16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMandatul Olguței Vasilescu, o virgulă între subiect și predicat

Mandatul Olguței Vasilescu, o virgulă între subiect și predicat

Olguța Vasilescu a depus o demisie cu greșeli
Olguța Vasilescu a depus o demisie cu greșeli

Căpătând un portofoliu de ministru, Lia Olguța Vasilescu și-a dat demisia din funcția de primar al Craiovei. Și a făcut-o în stilul caracteristic. La mijlocul săptămânii trecute, a depus la primărie un act cu greșeli încă din titlu (foto). În primul rând, a pus o virgulă după cererea incorect intitulată „DEMISIE“. Apoi, a ratat o virgulă între „Subsemnata” și „Lia-Olguța Vasilescu“ – numele fiind apoziție în cazul de față. Rezultă că următoarea virgulă intervine fix între subiect și predicat.
Recidivistă în materie de virgule, Olguța Vasilescu și-a asigurat prin ascensiunea parlamentară imunitatea în fața DNA. Mandatul său din perioada 2012 – 2016 s-a rezumat la vorbe multe și fapte puține, uneori cu accente de grotesc și ridicol. Un mandat în care jurnaliștii care au spus adevărul incomod au fost cenzurați și hăituiți în justiție.
În afară de promisiunile neonorate (4.000 de locuințe, 20.000 de locuri de muncă, anveloparea tuturor blocurilor etc.), Olguța Vasilescu mai lasă în urmă ceva. Un braț de dosare grele, unele investigate de DNA. Vorbim aici de dosarul „King Industrial“ – referitor la achiziția locurilor de joacă din municipiu (3 milioane euro), dosarul privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de la Lacul Tanchiștilor – 130 de hectare introduse dubios în intravilan și transformate în teren construibil, dosarul „Craiova Culturală“ – finanțarea controversată cu 1 milion de euro de la buget a unui ONG și cheltuirea discreționară a banilor publici. La acestea se adaugă un nou dosar, cel privind reabilitarea străzii Râului de către firma Tel Drum (despre care se spune că este controlată de șeful PSD, Liviu Dragnea), într-un proiect cu fonduri UE în valoare de 8,9 milioane de euro. Strada a crăpat înainte de recepție. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat realizarea unei expertize. Primăria a ignorat recomandarea, a făcut recepția și a dat strada în folosință. Cine își asumă responsabilitatea recepției? ISC a depus plângere penală la Parchet. Câteva luni mai târziu, Liviu Dragnea a numit-o pe Olguța Vasilescu ministru al muncii. Eu cred că Munca este o pălărie prea mare pentru Olguța Vasilescu și asta se va vedea cât de curând. Subscriu celor care spun că guvernul Grindeanu este unul de sacrificiu, care va fi schimbat imediat ce va rezolva treburile urgente și murdare ale puterii PSD. Evident, după ce Liviu Dragnea își va rezolva problemele penale, va prelua nemijlocit frâiele puterii.

Nici nu a ajuns bine la minister și Olguța Vasilescu a început să se laude pe Facebook cu activitatea de acolo, în stilul consacrat. Încă din prima zi de lucru am aflat că Olguța Vasilescu se lupta ca în poveste cu șapte ordonanțe (de guvern) și că a rezolvat instant problema creșterii pensiilor și salariilor. Dacă mai era primar la Craiova, mă așteptam ca în aceste zile de ger și viscol să aflăm de pe Facebook cum s-a luptat cu „urgia“, într-o încleștare de dimensiuni mitice.
Altfel, în lipsa Olguței Vasilescu, ne-am descurcat foarte bine cu „urgia“. Deszăpezirea orașului a decurs normal, fără isteria și selfie-urile aferente. Și tocmai când credeam că lucrurile au reintrat în normal, ne-am trezit cu Olguța Vasilescu într-o vizită „de lucru“ pe șantierele Craiovei. În zi de sărbătoare (Sfântul Ion), când nu era nici țipenie de muncitor pe șantiere, iar zăpada ajungea la genunchi. De văzut, nu avea ce vedea, a mers doar pentru poză. Mai mult, l-a târât și pe Mihail Genoiu, primarul interimar, prin nămeți. Vizita de pe șantiere (Stadion „Oblemenco“, Water Park, Spital „Filantropia“) nu a inclus însă și Cartierul Chinezesc de pe strada Caracal, care a rămas o ruină. Vă mai amintiți de pozele din 2012, când Olguța Vasilescu promitea craiovenilor 4.000 de locuințe? Nu a realizat nici măcar una. În pozele distribuite sâmbătă pe Facebook, se vede și o echipă TV. Îmi și imaginez cum va suna știrea. De altfel, ce nevoie avea Olguța Vasilescu de acest spectacol? Probabil vrea să transmită mesajul că, deși plecată la București, controlează puterea în Craiova. Și-a arătat puterea întocmai precum jupânul Liviu Dragnea, sforarul guvernului de carton Grindeanu. Am mai spus-o cu altă ocazie, cu o majoritate PSD zdrobitoare, administrația craioveană pare o colecție de păpuși rusești Matrioșka, ce seamănă între ele. Oricât de multe ai deșuruba, în miezul lor riști să o găsești de fiecare dată pe Olguța Vasilescu. Dacă-mi permiteți o concluzie, strategia este simplă. În perioada următoare, guvernul tehnocrat va fi demonizat și îngropat mediatic, pentru a netezi calea „salvatorilor“ de la PSD. Deja se spune că guvernului Cioloș nu-i ies la socoteală vreo zece miliarde de lei sau că ar fi vrut să închidă 100 de spitale…

Multe s-ar putea spune și scrie despre mandatul 2012 – 2016 al Olguței Vasilescu. La final rămân însă superficialitatea, poza, abțibildul. Sau, ca să fiu și mai scurt, o virgulă în plus. Cel mai probabil în această vară vom avea din nou alegeri la Craiova. Parafrazând sloganul de campanie al Olguței Vasilescu, într-adevăr, „Craiova, meriți mai mult!“. Nu degeaba, în primăvara lui 2016 Alege TV a organizat dezbaterile „Craiova caută primar“. S-a dovedit că aveam dreptate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS