11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPrivatizarea tăcută a sistemului public de sănătate

Privatizarea tăcută a sistemului public de sănătate

Eugen Nicolăescu este un ministru al sănătății mult mai abil decât cred mulți. Mai întâi, ne-a inundat urechile cu mesaje despre reformele sale radicale. Bineînțeles că pe cele mai multe nu le-a pus în practică. Nici nu ar fi avut cum, căci radicalitatea lor l-ar fi demis rapid. Apoi a promis termene peste termene pentru publicarea unor legi foarte importante. Fie le-a ratat cu lejeritate, fie ne-a arătat niște ciorne.  
În sfârșit, a publicat un proiect mai consistent, dar doar cu o zi înainte de Crăciun. Efectul obținut: ne-a hărțuit, ne-a obosit, ne-a epuizat. Iar oamenii obosiți nu prea mai sunt atenți. Acesta este momentul perfect pentru o lovitură foarte importantă.  

INFORMAŢIA PE SCURT

Ministerul Sănătății va redirecționa către policlinicile private aproape jumătate din pacienții care astăzi se tratează în spitalele de stat.
Șefii consiliilor județene și primarii vor putea decide după bunul plac către care policlinică se vor îndrepta banii publici ai județului.
Un sfert din bugetul total dedicat astăzi spitalelor de stat va ajunge la policlinici. Finanțarea acestora va crește în următorii trei ani.
Cele mai multe spitale mici se vor închide sau reorganiza.
Reforma Nicolăescu va duce încet-încet la privatizarea unei părți semnificative a sistemului public de sănătate. O bună parte a banilor dintr-un rezervor financiar uriaș, alimentat de cetățenii români și administrat de politicienii care conduc statul, vor fi îndreptați către diferite entități private active în sistemul medical românesc.  
Pe lângă cincimea paturilor din spitalele de stat care vor deveni private începând cu acest an, Ministerul Sănătății va redirecționa aproape jumătate din pacienții care astăzi se tratează în spitalele de stat către policlinici și cabinetele medicale (în ambulatoriu, cum îi spun specialiștii).

BANI MULŢI! FOARTE MULŢI

„Principiul este că banii se vor duce de la spitale înspre ambulatorii“, spun oficialii Ministerului Sănătății implicați în scrierea reformei Nicolăescu. Ce sunt ambulatoriile în România? 96% din policlinicile din România sunt private și 90% din cabinetele medicilor specialiști sunt tot private (sursa: Institutul Național de Statistică). Către acest segment vor fi redirecționați 10% dintre pacienții români în 2014, urmând că procentul să crească până la 40% în 2016, conform declarațiilor repetate ale mai multor oficiali ai Ministerului Sănătății.  
Începând cu 2015, fluxul de bani care va fi eliberat prin stoparea internărilor nejustificate făcute de spitale se va putea redirecționa către ambulatorii. Despre câți bani e vorba? Mulți. Surse oficiale ne-au confirmat că pentru 15-25% din cazurile internate în spitale nu se justifica internarea.
Este aceeași cifră cu cea avansată în octombrie 2013 de secretarul de stat Adrian Până, principalul comunicator al reformei Nicolăescu: „O cotă de 25% din bugetul alocat spitalelor este utilizată pentru servicii care pot fi efectuate fără nici o problemă în ambulatoriu de specialitate sau în spitalizare de zi“.   
Procesul este deja în curs de desfășurare. În Legea sănătății s-a introdus un nou capitol, dedicat special „Asistenţei Medicale Ambulatorii“. Statul a mărit finanțarea acestui sector în acest an și va continua să o facă și la anul. Casa Națională de Asigurări de Sănătate se pregătește să încheie cu spitalele contracte pentru un număr mai mic de pacienți decât anul trecut.  
Va fi introdus și mecanismul validării cazurilor pe criterii de internare. Medicul va trebui să respecte un set de criterii pentru a putea interna un pacient în spital. Dacă nu le va respecta, atunci spitalul nu va primi bani de la CNAS pentru acel pacient. În plus, spitalele vor mai putea face internări doar prin urgență sau prin programările de pe listele de așteptare.  
Desigur, admit oficialii din Sănătate, „la început nu toți medicii vor respecta aceste criterii“. Dar, „dacă scriem normele cum trebuie, atunci vom putea redirecționa pacienții spre policlinici“, confirmă un înalt oficial.  

MULTE SPITALE MICI SE VOR ÎNCHIDE

Finanțarea spitalelor va scădea și implicit unele spitale, în special cele mai mici, nu vor mai fi viabile. În cuvintele unui oficial din Ministerul Sănătății, „spitalele cele mai mici vor fi remodelate“.
Tradus: vor există spitale care vor da faliment și fie se vor închide, fie se vor reorganiza. Va amintiți uriașul scandal din aprilie 2011, atunci când guvernul Boc încerca să închidă mai multe spitale? Ei bine, tot acolo se va ajunge, doar că mai lent și mai pe tăcute.  

BUCURIA BARONILOR LOCALI

Cum funcționează mecanismul prin care policlinicile private vor primi bani din fondurile CNAS? La nivelul fiecărui județ se stabilește o sumă maximă care poate fi plătită către policlinicile din regiune. O comisie județeană stabilește numărul consultațiilor care vor fi decontate de CNAS pentru fiecare policlinică privată în parte.
Acest număr este stabilit în funcție de numărul medicilor specialiști pe care fiecare policlinică îi are. Vor fi avantajate lanțurile mari de policlinici care au deja mulți medici specialiști angajați.  
Consultațiile care vor depăși numărul maxim alocat de comisia județeană vor fi plătite integral de pacienți. Totodată, fiecare policlinică privată are dreptul să adauge la prețul consultației decontat din fonduri publice o sumă suplimentară care va fi plătită direct din buzunar de pacient. Această posibilitate este prevăzută deja în proiectul de lege publicat de Ministerul Sănătății (articolul 134).
Consiliile județene și locale vor putea finanță policlinicile (de stat sau private), inclusiv prin „punerea la dispoziție a spaţiilor“ necesare funcționării. Totul ar trebui să se întâmple, scrie în proiectul de lege al Ministerului Sănătății, „conform unor criterii obiective și transparente aprobate prin hotărâre a consiliului local“.
Practic, baronii locali vor putea decide după bunul plac către care policlinică (privată sau de stat) va îndrepta banii publici ai județului.
În aceste situații, politicul va căpăta un ascendent considerabil asupra privatului din Sănătate, fiind create condițiile perfecte pentru o legătură murdară de tipul: „eu îți finanțez campania electorală și, după ce câștigi primăria, nu dai banii cetățenilor concurentului, ci mie“. Mecanismul funcționează deja și a fost semnalat din octombrie 2013, când președintele celei mai mari rețele de clinici private din România spunea că „decontările statului către spitalele private sunt bazate pe un partizanat evident“.
De fapt, aceasta este cea mai mare problemă a reformei Nicolăescu: lipsa unor mecanisme clare de control a circuitului banilor în sistem și întărirea legăturilor murdare dintre politicieni și interesele private. Dacă legea va trece în această formă, rudele de gradele I, II și III ale primarilor sau șefilor de consilii județene ar face bine să-și deschidă urgent o policlinică sau un cabinet medical. Oportunitatea e grasă.    
Întărirea rolului medicinei private poate avea efecte benefice asupra unui sistem medical guvernat prin minciună, pe spinarea pacienților. Dar în lipsa unor reguli clare și a unui control ferm principiul concurenței, care ar duce la apariția unor servicii medicale mai bune, se va transforma după bunul plac al boierilor politici care conduc România.
Vlad Mixich
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS