Despre reclădirea încrederii în instrumentele derivate

Autori


Acum zece ani, nu doar pentru a face notă discordantă, Warren Buffett declara: „Produsele derivate nu sunt altceva decât arme de distrugere în masă“. Buffett, cu al său fond de investiţii Berkshire Hathaway, a îmbogăţit o generaţie de americani determinându-i să cumpere constant, zi de zi, timp de 30 de ani, acţiuni la Coca Cola şi Gillette.

Omul analizelor profunde şi al investiţiilor puerile demonstrase întregii lumi că doar din băuturi carbogazoase şi din lame de ras se poate realiza una dintre cele mai impresionante averi ale secolului XX.

Sub deviza „Nu cumpăr decât acţiuni ale firmelor care produc bunuri de care am nevoie în cotidian“, Buffett refuza cu obstinaţie să se amestece în euforica bulă a dotcomurilor. Şi are dreptate din nou, sporindu-şi faima.

Afacerea lamelor de ras transformase celebrul BUY AND HOLD în „Cumpără ce-ţi trebuie şi păstrează ceea ce oamenii aruncă zilnic“. Tot Oracolul din Omaha a demonstrat că poate face exitul vieţii lui în plină criză a dotcomurilor vânzând lamele de ras cu peste 40 de miliarde de dolari.

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe acţionarii de la Procter and Gamble care le-au cumpărat!

După zece ani euforici, în care câştigurile din derivatele subprime au cosmetizat bilanţurile băncilor de pe întreg globul, luni, 15 septembrie 2008, o întreagă lume financiară ajungea să înţeleagă avertismentul lui Buffett: derivatele deveniseră cea mai puternică armă de distrugere în masă şi falimentul Lehman Brothers nu era altceva decât Hiroshima finanţelor mondiale. La mai puţin de două săptămâni după Lehman, toţi aflam cu stupefacţie că bătrânul guru din Omaha vânduse naked put-uri pe Dow Jones la 16.000, cu scadenţa în 2015, şi put-uri pe G. Sachs. Cel care anticipase cutremurul risca să moară sub dărâmături.

Economia mondială continuă să-şi lingă rănile şi astăzi, dar cel puţin dezbaterea despre riscurile produselor derivate a cuprins întreaga planetă. „Unde s-a greşit?“, „Derivatele ar trebui interzise?“, „Cum ar trebui reglementate?“, „Apocalipsa se poate repeta în viitor?“. Iată câteva dintre numeroasele întrebări puse în dezbatere şi la care azi încercăm cu toţii să găsim un răspuns.


Hiroshima a fost lebăda neagră pentru fizica nucleară şi la fel falimentul Lehman este lebăda neagră a produselor derivate. Cum putem reconstrui încrederea astfel ca derivatele să devină la fel de benefice ca şi energia nucleară din ziua de azi?

Nu am pretenţia că am găsit un răspuns şi nici măcar nu am pretenţia de a fi enunţat un postulat; aş vrea doar tare mult să vă determin să analizaţi această dilemă: „Sunt derivatele benefice pentru economia mondială şi, dacă da, în ce formă? Până unde ar trebui să le reglementăm şi, mai ales, cine ar trebui să stabilească regulile?“.

Lloyd Blankfein, CEO-ul lui Goldman Sachs, spunea mai în glumă, mai în serios: „Eu fac treaba lui Dumnezeu“. Dacă acceptăm afirmaţia megalomanică a lui Blankfein, nu putem să nu ne întrebăm imediat: „Cine face treaba lui Scaraoţchi?“.

Până la falimentul Lehman se spunea că CNVM-urile mondiale o fac, după aceea că guvernanţii. Zi de zi apare o nouă teorie a conspiraţiei mai mult sau mai puţin credibilă. Oare nu cumva în această cursă oarbă a găsirii ţapului ispăşitor pentru relele actuale, pe care l-am identificat a priori cu instrumentele derivate şi cu cei care le-au reglementat, am uitat esenţialul? Oricâte reguli de moralitate am avea, oricât de grele ar fi pedepsele pentru cei care nu le respectă, totul va depinde de autocontrolul fiecăruia.

Pentru a descrie viitorul instrumentelor derivate, lăsaţi-mă, vă rog, să-l citez pe Kant: „Cerul înstelat deasupra noastră şi morala în noi“.

de Cristian SIMA Hotnews.roComenteaza acum

14 Comentarii

 1. marin said:

  instrumentele derivate sunt exact ce a spus buffett, o arma de distrugere in masa, ce incredere vrei sa “recladim” in asa ceva? sa devenim si mai mult sclavii ocultei financiare? stii cine a spus “dati-mi moneda unei tari si nu ma intereseaza cine face legile”?

 2. .... said:

  Sincer nu inteleg articolul.Nu stiu ce sunt instrumentele derivate!Sa ma lamureasca un economist .

 3. ioooo said:

  2 instrumentele derivate prin numele lor sunt ”pariuri ” bazate pe evolutia instrumentelor clasice ,sa dau un ex un om cumpara un pachet de 1000 actiuni la 1 euro bucata ,baga 1000 de euro investitia ,un instrument derivat sunt tranzactiile in marja adik cu 1000 de euro in loc sa detii 1000 de actiuni detii pana la 10 000 ,sau in loc sa cumperi 1000 de euro si sa obtii profit sau pierdere reala cumperi in marja cu 1000 de euro drepturile pentru 100 000 de euro etc aur petrol ,apoi in criza imobiliara in loc sa ai o banca care a dat credite si asteapta castigul din dobanda din creditele respective ,fara sa ai sucursale in SUA de ex cumperi drepturile de ipoteca banca cu sucursalele propriuzise din SUA pastrand doar un comision si de aici incepe joaca ,practic bancile din sua au vandut ipotecile cu rating asazis bun dat de companiile de rating in mod fraudulos tuturor investitorilor din lume ,practic scazandu-si riscul si impartind riscul unui colaps in toata lumea ,insa problema nu e doar asta ei au imprastiat riscul afectand toata lumea, de criza insa e vinovat politicul ,clinton s-a gandit sa relaxeze imprumuturile pt locuinte permitand bancilor sa primeasca clienti cu salarii mici si cu cote de 50% din salariu la imprumut lucru care pana atunci nu se intampla ,bula se crease din timpul administratiei Clinton ,trebuia sa faca poc prin 2000 ,dar Bush n-a vrut si a facut tot ceea ce poate sa faca o tara ca sa iasa din criza a cerut Fed-ului sa tipareasca dolarei cu dobanda 1% si a inceput un razboi care sa creeze nevoia de arme si cheltuieli guvernamentale ,in acest fel Bush a evitat criza a tras-o de par un mandat si-a facut treaba si apoi l-au pus pe un negrotel simpatic sa-si ia papara celor 2 bule ,bula lui clinton si bula lui bush ,deasta astazi traim ceea ce traim intr-adevar instrumentele derivate accelereaza bula in formare si spargere dar nu ele sunt de vina pentru bula speculativa ,de vina e lipsa de viziune si interes a politicienilor pe termen lung, dupa noi potopul ,asta traieste si romania fara sa aiba banci implicate in investitii cu inst derivate .

 4. Catavencu said:

  Nene iooooooo, nu poti sa citesti mai rar ca nu-ntelesei nimic in afara de “bula” si “bule”!?

 5. trotineta Fraud II said:

  asta e ideea Catavencule! stii ori nu stii, e greu de inteles… ca e facut complicat in mod special sa ne tina ocupati sa nu ne dam seama de simplitatea schemei: e facuta sa ne putem fi f…ti oricind vrEA musKii lor! e ca atunci cind taticul inventeaza un joc complicat pentru copii , sa-i tina ocupati cit visleste el! :)))

 6. Catavencu said:

  Iote ca matale vorbisi mai pe clar ca-ntelesei tot , adica taticul ii ameteste pe copii cu jocuri simple-complicate ca sa-i tina ocupati in timp ce el vasleste la mamica lor.

 7. trotineta Fraud II said:

  pai daca era vorba de “mamica” lor le dadea 5 lei si scapa repede ! aici e vorba de vecina! :)))

 8. Catavencu said:

  Ha, iar intalasai, adica cu vecina treaba e mai lunga si la lungime si la timp. Ia spune, matale esti cumva profesor universitar de “iesplici” asa de bine?

 9. trotineta Fraud II said:

  dle iooo, mi-am adus aminte de cit de criticat a fost FED-ul atunci ca tiparea greenbackul cu 1% dobinda! similar cu whistleblower-ii (pari sa pricepi fara sa mai traduc) care reclamau ca guvernul (americanoid) a stiut -a sustinut prin indiferenta -a sustinut efectiv teroristii (9/11)! exemple as mai putea da! ideea nu este noua: lupi in blana de oaie! inca nu ai priceput? :))) adica aia care tipau prin media ca FED “greseste” cu o dobinda atit de joasa erau chiar “angajatii” FED-ului! ei pregateau terenul! cum nu ai priceput?!!! pai daca eu am de gind sa te fur din casa si tot te avertizez plingindu-ma de cit a crescut infractionalitatea si cit de mare e pericolul sa fii furat! 1. m-am disculpat -fiind perceput ca “cel bun”: nuuu, nu se poate sa fie el, 2. deja am creeat in creierul tau imaginea unui infractor! sa continui? :))))

 10. Catavencu said:

  aha, am auzit ca aia este si mai tare decat profesor universitar! da cate doctorate aveti?

 11. to`arasul Matrics said:

  ba trotineta degeaba te-ai impaunat tu cu “II” ala ca tot nu esti print ca Duda! Tu nu vezi ba ca nenea iooo a inghitit galusca cu polonic cu tot?!!! “nu ele sunt de vina pentru bula speculativa ,de vina e lipsa de viziune si interes a politicienilor pe termen lung,”! Saracu`, inca nu vrea sa-i vada pe politicieni ca pe maimute dresate! Pacat de noi toti!

 12. trotineta Fraud said:

  iertare tovarase! mai nene Catavencu, stai sa ma duc sa-mi iau niste covrigi de la “Spital” si iti fac lista imediat! daca nu ma fura vreo craioveanca! Doamne ajuta! :)))

 13. trotineta Fraud said:

  mincai si ma lua somnul! desi nu ar trebui sa dureze mult sa-ti spun despre studiile mele 🙂 prefer sa pastrez tacerea! :)))

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 27 octombrie 2010

Actualitate

» În ultima zi din octombrie se trece la ora de iarnă
» Tineri cu dizabilităţi, în căutarea unui loc de muncă
» Subprefectul Ciobotea a câştigat 20.000 de euro stând acasă
» Farmaciile mint bolnavii
» Craiova: Întreţinerea parcurilor, de azi pe mâine
» Oltenii, datori vânduţi la bănci
» Craiova: Executaţi de asociaţii şi Termoficare
» 5.859 de elevi doljeni au solicitat „Bani de liceu“
» Boc: Astăzi a câştigat raţiunea în faţa populismului opoziţiei, care are tolba plină de promisiuni
» Gorj: Ruşeţ îi verifică la „pile“ pe directorii de deconcentrate
» Mugur Isărescu: Suntem total incoerenţi în politici şi în semnale
» Gorj: Preşedinta Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti a fost implicată într-un accident auto
» Mitingul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat

Local

» Distincţii acordate de Zilele Craiovei
» Elevii din Ergheviţa învaţă în clase fără uşi
» Fără intermediari în sistemul Asigurărilor de Sănătate
» Vaccinarea antigripală va începe săptămâna viitoare
» Profesorii de la Şcoala nr. 24 ameninţă cu greva foamei
» Expertiza INML, favorabilă lui Ionel Manţog
» Ionuţ Dinu, condamnat cu executare

Dolj

» Un botez, o nuntă şi o tentativă de omor

Sport

» Pandurii, fotbal fără puncte
» Uitaţi meciul cu FC Vaslui!
» Haţegan, la Urziceni
» Ştiinţa, neinteresată de revenirea lui Bornescu
» Piţi: Vrem să câştigăm Cupa
» Bellu îşi felicită gimnastele
» Tenismenii români, perdanţi
» Campioni de mici
» Energia merge încrezătoare la Sibiu
» Oltenii vor să-i bată iar pe harghiteni
» Caracatiţa Paul a murit
» Adrian Mutu va fi deocamdată amendat
» Spaniolii vor să pună mâna şi pe Balonul de Aur

Bani & Afaceri

» Criza accentuează tendinţa de fraudă în mediul economic
» Doar 40 de finanţişti doljeni nu primesc stimulente
» Investitori străini la Rovinari
» Topul firmelor doljene pe anul 2009
» Străzile Craiovei, la mila bugetului

Magazin

» Medalioane de pui cu vinete
» Alimente interzise animalelor
» Abutilon, o veche plantă de apartament
» Decor de toamnă
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Despre reclădirea încrederii în instrumentele derivate

Top