8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum a penetrat ministrul agriculturii lanurile de floarea-soarelui din Mehedinţi

Cum a penetrat ministrul agriculturii lanurile de floarea-soarelui din Mehedinţi

\n

Daniel Constantin, ministrul agriculturii, s-a deplasat vineri dimineață în comuna Gârla Mare, din județul Mehedinți, unde a încercat, printr-o vizită de lucru tovărăşească, să ia pulsul de la „tălpica“ țării şi să vadă cum stă agricultura. Ca un făcut, ministrul a poposit în curtea unui cetățean român care a stat ani buni în Germania, dar care s-a întors acasă, pentru a se apuca de agricultură. Unde să dea mai bine vizita decât într-un cadru organizat? Și aici, numai laude, gânduri de bine, mii de tone de producție la grâu, viitoare mii de tone de floarea/soarelui și cât mai mult porumb.
„Domnule ministru, vreau să vă arăt unde am investit peste un milion două sute de mii de euro, să fac agricultură în Mehedinți, la Gârla Mare. Uitați aici silozurile, aici utilaje, tehnologie avansată, totul decurge bine“, spunea administratorul, când, din fundal, un simplu agricultor are curajul să rupă tăcerea. „Domnule ministru, nu am apucat să recoltăm nimic, a bătut piatra, ne-a distrus tot, a plouat neîncetat, ce ne facem, că avem datorii mari către stat și Finanțe?!“. Când, ce să vedeți, chiar primarul comunei Gârla Mare a strigat: „Nu-i ascultați, domn’ ministru, că și dacă apucau să recolteze, nu aveau unde să depoziteze atâta grâu!“. Daniel Constantin s-a făcut că nu înțelege şi a continuat vizita printre silozuri.
Dintr-o dată, în curtea investitorului, ceata de oameni s-a despărțit în două. Domnii în frunte cu primarul, directori, secretari etc. l-au invitat pe ministru sub un cort, la degustat de bucate alese, iar „tălpica“ țării, țăranul ce dă cu sapa în pământ de-l trec sudorile, a fost abandonat la marginea cortului, să ia parte la ospăț numai cu privitul.
„Uite, bă Ioane, dacă nu ești domn, nu te cheamă ăștia la ospăț în cort!“. „Văzuși mă, Costică, noi suntem buni doar de hămălit!“, vorbeau doi dintre săteni, care exprimau indignarea întregului grup de oameni.
După ospăț, suita ministrului a luat drumul câmpului, unde o combină îl aștepta pe ministrul Daniel Constantin, pregătită să treacă la penetrarea lanului de floarea-soarelui, ce ar fi trebuit să însemne începerea sezonului de treierare a florii-soarelui.
„Așa ceva este strigător la cer, noi suntem vai și amar de mama noastră, nu am reușit să treierăm 300 de hectare de grâu, suntem calamitați total, iar ministrul a venit să se plimbe cu combina!?“, a declarat Vasile Brânzan, agricultor.
La capătul cursei cu combina, oamenii l-au întrebat pe ministru ce se întâmplă, că ei nu mai au nimic, ba mai mult, au și de plătit către stat. „Așa nu se mai poate. Eu și fratele meu muncim pământul, mii de hectare, din 1995, dar ca anul ăsta parcă nu a fost niciodată. Vorbesc în numele tuturor, nu am reușit să treierăm nici până acum, sunt mii de hectare de grâu distruse de ploaie și piatră, iar rapița e jale. Suntem datori vânduți la stat și bănci. Avem un om care are datorie 200 de miliarde băgate în utilaje și noi toți avem aproape 30 de miliarde taxe către Finanțe, iar domn’ ministru nu vine cu o soluție!?“, a declarat Constantin Brânzan, agricultor.
„Vreau să vă spun că o să încerc în cel mai scurt timp să dăm o ordonanță de urgență și să vedem cum găsim soluții și pentru dumneavoastră“, le-a răspuns ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS