17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCadou de Crăciun pentru un politician corupt

Cadou de Crăciun pentru un politician corupt

Sper că-mi vei deschide cadoul din curiozitate. E în interiorul acestui articol. Știu că tu ești convins că nu te numeri printre cei corupți. Uneori, de obicei când rămâi singur și ți-e puțin frică, admiți că ai și tu câteva păcate. După cum avem, de altfel, cu toții. În definitiv, care dintre noi nu a păcălit pe cineva sau șterpelit ceva, măcar o dată?
Doar că există un lucru important la care nu te-ai gândit vreodată: corupția și păcatul nu sunt sinonime. „Căci păcatul se iartă, dar corupția nu“.
Această observație a făcut-o un domn mult mai înțelept și mai experimentat decât un simplu jurnalist. Vei afla la final cine este el, dar îți spun de pe acum că a trăit ani buni într-o țară la fel de coruptă precum e România astăzi și a ocupat o funcție care i-a permis să se frece zilnic de politicieni deștepți, agili și stilați. Așa că ține.
„Omul corupt nu-și percepe starea de corupţie“, remarcă acest domn. „E ca și cu respirația urât mirositoare: când cineva are o respirație care miroase urât, greu își dă seama de ea“. Tocmai de aceea, din prudență și grijă pentru viitorul tău, te rog să completezi chestionarul ce urmează.
Dacă răspunzi cu DA la cinci din următoarele întrebări, atunci află că sigur miroşi foarte rău. Şi cine vrea să trăiască ştiind că aproape toţi ceilalţi sunt scârbiţi de el? Chiar dacă reuşesc să ascundă (uneori cu greu) această scârbă.
1. Afișezi cu ușurință o figură de „n-am fost eu ăla“?
2. Ai ajuns să crezi aproape tot ce declari prin interviuri sau de la tribuna ministerului sau parlamentului?
3. Atunci când cineva (oricine) te critică, ca să te aperi, încerci să-i răstălmăcești argumentele, îi contești buna-credință și, atunci când omul devine insistent, încerci să-l pui la respect, insultându-l într-un mod aparent politicos?
4. Crezi despre tine că ești o persoană flexibilă, maleabilă, care, la o adică, poate sta de vorbă cu oricine?
5. De când ai ajuns pe funcție, faci tot posibilul să-ți rafinezi vestimentația, să porți ceasuri scumpe și să cunoști băuturi cât mai fine?
6. Crezi că ești un politician mai inteligent, cu mai mare potențial și mai bun decât majoritatea colegilor tăi (indiferent de partidul lor de proveniență)?
7. Crezi că mulți dintre adversarii tăi sunt dispuși să sacrifice la fel de multe lucruri ca și tine pentru bani și putere dacă li s-ar da ocazia s-o facă?
8. Decât prieteni, preferi să ai mai degrabă colaboratori fideli?
9. În viață, aparențele contează mai mult decât faptele?
10. Dimineață, când te urci în mașină, te simți puternic, triumfător ca un om care a învins viața și nu ai îndoieli în privința a ceea ce faci?
„Coruptia, mai mult decât iertată, trebuie vindecată“, scrie domnul despre care ți-am povestit mai devreme într-o cărticică oferită gratuit tuturor parlamentărilor italieni. „E ca una dintre acele boli rușinoase pe care omul caută să o țină secretă și se ascunde până când nu-i mai poate tăinui simptomele“.
Dacă ai răspuns DA la mai mult de șase dintre întrebările de mai sus, atunci află că simptomele tale sunt deja vizibile cu ochiul liber.
Le vedem cu toții și, chiar dacă unii dintre noi te salută respectuos din frică pentru puterea ta trecătoare sau te votează din obișnuință, să știi că tuturor ne e scârbă de tine.
Tuturor: reporterilor care te așteaptă cu microfoanele la scară, șoferului care îți deschide ușa, colegilor de clasă ai copilului tău, medicilor care te consultă. Știu asta chiar de la ei, mi-au spus-o de fiecare dată când nu erai în preajmă.
Și, cu toate astea, ne-am bucura mult să te vindeci de boala ta. Dar mai întâi trebuie să-ți dai tu însuți seama cât de bolnav ești. Pentru asta poți folosi cu încredere chestionarul de mai sus. L-am alcătuit pe baza cărții domnului despre care ți-am tot spus.
Îl cheamă Jorge Bergoglio și, pentru mai bine de un deceniu, a deținut în Argentina o funcție de o importanţă națională uriașă: era arhiepiscopul unei țări la acea vreme aproape la fel de coruptă cum este România. Așadar, acest domn, care întâmplător conduce astăzi Vaticanul, știe despre ce vorbește: a cunoscut mulți bolnavi ca tine.
În noaptea de Crăciun, ți-aș lăsa cartea lui sub brad. Îi spune „Corupţie și păcat“ și cele două cuvinte nu sunt sinonime.
Din ea vei afla că păcatele ţi le-am putea ierta. Dar nu şi corupţia. Asta nici măcar Moş Crăciun nu ţi-o poate ierta.
Căci, pentru a fi iertat, mai întâi şi mai întâi trebuie să-ţi pară rău. Abia atunci va începe să nu ne mai fie scârbă de tine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS