17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPiază-rea Împărat

Piază-rea Împărat

La un an de la câştigarea celui de-al doilea mandat de preşedinte, Traian Băsescu a fost tocat ca o legumă pe masa televiziunilor româneşti. O mână pe cuţitul mediatic a fost aşezată chiar de doi membri importanţi ai PD-L, partidul din care provine Traian Băsescu. Dar cine este responsabil pentru metamorfoza vegetală a preşedintelui-jucător, devenit în nu mai puţin de un an un fel de Piază-Rea Împărat?
Cel mai probabil este că reflexul populaţiei a fost deja întărit: fiecare apariţie a preşedintelui Băsescu în ultimul an a coincis fie cu anunţarea unei alte veşti proaste, fie cu o mustrare generalizată, fie cu o diatribă la adresa mogulilor media. Cu o astfel de strategie de comunicare, scăderea consistentă a popularităţii fostului luptător anticorupţie nici nu este de mirare. Mai interesant este dacă preşedintele Băsescu va deveni ţapul ispăşitor al unei întregi guvernări, ratate deocamdată, sau dacă responsabilităţile vor fi împărţite.
Invitat într-o emisiune la EuropaFM, vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, l-a aşezat pe Traian Băsescu în poziţia deplinului control: „Toţi îşi fac loc spre preşedinte. Care ajunge mai aproape de Traian Băsescu şi pe care îl miruieşte Traian Băsescu să fie, să candideze sau nu“. Indirect, ce-i drept, dar Cezar Preda pare a pune pe seama lui Băsescu lipsa împrospătării resurselor umane de la vârful partidului. Băsescu fiind în toate, el poate fi găsit şi în eşecurile organizaţiei, nu doar în succese. Cert este că, până în prezent, la orizont nu se vede o figură carismatică şi credibilă care să poată prelua stindardul luptei de partid din mâinile lui Traian Băsescu.
Aceasta nu înseamnă că nu există şi opozanţi printre democrat-liberali, oameni care nu se feresc de aprecieri extrem de dure. Monica Macovei, fostul ministru al justiţiei şi actual europarlamentar din partea PD-L, s-a plâns de degradarea din interiorul partidului care, asemănător PSD-ului şi PNL-ului, s-a organizat „pe o structură piramidală, ca de crimă organizată, pe accesul la bani publici, pe clientelă politică“. Macovei, un politician extrem de apreciat la Bruxelles, dar care umblă la Bucureşti sub ameninţarea multor cuţite politice, a nominalizat doi indezirabili în structurile de conducere ale PD-L: arădeanul Gheorghe Falcă şi craioveanul Antonie Solomon. Deşi amândoi au dosare penale, membrii filialelor i-au ales în funcţii foarte importante, de unde rezultă că activiştii de partid nu sunt deranjaţi de astfel de pete urât mirositoare. Aşadar, nu o singură persoană este principalul responsabil pentru eşecul deja evident al guvernării democrat-liberale.
În fapt, metamorfoza lui Traian Băsescu are doi naşi. Pe de o parte, organizaţia de partid formată dintr-o majoritate incapabilă de reformă reală, care nu se deosebeşte cu nimic în rele de predecesorii mult hulitei guvernări Năstase. Pe de altă parte, filozofia lui „fă-te frate cu dracul până treci campania electorală“ i-a jucat un mare renghi lui Traian Băsescu. Aflat în faţa celei mai serioase crize economice postdecembriste prin care trece România, preşedintele a intuit corect oportunitatea unei reforme profunde a statului. Atâta doar că, între timp, pierduse pe drum încrederea unei populaţii înşelate de promisiunile nerealiste din timpul campaniei electorale şi dezamăgite de politicile reactive ale guvernului Boc.
Preşedintele Băsescu se află astăzi în poziţia unui staroste nevolnic, blocat între presiunile crizei, interesele de partid şi slăbiciunea guvernului. „Un nou partid e una dintre variante, o soluţie. Depinde cine îl face şi câtă credibilitate are în faţa oamenilor, care sunt sătui de clasa politică. Dar da, e una din variante. Asta nu înseamnă că am luat o decizie“, spunea Monica Macovei. Dar atunci când decizia va fi luată, metamorfoza vegetală a preşedintelui-jucător va fi deplină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII