lor aberante alţi oameni. Ai scos pedofili, violatori şi ucigaşi mai repede din închisoare şi după aia o comit din nou? Vei plăti pentru că i-ai încurajat să iasă, ai stimulat infractorii şi răsplătit fărădelegea cu o indulgenţă nejustificată.
Vei plăti şi legal, dar mai ales politic.

Dragnea&co asta au încercat să evite, achitarea facturii politice, plănuind totul în mare secret, nu cumva să se revolte populaţia. Pentru a o anestezia complet, au mituit-o, au cumpărat-o cu majorări de salarii şi scutiri de taxe. Au manipulat-o cu două-trei televiziuni controlate de condamnaţi, de inculpaţi fugari sau de prieteni ai borfașilor, subminând continuu încrederea în justiţie şi în alte instituţii-cheie. L-au dărâmat pe numărul doi în SRI pentru a băga frica în tot sistemul, pentru a instala în mod oficial Republica Penalilor. Revoluţia Borfașilor va învinge cu totul numai şi numai dacă ne vom resemna cu toţii în faţa tăvălugului.

Am auzit destui resemnaţi spunând că, la ce putere au, cu majoritate zdrobitoare în parlament, nimic nu-i va împiedica să meargă până la capăt. Aşa este, foarte probabil că nu vor da prea uşor înapoi. Am auzit că în PSD baronii s-au indignat de uşurinţa cu care preşedintele Iohannis a pus cu botul pe labe guvernul de marionete. Vor dori probabil să-şi arate muşchii, dar priviţi puţin în jur. Credeţi că le va fi la fel de uşor? S-a trezit strada, ambasadele occidentale reacţionează, presiunea internă şi externă creşte. Cele două proiecte de odonanță au ieşit la iveală numai la presiune publică, altfel erau deja adoptate de guvernul Dragnea şi produceau deja efecte. Azi putem vedea cu toţii detaliile graţierii şi modificările la Codurile Penale, care îngrozesc pe toată lumea, specialişti sau nespecialişti în drept.

Azi nu le mai este atât de uşor să deschidă larg uşile puşcăriilor, să omoare sute de anchete şi procese prin modificarea legislaţiei penale în mod discreţionar. Acesta este deja un mare câştig al întregii societăţi! Dacă tot vor să facă praf justiţia, să ucidă speranţa şi să distrugă ce-a mai rămas din ţesutul social, măcar să le fie greu. Să le facem viaţa un iad, să plătească preţul corect, să deconteze public toate porcăriile comise în numele unor mafii mai mari sau mai mici! Aşa cum ei nu obosesc niciodată, nici noi nu avem dreptul să ne predăm fără luptă. Asociaţiile de magistraţi, PNL (dacă-şi permite), USR, ONG-urile trebuie să facă masă critică în luări de poziţie. Dar mai ales specialiştii din sistem: cum pot ei să tacă în faţa mutilării justiţiei? Cum pot rămâne impasibili când munca lor, a procurorilor şi judecătorilor, este aruncată peste noapte la coş? În fine, noi cu toţii am cheltuit degeaba bani de la buget şi resurse importante în toţi aceşti ani?

Altfel, în linişte şi în realitatea falsificată a televiziunilor de ştiri, le va fi uşor să-şi ia ţara înapoi şi să o treacă apoi în declaraţia de avere, deoarece toată prada şi jaful exprimate în vile şi conturi nu va mai avea cine să le investigheze. Poate că vom pierde temporar războiul. Dar vom fi câştigat mereu ceva. Cu fiecare revoltă şi protest ne vom apăra dreptul de a nu fi călcaţi în picioare de rinocerii şi elefanţii care zburdă astăzi prin guvern. Cu fiecare om în stradă, le vom spune că suntem şi noi pe aici, cealaltă parte din societate, pentru care şpaga, mita şi furtul nu sunt mod de viaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS