Nervii domnului IliescuVladimir Tismăneanu remarca de curând că Ion Iliescu este nervos două luni pe an: în iunie şi în decembrie. Cu o haină metaforică, această formulă deschide din nou chestiunea celor două probleme spinoase pe care le are societatea românească: moştenirea comunismului şi modul în care ne construim viitorul. Aceste două probleme sunt legate. Nu vom reuşi niciodată să ne construim un viitor dacă nu ne formăm o atitudine limpede faţă de ceea ce a fost comunismul în România.

Am mai scris de atâtea ori, încât mi se pare că sunt de-a dreptul plicticos.

Pentru mine, comunismul a fost un regim politic criminal, adus de forţe străine de ocupaţie (niciodată românii nu ar fi votat pentru trecerea la comunismul stalinist) şi menţinut de o clică politică trădătoare şi coruptă. Puterea de ocupaţie a găsit şi a întărit o pătură politică rezistentă, care nu a dispărut odată cu trecerea la un regim politic democratic. Politicienii fostului sistem comunist, ca şi aparatul lor represiv, Securitatea (cu care, de fapt, erau în competiţie pentru gestionarea ţării), au fost temporar învinşi prin revolta populară din decembrie 1989.

Marii câştigători ai Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost Armata şi societatea civilă, statul român fiind prins la mijloc între aceste formidabile forţe care se înfruntau pentru rămânerea sau accederea la putere. După numai şase luni de la evenimentele din decembrie 1989, nomenclatura comunistă, de data aceasta în coaliţie cu vechii ei competitori, securiştii, a dat semnalul noului curs al acţiunii politice. Într-o probă extraordinară de eficienţă organizatorică au mobilizat minerii – printre puţinele grupuri care s-au opus exceselor puterii politice în timpul comunismului – împotriva societăţii civile renăscute şi pluralismului politic. 13-15 iunie 1990 a fost semnalul regrupării forţelor nomenclaturii comuniste, securităţii şi instrumentelor lor docile.

Trei partide au devenit casa comună a fostei nomenclaturi politice şi represive: PRM, care coaliza foştii securişti cu pretenţii de patriotism, PC, care coaliza foştii securişti cu pretenţii de experţi în comerţul exterior şi cu spoială occidentală, şi FDSN, care coaliza structurile fostului partid comunist, în special activiştii de linie secundă. Aceste forţe politice au condus şase ani România (1990-1996) într-un mod care va fi model în manualele de guvernare despre cum NU se conduce o ţară în tranziţie. În 1996 au fost învinse, trimise în opoziţie, s-au reinventat imediat, şi în 2000 au revenit cu o forţă care i-a făcut pe mulţi să creadă că niciodată nu vom scăpa de structurile comuniste.

S-a întâmplat însă că Emil Constantinescu a reuşit în patru ani de guvernare ineficientă să schimbe complet agenda societăţii româneşti şi implicit a unor forţe politice. De la izolaţionismul chinez sau corean, amabil cu istoria ocupaţiei şi dictaturii, Emil Constantinescu a reuşit să mute clasa politică a României către integrarea în NATO şi UE. Astfel încât FDSN-PDSR, care a preluat puterea executivă şi legislativă din nou în 2000, a fost obligat să adopte agenda integrării şi să se adapteze noilor cerinţe politice, sociale şi economice. PSDR a devenit PSD, s-a mutat către centru-stânga, a devenit mai frecventabil. În acelaşi timp, s-a format o uriaşă reţea de vasalitate economică, subterană, prin care proprietatea statului român a fost mutată în mâini private. Acest proces începuse încă din 1990, dar în anii 2001-2004 a fost adus la perfecţiune. În fiecare localitate, judeţ, sector de activitate veţi găsi un fost securist sau activist care a devenit întreprinzător, fie prin privatizare, fie prin conectarea artificială la biberonul achiziţiilor publice. „Economia socială de piaţă“ se desăvârşise. Un important procent din sectorul privat din România depindea exclusiv de banii publici. Din acest motiv, creşterea economică a fost nemaivăzută când statul a avut bani (2004-2008) şi s-a prăbuşit nemaivăzut când statul a secat canalele mamare: 2009-2010.  În jurul clasei politice reinventate s-a format un cocon economic pufos şi hrănitor. În fiecare localitate şi în fiecare judeţ veţi găsi un şef politic (nu are importanţă din ce partid) care are firme de construcţii sau de servicii alimentate din bugetul local sau central. Nu dau exemple, că nu am sute de pagini la îndemână.  


În 2005 a apărut o rază de speranţă. Mircea Geoană l-a învins pe Ion Iliescu într-o cursă electorală remarcabilă. Speranţa întregii societăţi româneşti a fost că Mircea Geoană va elimina caracteristicile de „cupolă moştenitoare“ ale Partidului Social Democrat, autointitulat de centru-stânga. Nu mai era de mult nici de centru, nici de stânga – dacă fusese vreodată. Era de-a dreptul conservator, cu puternice accente populiste. Speranţa în Geoană a fost atât de mare încât observatori externi foarte calificaţi – Vl. Tismăneanu, T.Galagher, Emma Nicholson, G. Verheugen, Martin Schulz, Jessica Douglas Hume etc.) au declarat că au încredere în concepţia pe care Geoană o promova. Dar sistemul a fost mult mai puternic. Geoană a ajuns prizonierul vechilor structuri, care l-au făcut pulbere şi l-au vopsit violet. Poate că e mai îndestulat acum, dar a fost tratat ca blegul politicii româneşti şi aşa va rămâne.

Ion Iliescu are toate motivele să fie nervos în fiecare iunie şi în fiecare decembrie. În aceste luni ale anului i se aduce aminte că nu a fost decât urmaşul lui Ceauşescu, promotorul socialismului cu faţă umană, adică al mafiei politice cuplate cu mafia economică. Moştenirea sa istorică este dezamăgitoare: Ion Iliescu a fost cel mai energic oponent al distrugerii socialismului.

Iar Traian Băsescu – în ciuda a ceea ce crede Vladimir Tismăneanu – are un statut şi un rol încă şi mai straniu.

Dar despre acest subiect, încă o dată, altădată.Comenteaza acum

10 Comentarii

 1. SC NAVROM TRAIAN BASESCU BERMUDE SA said:

  Nea tovarashu ziarist, daca nu ne zici care e chestiunea cu tovarasul secretar general al Partidului, mult iubitul si stimatul tovaras Traian Basescu, conducatorul pe care-l merita cu varf si indesat poporul asta de papagali, degeaba ne aburesti cu tovarasul Iliescu. Sunte satui de Ilici. Oricum, tov. Ilici nu prea mai conteaza. Ii bate cineva cu coasa la geam. Pe noi ne intereseaza cum e cu tov. Traian Basescu. Ce grad avea el in servicii cand era comandant de nava amiral a flotei comerciale, la ce grad a fost el avansat cand s-a jucat de-a seful reprezentantei Navrom de la Antwerp, de la cine a mai primit ordine dupa decembrie 1989 (apropos, unde-i halatu’, pardon, flota? zeci de vapoare disparute in Triunghiul bermudelor lui Basescu)? De la cine primeste el ordine de cand e presedintele statului, ca mereu ne lasa senzatia asta, ca scrie dupa dictare. Ehei, tovarase ziarist, cand o sa ne raspunzi matale la chestiunile astea, mai bem si-o bere rece. Pana atunci, hai, lasa-ne, nu ne mai aburi ca si-asa e destul de cald de la incalzirea globala si taierea pensiilor si salariilor de piticul ala nebun de umbla cu coasa la el! Bocus-pocus aburicus!

 2. florin said:

  Cind am terminat de citit articolul ‘Maestrului’ am zis ca pic jos. Nu impartasesc nici macar un singur punct de vedere! Minciuni si dezinformari cu nemiluita! Nici nu vreau sa intru in dilema cu cele scrise in articol dar un lucru pot spune, ca Marele Scriitor varsa cu nemiluita la stifturi propagandistice. ‘Revolta populara’ (mai corect lovitura de stat) din decembrie 89 (cu Tokesh unguru’ ajuns vicepresedinte al parlamentului european = din preot hop a ajuns si mare diplomat european), cu Constantinescu facut erou la integrarea europeana (sa stai sa te minunezi nu alceva!), cu Mircea Geoana ajus ‘raza de speranta’ a romanilor, iar Basescu ‘eroul distrugerii socialismului’. Sa pice plomba vere!

 3. carcotas said:

  tovarase ziarist,am si eu o intrebare:matale de la cine primesti dictarile? Citind articolele scrise de matale ,dupa aceste dictari,am impresia ca nici macar nu ai fost intara asta,ca nici nu stii bine pe unde este amplasata pe harta.

 4. ... said:

  corect articolul ! rusine dinu patriciu, rusine iliescu ! . . . eu zic sa iasa lumea in strada si sa strige “Jos iliescu” . . . da-le dreacu de pensii si de salarii… ce mai conteaza ca tara e in faliment si oamenii vor muri de foame si de boli. maine veti citi despre crin antonescu cum a ramas el repetent la facultate si avea parul lung.

 5. .......... said:

  Exceleeent!, Bravooo,! BISSSSS!

  Corect ,ce trebuie ridicay osanale PSD ului Iliescian sa ajunga iar la 70-80% ,NUUU!

  Decistigat alegerile poate ca le va cistiga dar la un scor strins si numai daca se restructureaza si isi schimba denumirea.Exemplu:PA RTIDUL ILIESCIAN SOCIALIST DEMOCRAT.

 6. arknts7 said:

  Premier: d-na Elena Udrea (PD-L)

  Ministerul Administraţiei şi Internelor – dl. Ioan Oltean (PD-L)

  Ministerul Afacerilor Externe – dl. Verestoy Attila (UDMR)

  Ministerul Agriculturii şi dezvoltării rurale – dl. Culiţă Tărâţă (UNPR)

  Ministerul Apărării Naţionale – dl. Palfi Mozes Zoltan (UDMR)

  Ministerul Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale – d-na Raluca Turacan (PD-L)

  Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional – dl. Marko Bela (UDMR)

  Ministerul Dezvoltării regionale şi Turismului – d-na Sorina Luminiţa Plăcintă (PD-L)

  Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri – dl. Gabriel Oprea (UNPR)

  Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – dl. Cristian Boureanu (PD-L)

  Ministerul Finanţelor publice – dl. Daniel Buda (PD-L)

  Ministerul Justiţiei – d-na Sulfina Barbu (PD-L)

  Ministerul Mediului şi Pădurilor – dl. Emil Bostan (UNPR)

  Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale – dl. Cătălin Croitoru (PD-L)

  Ministerul Sănătăţii – dl. Radu Feldman Alexandru (PD-L)

  Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – d-na Roberta Alma Anastase (PD-L) ——————- circula pe surse—- este adevarat ?

 7. întrebare ... said:

  Ce înseamnă o informaţie care vine pe SURSE ? Ce înseamnă SURSE ? Înseamnă că informaţia pe SURSE este o informaţie neoficială şi este dată de persoane neavizate ? Cine ştie, rog să răspundă. Mulţumesc.

 8. fraieru said:

  ILIESCU E IN NOI, SI DACA DISPARE FIZIC.FURTUL COMUNIST APARE IN FORME NOI ZI DE ZI.DACA FURAM DIN FABRICI SI UZINE, AZI FURAM DIRECT BANUL PUBLIC.ULTIMUL HOT ESTE CEL CARE OBTINE SI EL O PENSIE AMARATA PE UN PRET , SPAGA, DESTUL DE MARE.SUNT TARANI CARE SPUN IN GURA MARE CA AU DAT 30 MILIOANE CA SA OBTINA PENSIA DENIMIC.
  CEI CU RANG SI-AU FACUT PENSII FRUMOASE PENTRU MEMBRII FAMILIEI CARE NU AU CONTRIBUIT LA FONDUL DE PENSII. CEI DE AU CONTRIBUIT SE UITA CUM SUNT DEAPASITI LA PENSII DE TOT FELUL DE HANDICAPATI INCHIPUITI. CULMEA AM VAZUT SI PARINTI CARE ISI TREC COPII LA HANDICAPATI PENTRU A PRIMI CEVA DREPTURI SI NU-I TRIMIT LA SCOALA. ASA CA SUNTEM BOLNAVI DE BOALA LUI ILIESCU INDIFERENT DE POLITICA CARE O FACEM
  HAI LA POLITICA CEA MARE.

 9. antonio said:

  Din ’90 pana in prezent , acest Ion Iliescu , omul fara gandire in perspectiva nu m-a pacalit deloc . Gandirea lui a fost tintita numai pe tron ; cat mai mult pe tron si prin orice mijloace chiar si acelea prin care se sacrifica o Tara ! Cat o fi strans el din dinti sub Ceausescu :)) Mare poolitician si a mai si puit ideologic tot felul de nulitati … Sa-l pupe in dos toti cei care l-au votat si acum nu le convine unde se afla tara ! Cizmarul in prostia lui gandea totusi in perspectiva , adica stia sa numere pana la 5 :))

 10. PCR ILICI said:

  TOV ILIESCU CUM POATE EXPLICA IDEOLOGIC CREAAREA UNUI SISTEM DEMOCRATIC CAPITALIST CU MENTORI COMUNISTI . OARE MENTALITATILE SI IDEOLOGIILE SE POT SCHIMBA PESTE NOAPTE SAU LA COMANDA …… SA FIM SERIOSI NEA IOANE CA ….. MACANE RATA SI NU E GAINA . NO COMENT .

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 iunie 2010

Actualitate

» Craiova bordurată
» 2,2 milioane de lei pentru panouri solare
» Dinel Staicu, suspendat din funcţia de preşedinte al SIF Oltenia
» Un român a murit şi alţi doi au fost grav răniţi într-un accident în Bulgaria
» Glăvan, cercetat de Investigarea Fraudelor
» Firmele de construcţii dau în judecată primăriile pentru lucrările neachitate
» Dinel, puşcărie pe bani grei
» Comisia de învăţământ a Senatului propune învăţământ obligatoriu de 11 clase sau până la 18 ani
» Tir cu calorifere, încărcat cu… tutun

Local

» Depăşire fatală
» Percheziţii la palestinieni
» Arestări pentru infracţiuni cu carduri la nivel internaţional
» Proprietar în stare gravă după explozia apartamentului
» Grupul Roşianu, turnat de concurenţă
» Medici de familie cu permise de conducere a calculatorului
» Saună în saloanele Spitalului Judeţean din Turnu Severin
» Contex de vară, un târg cu preţuri de producător

Dolj

» Încălţăminte şi haine contrafăcute descoperite în vamă
» Protest pe macara
» Elevii pot să se distreze în Tabăra Săcelu

Gorj

» A furat bijuteriile unei tinere
» CJ Gorj nu vrea să preia spitalele cu tot cu datorii
» Două proiecte cu finanţare europeană pentru Gorj

Sport

» Ţicleni şi Sopot rămân la judeţ
» Stanca şi Păcurar, la Steaua
» Lansare de carte la Corabia
» De ce n-a venit Piţi
» Pandurul Cardoso, spre Universitatea
» Bute nu şi-a pierdut speranţa
» Stejarii au surclasat Argentina
» Tecău, Copil şi Gârd, victorioşi
» Kuzneţova, mai bună ca Sorana
» Dulgheru, Halep şi Niculescu au confirmat
» Încă o şansă de promovare
» Elveţienii au calmat „Furia roşie“
» Trei puncte pentru Chile
» Franţa caută primul succes la CM

Bani & Afaceri

» SIF 5, imună la condamnarea lui Staicu
» Investiţie de peste un milion de euro pentru aderarea la spaţiul Schengen
» Reţete de cheltuit corect fondurile
» Ultimul meu clopoţel
» Misiune contracronometru – SMURD

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Ridurile, o amintire!
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei

Opinii

» Nervii domnului Iliescu

Top