15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAmenințări cu pușcăria

Amenințări cu pușcăria

USL a hotărât să depună plângere penală împotriva președintelui suspendat, Traian Băsescu, și a 14 lideri din PDL, printre care Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda. Ei sunt învinuiți de „răspândire de informaţii false, pentru defăimarea ţării şi a naţiunii şi pentru periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei“, conform declarației făcute de Eugen Nicolăescu, președintele interimar al PNL București. Se observă, de la început, stilul stalinist în care este redactată declarația (încă un plagiat, oare?), limbajul acelor timpuri negre, iar temeinicia „acuzațiilor“ este aceeași ca în procesele comuniste din anii ‘50 ai secolului trecut. Sperăm ca măcar efectul să nu fie același.
Cred că liderii USL au atâta minte (sper din tot sufletul să aibă), încât să își dea seama că nici unul din cei împotriva cărora au depus plângere nu poate face pușcărie, cel puțin pentru vinovățiile închipuite menționate de ei. Totuși, au făcut această declarație acum, în timpul campaniei pentru referendum, ca o fumigenă, prin care să abată atenția de la lucrurile importante. Se creează astfel, artificial, un motiv de lungi discuții și ipoteze.
Acuzele aduse de UE puterii de la București sunt extrem de dure. Comisia Europeană folosește un limbaj de o duritate fără precedent în raportul său privind progresele înregistrate de România. Comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, a cerut înființarea unui post de ministru de justiție în UE pentru a garanta statul de drept, după criza din România. În fața unor asemenea acuzații, niște oameni cu scaun la cap ar sta și s-ar gândi ce e de făcut ca să îndrepte lucrurile. Nu e însă cazul liderilor USL. Indiferent dacă în sinea lor sunt convinși că tot ce se petrece e din vina lor sau nu, ei dau vina pe opoziție, pe care o vor băgată la închisoare.
Practic, când toată lumea vede care e cauza derivei democrației din țara noastră, ei se grăbesc să arunce vina în ograda lui Traian Băsescu și a PDL-ului. Mizează, probabil, pe faptul că oamenii mai puțin informați îi vor crede, ca și cei care vor cu orice preț să îi creadă. E un exercițiu de campanie electorală murdară, așa cum au mai fost și cum vor mai fi și altele. Este însă și o minciună sfruntată care trebuie demontată. La început, au spus că ceea ce se întâmplă la noi este o problemă de politică internă a României. Cu câtva timp în urmă, Victor Ponta a dat un răspuns impertinent îngrijorărilor Angelei Merkel, pentru care a trebuit apoi să își ceară scuze.
Ne amintim că și Ceaușescu avea teoria „neamestecului în treburili interne ale altor state“, astfel vrând să fie lăsat în pace de un Occident care îl tot agasa cu respectarea drepturilor omului. Occidentul era însă speranța noastră că lucrurile s-ar putea îndrepta. E trist, dar adevărat, că aproape în același mod se exprimă acum liderii puterii de la București acum, însă într-un context internaţional mult schimbat. Nu trebuie ca Occidentul să ne dicteze nouă ce să facem. România este însă țară membră a Uniunii Europene și, în această calitate, s-a angajat la respectarea normelor și principiilor statului de drept. Despre asta e vorba, despre asta ne urechează Europa.
De la venirea USL-ului la putere, lucrurile în țară s-au înrăutățit. În afară de acuzațiile aduse de Uniunea Europeană, care pot să nu intereseze mulți votanți din partea puterii, situația economică a stagnat, nivelul de trai e la fel de scăzut, iar euro a atins maximul istoric. Aceste lucruri, care țin de viața de zi cu zi, ne privesc pe toți, ne ating la buzunar și nu pot fi negate. Dar ca să ne explice tuturor eșecul lor economic, liderii puterii au hotărât să târască în justiție opoziția pentru declarații defăimătoare! La ei este vina! E curios cum, de la venirea la putere până acum, guvernul Ponta nu a făcut nimic consistent în economie. Nici o măsură de redresare, nici un proiect de lege, nimic. Doar câteva idei, legate de plata TVA la încasarea facturii, spuse în contextul în care premierul era întrebat insistent de ziariști la un post de televiziune.
În schimb, toate tunurile pe Băsescu. Se pare că există o obsesie anti-Băsescu a actualei puteri. Acțiunile astea contra lui le consumă toată energia și îi paralizează pentru orice altceva. Nu sunt în stare să facă nimic pentru binele oamenilor în numele cărora guvernează, pentru că ei trebuie să se ocupe cum să îl dea jos pe Băsescu.  E trist că trăim într-o țară cu asemenea lideri politici. Bine măcar că din 29 iulie lucrurile se vor rezolva, într-un fel sau altul. Sperăm ca aerul să devină respirabil măcar după acea dată.

Paul Curcă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS