Culoarea banilor… publici

Autori


„De câte ori îl întrebi unde a fost se uită pe pereţi? Schimbă măcar o culoare“, spune o reclamă outdoor a unui retailer pentru materiale de construcţii. Schimbaţi câteva cuvinte şi aveţi imaginea actuală a modului în care este gestionată economia românească.

Nu cu multă vreme în urmă, guvernatorul BNR afirma că „economia a funcţionat bine în 2004-2005, cu cheltuieli de 5% din PIB pentru salariile funcţionarilor publici. Când, în 2009, a ajuns la 9% din PIB, a apărut o problemă. (…) E bine că s-a oprit pentru că altfel se putea ajunge la 12% din PIB. Revenirea la cheltuieli de 5% din PIB va fi dureroasă“.

A devenit dl Isărescu un optimist? Să sperăm că aşa este, dar cum va reuşi actualul guvern să realizeze acest deziderat, fără a declanşa un val de proteste sociale, pe lângă cele sindicale, care oricum erau anticipate, măcar pentru ca liderii sindicatelor să arate că fac ceva, nu doar îşi dau pantalonii jos.

De aceea, îi doresc d-lui Boc să realizeze scăderea cheltuielilor bugetare, care ar avea un efect benefic asupra economiei, prin creşterea investiţiilor făcute de stat. Însă, surpriză! Surse din guvern anunţă creşterea cheltuielilor cu salariile din sănătate şi învăţământ.

Ajungem astfel la declaraţiile de acum câteva săptămâni ale preşedintelui Băsescu referitoare la necesitatea unui nou împrumut de pe pieţele financiare internaţionale, care să se adauge la acela realizat joia trecută.

Numai că există o mică problemă. Este greu de crezut că România se va putea împrumuta la costuri mai reduse decât cele de săptămâna trecută, de 5,17%/an, având în vedere că Fitch a atribuit calificativul „BB+“, prima treaptă din categoria fără recomandare de investiţii (junk), agenţia de rating estimând că datoria publică, inclusiv cea garantată public, se va ridica la 33% din PIB la finalul anului, de la 21,8% la sfârşitul lui 2008.


Iar veştile proaste continuă să vină cu repeziciune. Cei de la Capital Economics văd o creştere economică a României de 0,5% în acest an şi de 1,5% în cel viitor, şomajul urmând să urce la 10%, ceea ce va crea o presiune în plus asupra bugetului de asigurări sociale. La rândul ei, o analiză realizată de Reuters consideră că actuala criză din Grecia ar putea submina şi investiţiile din alte state est-europene, cele mai expuse fiind România şi Bulgaria.

Nici informaţiile de pe plan extern nu sunt mai bune, având în vedere că Banca Centrală a Japoniei a dublat valoarea programului de creditare pentru bănci, majorând facilitatea de creditare pe trei luni la 20.000 de miliarde de yeni (222 de miliarde de dolari), semn că relansarea economiei nipone mai are ceva de aşteptat. Iar o analiză a celor de la The New York Times consideră că în 2012 va veni sfârşitul lumii financiare, având în vedere că atunci vor ajunge la scadenţă datoriile „junk“ emise de corporaţii, autorităţile locale şi guvernul federal în perioada boomului economic american, în valoare de 700 de miliarde de dolari, care se vor transforma într-o avalanşă pe toate pieţele financiare.

Acestea sunt probabil motivele pentru care guvernatorul BNR consideră că România are nevoie în prezent, în primul rând, de dezbateri serioase pe teme economice şi financiare, afirmând că „se practică un fel de sport naţional, de ghiceală, cât va fi creşterea economică, inflaţia. Este extrem de important ca discuţiile pe aceste teme să fie serioase“.

Există curajul de a schimba mentalitatea politicienilor noştri, de orice culoare politică sunt ei?Comenteaza acum

49 Comentarii

 1. RRomanul patriHHotz said:

  Numai toarashul Rotariu si PAS (viitorul PCR) ne mai poate scoate din mocirla capitalista si readuce din nou in raiul comunist prin nationalizarea mijoaceor de productie, prin exterminarea patronilor (mai putin a dumnealui care va deveni patron de tara), prin eliminarea celorlalte partide, prin ruperea legaturilor cu occidentul muribund, prin reducerea libertatii de opinie. Partea buna este ca vom fi din nou proprietari si beneficiari ai mijloacelor de productie iar toarashul Rotariu ne va imparti tovaraseste rodul muncii tuturor, fiecaruia dupa nevoi. Stresul va disparea iar grija zilei de maine va ramane doar o amintire. Pana una alta l-as ruga pe toarashul Rotariu sa-mi doneze si mie unul din apartamentele sale ca am fost alungat si din tent siti si acum locuiesc sub un pod intr-o cutie de carton. Capitalistii astia sunt niste criminali! Traiasca viitorul de aur al omenirii!

 2. M.I. said:

  Socialismul , nu v-a placut. Capitalismul, il criticati. Oranduire sociala in care conduc hotii.In feudalism ,sau in sclavagism , nu cred ca va mai intoarceti- sunteti baieti destepti. Singura solutie, in Comuna Primitiva.Aici partidul tau si-ar gasi locul, ati guverna de minune. Actualmente, numai vorbelr de voi. Deci, inapoi!!

 3. Radical said:

  Eu sunt un radical. Privind la nivel micro (ma refer la firma mea) si extrapoland la nivel national / nivel de tzara, pot spune ca una din masurile imediate este reducerea cheltuielilor (fiecaruia dupa nevoi, cu specificatia ca fiecare are nevoile lui 🙂 . Dupa care recuperarea unitatilor privatizate fraudulos (nu nationalizarea lor) , inclusiv a unitatilor monopol / fara concurenta (resurse naturale, pe care nimeni nu are dreptul sa le detina … mi ales fraudulos) . Dupa care ajutata agricultura romaneasca sa produca si sa exporte (deocamdata atat putem, nu producem cipuri, dar producem grau) . NU ajutata prin subventii (adica platita din banii mei), ci ajutata prin imprumuturi mult mai blande, dar nu de la camatarii din banci. TAranii romani sa nu mai fie deposedati de tiganii care vand in piete si ajutati sa isi aduca produsele intr-o piata comuna, de unde romania sa exporte. Sa exporte mere, pere, struguri la turci si nu invers. Si infelul asta taranii romani sa aduca euro in tara. Ei stiu sa cultive , nu stiu sa faca comert, deci trebuie ajutati cu piata asta comuna (poa’ sa fie privata sau de stat). Cinste privatului care va reusi. As incerca eu, dar nu imi permit financiar. Trebuie sa inceteze jaful national (aici e mai greu) facut de guvernanti (licitatii supradimensionate / lucrari de mantuiala, etc). De aici incolo trebuie sa mai veniti si voi cu idei … legate de industrie, turism, etc. Dar sa nu va aud ca imi nationalizati masina de trasport marfa ca ma oftic. Ii dau foc. Cumparati-va si voi daca vreti, n-o luati pe a mea 🙂

 4. radical said:

  ai dreptate.Numai investind in agricultura putem iesi din mocirla,dar de acolo nu se pot sifona banii ca de la drumuri ,turism,dezvoltare regionala.Jaful national nu va inceta fiindca buzunarele celor ce fura sunt fara fund.Cat despre masuri de redresare a economiei…….. este in aceasta guvernare o balbaiala totala.Cauta ca orbetii metode ,dar nu economice ci de gasire a unor alte si alte mijloace de jupuire tocmai a celor ce nu prea mai au ce sa dea.Nu se clinteste nici un bugetar din tagma jefuitoare,ba li – se mai dau si prime si sporuri.Toata presiunea este pe plebe,pe micile afaceri,mai departe nu se merge ca sunt ai lor.Le ceri idei unor oameni care habar nu au ce sunt alea idei.Le ceri cinste unor oameni care ,dupa ce au spoliat tara,se imprumuta in numele tarii dar nu se pot abtine sa fure si din acele imprumuturi.Nu iti vor nationaliza masina ,ti-o vor lua in contul datoriilor care pana la urma te vor sufoca fiind ele din ce in ce mai multe si mai mari.

 5. Radical said:

  Nu-mi vor lua nimic in contul datoriilor, pt ca nu am datorii si am redus nivelul cheltuielilor mele dupa nevoile mele, renuntand sa ma mai gandesc la nevoile angajatilor. Eu cu nevoile mele, ei cu ale lor. Ii dau si afara decat sa fac datorii pentru ei :))))))

 6. Dan Rotariu said:

  Cheltuielile nu se reduc asa… la nivel de vorbe. Cheltuielile se reduc prin taierea ajutoarelor sociale, scoaterea bolnavilor inchipuiti din pensie, prin auto-gestionarea puscariilor la care statul acopera reparatiile si salariile cadrelor insa mancarea puscariasilor si intretinerea sa si-o acopere din munca, prin schimbarea legii achizitiilor publice, prin mentinerea salariului minim pe economie si raportarea salariilor sefilor la acestea, cel mai mare salariu (inclusiv al presedintelui) sa nu depaseasca de 4 ori salariul minim pe economie. Reducerea la 20% ale fondurilor presedintelui si primului ministru, scoaterea subventiilor lunare acordate partidelor parlamentare, scoaterea in afara legii a oricarei cheltuieli facute de candidati in camapania electorala, adica candidatii sa nu cheltuiasca nimic in campania electorala, sa nu aiba voie sa stranga fonduri de la firme private dar care fura statul. Retragerea trupelor din razboi stopeaza o alta hemoragie, cheltuiala, a bugetului. O alta diminuare a cheltuielilor s-ar putea realiza prin internalizarea serviciilor de reparatie a drumurilor … de exemplu Primaria si-ar face un departament specializat cu tot ceea ce este necesar si ar putea reduce costul reparatiilor si asfaltarilor la o TREIME fata de facturile emise de patronii care fac acum aceste lucrari. Pornirea agriculturii nu se poate fara ca sa li se puna la dispozitie agricultorilor organizati sau nu, cu suprafete minime de 50 ha, care sa primeasca de la stat tractorul pe care sa-l plateasca intr-o perioada de 15 ani (finantarea fiind asigurata de stat) cu produse agricole, la fel pentru combinelesi utilajele agricole. Astfel statul creaza locuri de munca, insa e necesara nationalizarea unor fabrici (de tractoare, de ciment, etc.) pentru ca statul socialist trebuie sa preia ceea ce capitalistii nu au reusit sa realizeze in Romania: productia si prin productie noi locuri de munca. Statul de asemenea trebuie sa preia si sa organizeze colectarea produselor agricole in vederea asigurarii unei mai bune circulatii a marfurilor agricole. Piticii economici de genul firmei lui Radical nu vor fi nationalizati ca sunt prea sarace ca sa conteze. Toate acestea sunt masuri la care va apela un stat socialist, iata de ce Roamnia in 1989 avea conturile pline nu de bani imprumutati, iata de ce Romania avea capacitatea de a mentine 10.000.000 locuri de munca si de a crea sute de mii de locuri de munca in fiecare nou an, ritm necesar sa fie mentinut in concordanta cu cresterea populatiei. Si nimeni nu se plangea ca pensia de 75% din salariul avut in momentul pensionarii era prea mica sau ca statul cheltuie prea mult cand statul facea anual economie in asa fel incat se mentinea ritmul investional necesar atat crearii locurilor de munca cat si crearii de conditii omenesti de locuire. Iata de ce statul socialist nu statea sa astepte investitorii straini ci poporul investea pentru popor. Partidul Alinata Socialista vrea socialism, e singurul partid ce vrea!

 7. Dan Rotariu said:

  M.I. gresesti. Primul partid de care ai scris nu exista! Nu e inregistrat, nu are organizatii, nu are sedii, nu are o ideologie, nu are specialistii necesari pentru a corecta Romania pe drumul cel bun. Are insa intentia de a copia, a copia fara sa cunoasca realitatea romaneasca din domeniile in care doreste modificari. De exemplu Patrihoitul cand i-am raspuns ca Partidul Alianta Socialsita va respecta Constitutia Romaniei atat in spiritul ei cat si in litera ei a raspuns aca o vom respecat ca pana in 1989! A raspuns prosteste, prostind pe cei care nu stiu Constitutia dinainte de 1989. Cand l-am intrebat punctual sa raspunda ce art. au incalcat nu a mai raspuns la subiectul respectiv, desi daduse cu bata in balta. L-as mai intreba o data ce art. insa mi-e ca-i cer prea mult, deci nu mai astept raspuns de la specialistul lui peste. Partidul Alianta Socialista nu va indemana la rascoala, ci vrea sa va revolutioneze modul de a gandi. Iar cand nu o sa mai puteti indura si o sa iesiti in strada sa scapati de hotia capitalista sa stiti ce alternative aveti: socialism sau continuati cu capitalismul schimband doar marionetele din fruntea tarii. Iata de ce nu voi initia actiuni de strada ci voi explica ce doresc inainte de a merge mai departe. Michael Moore in “Capitalism A love story” va spunea ca aveti votul cu care puteti omorî capitalismul insa pentru asta trebuie sa fiti desteptati din transa in care v-a aruncat capitalismul. Asta fac eu aici, destept din transa capitalista pe cine are puterea sa inteleaga si care intelege ca patronul pe proletar o sa-l jupuiasca prin firma sa, prin sistemul capitalist pe care-l controleaza intrucat patronii negociaza legile cu conducatorii statului capitalist cum ati vazut ca o fac bancile. Cei imprumutati la banci, care dau 1/2 din viata lor muncita bancilor, pot spera in capitalism ca statul capitalist prin conducatorii sai sa emita legi in favoarea poporului atat timp cat legea e negociata cu bancile cu directorii patronilor? Am inca pe retina si in suflet scarba – cand inainte de confruntarea electorala finala de la presedintiale Bogdan Baltazar (lobby-stul bancherilor fapta pentru care primeste bani cat nu o sa castigati in zece generatii) – s-a imbratisat cu Traian Basescu cand mergea pe holuri pentru a da ultima confruntare cu contracandidatul sau. Imprumutatii se astepata la legi mai bune, care sa limiteze foamea , bancherilor … eu ma astep la mai rau, pentru ca lacomia capitalista numai prin intermediul statului socialist poate fi stopata. saracul nu are cum sa ajunga bogat! Si exceptiile de 1 la 1.000.000 confirma regula. Bogatie nu inseamna sa ai ce manca! Am specificat pentru ca unii in RO asta au ajuns sa creada, desi au masina in care pun combustibil cu pipeta si poarta dupa ei sticla de 1 litru de cpmbustibil, pentru cand raman in pana!

 8. iooooo said:

  daca ar fi reduse cheltuielile cu bugetarii de la 9 la 5% am deveni printre cei mai eficienti europeni in cheltuielile cu salariile publice ,4 % s-ar putea duce 2% la agricultura 2% la sanatate ,gaditi-va ca agricultura are pe anul asta in jur de 2% tot bugetul iar sanatatea un pic peste 3% ,sau am putea reduce def bugetar si sa intram intr-o normalitate pt ca in momentul de fata imprumutam mult prea mult pt a rezista in acest fel pe termen mediu 3-5 ani ,in felul asta ajungem ca grecii ,apoi sunt de acord cu domnul rotariu ca trebuie sa revolutionam modul de a gandi si trebuie sa reformam din temelii capitalismul insa nu cred ca intoarcerea la comunism este solutia ,iar propagandistic vb chiar daca noua ordine ar avea concepte imprumutate din comunism sincer ar trebui sa se numeasca altfel ,comunismul starneste prea multa ura ca sa potzi efectiv sa-l aduci inapoi chiar intr-o forma imbunatatita si actualizata ,nu stiu si poate cineva ma va ajuta cu informatii s-a numit dictatura luminata in Singapore un ex de comunism care a reusit miracole si in Taiwan a fost aprox la fel cand am citit ca in anii 70 Taiwanu era langa Zimbabwe iar acum au de peste 2 ori pib per capita fata de noi ,nu am putut sa nu ma minunez ,aceste 2 ex trebuie analizate si trase toate invatamintele posibile .

 9. Dan Rotariu said:

  cum comunism nu a existat niciunde, nicicand, nu putem sa ne intoarcem acolo unde anu am fost. comunistii nu urmaresc pragmatic doar cresterea economica ci spre deosebire de capitalism in socialism se urmareste si ca toti care participa la cresterea economica sa particdipe si la impartirea rezultatelor. Adica daca toti vanam cand omoram animalul sa impartim toti si nu unii care impart sa ia vanatul si celor care particpa la vanat sa nu le ramana decat foamea. Asta e socialismul spre deosebire de CAPITALISM unde cresterea economica se vede doar in buzunarele capitalistilor adica a patronilor si nicidecum in buzunarele PROLETARIATULUI caruia i se da doar cat sa nu moara de foame. Ioooo .am pretentii de la tine!

 10. RRomanul patriHHotz said:

  PRR = PAS; asta era buna de bancul zilei.
  Toarashul Rotariu ne scoate si el din cipilica ca celalalt toarash (Emil Constantinescu) cei 15 000 de specialisti. De fapt “specialistii” astia au dus tara la pierzanie. Pana sa invete ceva meserie Isarescu a faliemntat de doua ori sistemul financiar romanesc. Se pare ca refuzati sa pricepeti ca specialistii in comunism nu sunt buni pentru capitalism.
  Toarash e Rotariu, in Constitutia RSR era un articol care garanta Libertatea Cuvantului. A fost acesta respectat? Mai era unul care garanta Libertatea de Manifestatre (ca dreptul la greva); a fost acesta respectat? Mai vrei si altele?

 11. Dan Rotariu said:

  Scrie articolul din Constitutie si cum au incalcat comunistii articolul. Iar esti la garagara pe aici?. Daca nu stii nu te da specialist ca nu-ti dovedesti decat incultura juridica. Ramai tu sa minti ca e bun sistemul de jurati … pe care nici macar pe asta nu-l cunosti. Poti ajunge la intelegere cu procurorii intr-un proces preliminar. Asa bogatii scapa cu pedepse mai mult decat blande. Astept de la tine inginereste, ca te pretinzi inginer, sa -mi dovedesti articolul din Constitutia de dinainte de 1989 pe care l-au incalcat comunistii. Folcloristule!

 12. RRomanul patriHHotz said:

  Inainte de 89 Securitatea practica la greu zvonistica. Lansau cate o ideie fara sens iar prostii o reluau pe nerumegate.
  Asa face nea Marin (M.I.) asta de mai sus. Cu un aer de superioritate ne arunca judecata lui pe care ceilalti trebuie sa o preia ca pe un postulat.
  In primul rand PRR nu este partidul meu si nu eu am avut initiativa formarii lui desi mai tarziu m-am lasat cooptat in grupul de initiativa. Le-am spus clar ca nu ma intereseaza nici o functie si ca doar ii ajut cat pot.
  In al doilea rand M.I. trage semnul egal intre doua entitati opuse fara sa aduca vreun argument. Balmajasete despre sclavagism si comuna primitiva. Dpdv economic PRR nu este contra capitalismului asa cum este PAS. Noi vrem sa reformam partea politica a sa care este la jumatatea distantei dintre comunism si democratia absoluta. In comunism au existat doua clase distincte, clasa politica conducatoare (nomenclatura) care exploata la sange poporul pe care il controla prin teroare (economica, politica, represiva).
  In capitalism aceeasi clasa politica isi face de cap controland poporul doar prin metode economice. Noi vrem sa desfiintam clasa politica si nu prin exterminare in lagare de munca asa cum au facut comunistii cu cei carora le-au luat locul ci prin limitarea numarului de mandate la doua. Noi vrem eliminarea nepotismului prin blocarea candidaturilor rudelor celor care detin o functie in aparatul de stat. Situatii ca EBA si Prigoana ar fi imposibile intr-un sistem condus de PRR.
  Noi vrem sa confiscam averile si proprietatile dobandite ilicit si suntem contra nationalizarii. Este o crima sa confisti averea unei familii care a trudit cinsiti pentru ea. Dar pe de alta parte au existat situatii cand politcieni sau directori care au profitat de functiile lor au dobandit averi doar printr-o semnatura fara licitatii publice. Corect ar fi fost ca totul sa se fi privatizat pe baza de licitatii publice iar directorii sau politicienii cu functii sa nu fi avut dreptul sa participe la aceste licitatii decat daca si-ar fi dat demisia cu un an inainte. Vrem incurajarea agriculturii prin acordarea de facilitatii fermierilor care vor dovedi responsabilitate. Prima data le dai o sansa la cat mai multi dar daca unii bea banii la carciuma atunci vor trebui sa-i plateasca inapoi.
  Tot programul nostru se bazeaza pe Legea Bunului Simt, lege care ii este straina unui individ ca M.I.

 13. RRomanul patriHHotz said:

  Toarashe, haide nu face pe prostul ca devii penibil si “rade coledzii matale ‘telectualii de tine”! Era vorba de libertatea cuvantului, de libertatea de manifestare si dreptul la greva, de pastrarea secretului corespondentei si al convorbirilor telefonice etc. Ce tot ii dai cu numarul de articol!?

 14. asterisc said:

  He,he, bunul simț a murit de peste 20 de ani! Cât despre economie, are cine să o „videze”! Pariul cu agricultura a fost pierdut în momentul distrugerii CAP-urilor și IAS-urilor, care ,normal, ar fi trebuit transformate în societăți pe acțiuni! Dar, cum s-a spus, a fost „ordin” să se aleagă praful și s-a ales! Cât despre măreața industrie socialistă, aceasta a fost mereu o devoratoare de resurse, funcționând cu niște pierderi uriașe, din ambițiile megalomanice ale PCR-ului. Cu toate astea și aici era loc de restructurare, dar s-a preferat distrugerea, că era mai simplă și cu profituri imediate pentru „eșalonul doi”! Infrastructura mai are de așteptat, cam până la dispariția nemernicilor din punctele cheie, adică mult și bine! Altfel cum se explică infimul de șosele construite, cu prețuri de 3-4 ori mai mari ca la alții, dar calitativ la nivelul medieval? Iar acum cică se face reforma învățământului! Așa de bine s-a tot reformat acest învățământ încât nu avem nici măcar o singură universitate printre primele 500 – cinci sute- din lume! Cât privește depopularea țării, nici unul dintre marile dezastre nu a reușit performanța de a reduce populația cu peste 2 milioane, ca acum!

 15. Radical said:

  Dupa cate vad sunt mai aproape de PRR (un partid inexistent) decat de PAS, care exista, dar care mi-ar confisca duba si ar da-o intregului popor, iar pe mine m-ar face sofer pe ea, ca un incapabil ce sunt. Nici nu stiu daca as avea nevoie sa ma manifest. Poaate or schimba si constitutia si ne-or reduce iarasi la tacere, ca sa nu fie nevoiti s-o incalce. Deci, ce sa mai, DDR are 1-0, PCR-ul n-a incalcat constitutia pt ca a scris-o ca sa nu poa’ s-o incalce. Ne-a facut la faza asta. A stiut si articolele. Ideea este ca n-am nevoie de o constitutie din aia de genul “eu sunt regele si nimeni n-are voie sa se ia de mine”. Cam asa era cu nenea Nicu. Era un regisor, iar copii lui niste printisori, asa cum nenea Base acum este un regisor si printesutele … mancale-ar tata … e cam buna aia mica. Si cand te gandesti ca ea a fost cea mai desteapta fata din tara asta de a ajuns ea la Bruxeles cu tot cu Jiji. Cred ca au citit aceleasi carti. Dupa cum se vede, cei care ne conduc acum au luat locul nomenclaturistilor de acum 20 de ani. De ce ? Pentru ca sunt tot ei.

 16. CRIZATU said:

  PATURA SARACILOR E NECESARA IN ORICE SISTEM DIN LUME NUMAI CA UNII O IAU CA PUNCT DE REFERINTA……….

 17. Dan Rotariu said:

  Da Radical, nu poti fi aproape de un partid comunist. Asta stiam demult ca nu vei fi de acord sa-ti pierzi privilegiile de a exploata pe angajatii tai. Nu masina, care tot la cimitir va ajunge, e problema ta ci iti dai seama ca daca ai fi obligat sa lucrezi doar cu forte proprii in firma in care esti patron, fara sa mai ai angajati, nu ai mai avea pe cine sa ciunteşti la imparteala rezultatelor si atunic tu ca patron nu mai faci excursii cu banii opriti din salariile ce ar trebui sa le dai angajatilor asa cum faci acum. @@@ Asterics o economie socialista nu are cum sa aiba pierderi. PCR schimba imediat directorul care nu indeplinea indicatorii de plan, iar daca faceai planul faceai si profit. Insa daca-mi dai un singur exemplu … as putea sa te cred. Pana atunic sa nu uitam ca sanatatea atat asistenta medicala cat si medicamentele erau gratuite complet, inclusiv in ceea ce priveste stomatologia. TOTUL ERA GRATIS. Sa nu uitam ca in numai 9 luni de la plata datoriilor, pe parcursul anului 1989, Romania avea un surplus de 5 miliarde dolari care ar insemna acum 15 miliarde de euro. Ca sa-ti demonstrez ca pierderile pe care le declari din industrie sunt doar o poveste pentru prosti si ca nu existau in realitate sa impartim suma de 15 miliarde euro la cele 9,5 milioane ha de arabil si ne da ca asta la cele 240.000 kmp=24.000.000 ha rezulta ca pe ha Romania a incasat 1.578 euro de azi. Ceea ce e o aberatie. De ce? Pentru ca e logic! Romania ca sa puna deoparte 15 miliarde euro si totodata sa sustina industria pe pierderi trebuia sa aiba din agricultura venituri de peste 1.600 euro/ha ceea ce practic e imposibil. Conform anuarului statistic in Romania in 1989 s-au obtinut cereale paioase la o medie de 3,05 tone/ha (grau, orz, secara, etc.) care vandute la un pret chiar si de 150 dolari / tona (mai mult de 140 rar a fost pretul pe burse) Romania ar fi incasat pentru cele 9,5 milioane ha suma de 4,35 miliarde de dolari. Si asta se incasa … dar cheltuielile de infiintare a culturilor, recoltare, transport, depozitare tragea si mai in jos profitul tarii deci agricultura probabil in 1989 a participat cu 2 miliarde profit din cele 5 miliarde dolari pe care le avea tara la sf de an doar in 3/4 din an. restul Cu siguranta ca a venit din industrie. TOATE ACESTEA IN SITUATIA IN CARE IN 1989 S-AU CREAT INVESTITIILE NECESARE PENTRU CELE 260.000 DE LOCURI DE MUNCA NECESARE. sa va mai spun ce alte investitii se finalizau in acelasi an sau erau in curs de executie? Canalul Bucuresti – Dunare, Autostrada Soarelui, reconstructia Bucurestiului transformat intr-o mare capitala a Europei, reconstructia Craiovei, etc. Deci minciuna ca induistra aduce apierderi pot sa o mai perpetueze din gura in gura doar mincinosii, odata ce au citit ceea am demonstrat aici. As putea sa va dau date concrete despre preturi si productie din 1989 pe produse agricole, insa stiu ca putini vor sa se destepte restul “le stiu” deja de la radio-santz si “carti” cu gargara patrihoiteasca.

 18. RRomanul patriHHotz said:

  Toarashul Rotariu are dreptate! In comunism nu existau pierderi ca directorul sau presedintele de CAP erau imediat schimbati. Se mergea numai pe profit! Si uitea asa s-a ajuns la productii record la hectar, vaci grase plimbate din loc in loc odata cu secretarul general, echipamente si bunuri de larg consum de o calitate ireprosabila de-i bagasem in sperieti pe capitalistii aia ramasi in urma care ne spionau sa ne fure secretele. Dupa plata datoriilor facute de toarashul secretar general pentru binele nostru cu forta am avut plus la buget si ratie la potol. Capitalistul asta de Radical isi ciunteste angajatii la salariu ca sa plece in excursii in strainatate in timp ce comunistii ne dadeau si bani in plus de la ei ca sa plecam noi in excursii in timp ce ei stateau acasa.
  Argumente, nu gluma! La fel de solide ca si alea despre respectarea Constitutiei! Foarte credibil toarashul Rotariu!

 19. Radical said:

  Mi se pare ilogic sa muncesc eu si ca femeie de serviciu, si ca director si ca sofer si ca agent de vanzari la propria-mi firma si sa mai vreau sa o si dezvolt. Pe bune ! Am facut asta in primul an si am stat pe loc, pt ca nu poti sa fii in 10 locuri in acelasi timp. Dupa cate vad PAS promoveaza incompetenta remunerata la acelasi nivel cu competenta. HA, ha. Sa impart banii cu angajatii mei ? Pai ce, au pus ei asa gaj pentru firma ? S-au certat ei cu nevasta ? Nu ! Eu mi-am asumat riscul si acum trag foloasele. Doar EU. Cum este normal. Pe angajati ii doare la basca de efortul patronului de a le da salariu. Vin la servici, se apuca de lucru daca le dai de lucru, pentru ca daca nu le dai, NU AU . Ii doare in cot de faptul ca le-ai pus tot ce le trebuie la dispozitie sa mearga treaba. Daca se strica un capsator sau cheia franceza, lui nu-i pasa :”safuuu, se strica ciocanu’, sa iei altuuu” “pai de ce nu fusesi ma atent ? ” Cu pixu asta trebuie sa scrii 23 de km de autostrada, ca d’aia ti l-am luat, acu’ scrie cu unghi, ca pixu costa bani” Ai patronului , nu ai angajatului. HA, ha, ha. Si ete-asa se duce de rapa ecnomia, cu angajati care cred ca conditiile optime de munca li se cuvin si se realizeaza usor, fara sa stie efortul financiar pe care il face patronul. Si daca ma oftic, ii dau pe toti afara. Sa se angajeze la stat. De maine o sa fac un regulament intern, bazat pe constitutia dinainte de 89 “oricine va carti impotriva firmei si a conducerii va fi aspru pedepsit si dar afara” . Sa vada ei democratie. Da, daaa, voi folosi ca model constitutia dinainte de 89 :”toti angajatii mei au dreptul la munca si la salariu, dupa nevoi” … nu le mai dau si pentru dorinte, doar pentru nevoi le dau. Daca imi loveste masina, pe sofer nu il intereseaza a are CASCO. Pai are ca il platesc eu. Zicea intr-o zi “fiare, se indreapta” … pai mai fraier cu cioc, daca vroiam masina indreptata, luam un second hand, sau luam o dacie papuc sa suflii dimineata in jigleor ca sa porneasca, da’ io tz’am luat masina cu A/C sa mergi si matale imbracat frumos sa nu asuzi pe crapatu al mare. pai merita efortul patronului. Las ca de maine caut in zar o dacie papuc si sa il vad daca mai vine la servici. Dupa nevoi tati, ce e aia lux si lacomie ? Aveam eu neoie sa cheltuiesc mai mult pt un sofer ? Ce cara duba cu A/C, cara si dacia papuc. Ce nevoie aveam sa bag banii. MAi bine o duceam pe nevasta-mea pe Coasta lu’ Azur (cine-o fi si Azur ala). Daca le-am luat scaune ergonomice, este pt ca m-am gandit la ei, dar de maine le iau bancute de lemn, ca sa injure capitalismul. Am sa revizuiesc si salariul , ca doar si la stat s-a revizuit. O sa fac socoteala de cat au nevoie pe luna (o juma de paine / zi = 155 lei / luna, un litru de ulei / luna = 5 lei .. cat e un kil de ulei, sa mor daca stiu !!!, un kil de faina / luna = 3,5 lei, un kil de malai = 3 lei, intretinere 200 lei, carne 2-3 kile = 70 lei, lapte … daca apuca dupa statul al coada, nu mai asa il decontez, tzoale sa isi cumpe

 20. Dan Rotariu said:

  Don Gargara, sa o luam metodic ti-am si dat articolele alea din constitutia socialista sa vezi ca esti pe langa. Radical a prins ceva … si a recunoscut ca la chestia cu Constitutia ai fost pe langa. Da … asa e salariatii in socialism faceau concediile fara stipendii, fara rand si bataie la Casa A.S. Asa e … neexistand patroni sa fure salariatul, la imparteala produselor rezultate … nu existau excursii in strainatate … insa toti de la director la muncitor plecau in concediu in tara. Isi permiteau! Acum … NU! Iar esti pe langa, don Gargara ca nu stii cati mai merg in concediu in tara, in Romania si iar iti demonstrez zilnic ca nu mai intelegi ce se intampla in Romania. Gresit in ceea ce priveste pierderile …. erau acceptate pierderi fara sa fie schimbata conducerea intreprinderii in agricultura unde vremea impunea regula, desi 20% din suprafata arabila a tarii era irigata. Desi nu a contestat ce am scris mai sus, nu avea cum a incercat sa mute discutia in alt plan, insa nu-i mai tine. Concret industria sustinea tara avand o influenta in PIB de 73%. Don Gargara e un articol la ultima ora privind faptul ca IN FIECARE SAPTAMANA in SUA APARE aproape JUMATATE MILION de noi SOMERI. De ce nu-ti oferi serviciile de curatul natiunii sa scoti SUA din criza? Ca tot esti acolo ne demonstrezi si noua sa invatam de la celebrul patrihoit! Deci care articol din Constitutia de dinainte de 1989 a incalcat PCR? Da numarul articolului don Gargara!

 21. Radical said:

  Doamneeee ce m-am mai distrat :))) DDR , in lumea asta prost facuta caccatii fu ttt in loc sa puta, iar fu talaii-adevarati, nu pot sa fuuta de caccati. Socialismul a disparut din necesitate. Lumea se regleaza. Echilibrul ecologic functioneaza. O sa urmeze un razboi si noi o sa murim cu totii. O sa ne trezim cu bomba in sufragerie si o sa ne ofticam pentru ca tocmai dadusem cu aspiratorul. Lumea s-a inmultit peste masura. Daca n-ar fi existat continentele americane, toti hapciupaliticii aia erau acum in Europa. Cateva miliarde de oameni daca le aduci acum incoa, hales bules. PEste inca 200 de ani n-o sa mai fie loc. Bucura-te de viata DDR ca si cum astazi ar fi ultima zi. LAsa oamenii care nu merita in ignoranta lor. Am vazut la stiri la PRO TV cum se imbulzeau taranii pentru haine venite ca ajutoare, au luta la gramada, astfel incat barbatii s-au ales cu sutiene, iar femeile cu costume. Cred ca sunt 20-30% oligo freni in tara asta, daca sunt in stare de asa ceva. Sa fi vazut betivanii cum isi probau sutienele peste haine si cum radeau babele stirbe la ei. Ajutoarele astea trebuie refuzate tocmai pentru acest motiv, pentru tigania care se creaza. Pt tampiti sa ma zbat atat ? Ei nici nu inteleg ce li se intampla, nici nu stiu de ce exista pe pamant, printre noi. Nu stiu care e rolul lor in societate. Cu ei sa impart agoniseala mea si munca mea ? Cu ei care nu stiu ce este munca ? Asa au facut bolsevicii. Au adus coate goale de pe strazi si i-au plantat in bunurile altora. NU pot tolera asa ceva si o asa gandire. Imi pare rau.

 22. Dan Rotariu said:

  Vai cat de mult munceste patronul de se speteste pentru angajatii sai. I-ai fi luat un jaf soferului daca nu te gandeai ca e imaginea ta in joc. Tu spui ca faci ca statul socialist care acoperea nevoile. De acord numai cand o sa-i dai si locuinta la pachet cu slujba “data” de tine, slujba care e de nimic daca nu poate sa mearga in concediu, si care nu e “data” de tine ci de lacomia ta de a face mai multi bani, si cum nu poti sa faci tu mai multi bani (ai si spus-o mai sus) ai luat niste sarmani carora le platesti putin ca de la fiecare sa-ti raman mai mult, si mai mult. Acum o sa le scazi si salariile … ai facut demonstratia pentru orcine cum e capitalistul, patronul. Un hot care traieste pe munca celor angajati. Daca ai putea sa faci tot ceea ce fac angajatii nu i-ai mai angaja sa -ti raman salariul lor tie intreg. Dar nu poti si atunic bunatarea ta se trage din ciuntirea saalriilor lor la imparteala. De fapt tu spui celor care vaneaza impreuna cu tine ca le dai doar oasele pentru ca sagetile, arcurile si topoarele pe care le-au folosit erau ale tale. Iata de ce in socialism imparteala este echitabila pentru ca noi toti suntem proprietarii sagetilor, arcurilor si topoarelor. Ieri spuneai ca ai luat doar un Ford de nou restul la SH, Acum vii cu masina SH care n-o prezinti ca fiind noua, sau cel putin asa minti soferul. In sfarsit … ti-am spus ca nimeni nu te nationalizeaza cu saracia ta de masina, cu tot. Si daca vrei sa procedezi ca in socialism imparte cu ei arcurile si sagetile, asigura-le sanatatea gratuit, fa-le un loc de munca si copiilor. daca nu … doar gura de tine! stii ca patronii sunt de fapt capusele sociale care nu au nici un rol social

 23. Dan Rotariu said:

  #22 vremurile nu trebuiesc vazute cum le vezi. Dupa cum stii criza de locuinte din 1950 la oras nu mai e actuala. Insa te plasezi iar in trecut! Asta se numeste … ! Iar proletarii in socialism trebuie sa-si croiasca alta viata economica facuta de noi pentru noi paralela cu cea creata de voi patronii pentru voi. E simplu!! Cand tu o sa dai faliment in socialism (respectand Constitutia si nu modificand-o cum tot spui tu!) la stat o sa-i fie creat un loc de munca copilului tau. _Iar daca te gandesti sa o tulesti din tara s-ar putea sa te ajunga socialsimul mai repede acolo! :)) Caci noi romanii intelgem mai greu ce se intampla. Inca profesorii si nu au iesit in strada desi de un an trebuiau sa o faca. De fapt am gresit … nu sa iasa in strada ci sa faca greva in scoli 6 luni daca era necesar, sa exaspereze autoritatile ca sa aplice legea pe care ele, autoritatile, le-a dat-o!

 24. Radical said:

  Deja va enervati dl. DDR, nu am nici o masina SH, mai cititi o data, dar am spus ca o sa iau. Imaginea mea este oferita de mine, si de cuvantul meu. Am exclus dintre parteneri toate lichelele. Am mai putini, dar i-am pastrat pe cei corecti si ei pe mine. Deci pt ei nu conteaza daca ma duc la ei cu tramvaiul. Ii intereseaza sa nu intarzii, deci clar va trebui sa iau un taxi 🙂

 25. Dan Rotariu said:

  Ma mai enervez, imi trece, apoi iar ma enervez, ce pot sa fac … caci de dat in cap niciodata nu o voi face daca celalt nu ma agreseaza. E posibil sa fi retinut eu gresit.

 26. Radical said:

  Lasand gluma la o parte, ca am cam luat-o pe campii, sunt de acord cu recuperarea de catre stat a tutror intreprinderilor privatizate fraudulos. Asta inseamna cam 99% :))))). Si n-as mai vinde / concesiona niciodata nimic din ceea ce se cheama resurse naturale sau intreprinderi monopol (care nu au concurenta : renel, aeroportul otopeni, etc) . As da voie (in schimb) daca apare vreun investitor sa construiasca un alt aeroport si sa il concureze pe al meu de stat. Asta da. As da voie oricarui investitor sa construiasca centrale eoliene si sa ma concureze ca si stat, dar daca le va amplasa pe terenuri de stat, va trebui sa plateasca :))) Dupa recuperarea intreprinderilor, as recupera prejudiciile de la cei vinovati, si le-as confisca averile, iar daca nu ar avea cu ce sa plateasca , vor trebui sa stea la puscarie restul vietii lor. Vedeti ce radical sunt ? Dar astea sunt povesti de adormit copii, care n-or sa se intample niciodata, pt ca sistemul este construit fara fisura. Cand am zis ca am scapat de Ceausescu, am dat de Iliescu, cand am scapat de el, am dat de alt tampit, si anume Constantinescu. A venit iar Iliescu, asta ca sa nu dam de Vadim si ne-am trezit dupa aia cu Basescu. deci tot dam din lac in put, de 20 de ani. Asa ca tata NIcu a cam murit degeaba. Cred ca se cracaneaza de ras *** Si asa zii dl. DDR, ma facurati si capusa ! Ma facurati si hot si lacom si mai cum ? :))) Stiti ca Romania este singura tara in care cuvantul “hot” poate fi folsit ca alint ? Hotule !

 27. @DDR said:

  ART 43 (parca) din Constitutia RSR…cel care se refera la inviolabilitatea corespondentei si convorbirilor telefonice… am plecat din tara inainte de dec.’89 deci , crede-ma, sotia mea era chemata la Bucuresti sa I SE CITEASCA scrisorile de la mine…si anumite paragrafe, ca de ex. cele in care ii spuneam ca am fost angajat la Porsche si ca am salariul muuuuuult mai mare ca in tara, au fost total omise…si scrisorile au ramas la ei…poate imi explici si mie de ce…

 28. pt Radical said:

  totalmente de acord cu postul tau #27….inclusiv cu faptul ca, din pacate, e o utopie :(…

 29. Dan Rotariu said:

  D-le Radical tot ca … fata marea iar o furasi! :)) O sa redau din constitutia asa cum a fost pana in 1991 cand am votat alta. TITLUL III
  ORGANELE SUPREME ALE PUTERII DE STAT
  Marea Adunare Naţională

  ARTICOLUL 42

  Marea Adunare Naţională, organul suprem al puterii de stat, este unicul organ legiuitor al Republicii Socialiste România.

  ARTICOLUL 43

  Marea Adunare Naţională are următoarele atribuţii principale:
  1. Adoptă şi modifică Constituţia Republicii Socialiste România;
  2. Reglementează sistemul electoral;
  3. Hotărăşte consultarea poporului, prin referendum, asupra măsurilor de importanţă deosebită care privesc interesele supreme ale ţării;
  4. Adoptă planul naţional unic de dezvoltare economico-socială, bugetul de stat şi contul general de încheiere a exerciţiului bugetar;
  5. Organizează Consiliul de Miniştri; stabileşte normele generale de organizare şi funcţionare a ministerelor şi celorlalte organe centrale de stat;
  6. Reglementează organizarea judecătorească şi a Procuraturii;
  7. Stabileşte normele de organizare şi funcţionare a consiliilor populare;
  8. Stabileşte organizarea administrativă a teritoriului;
  9. Acordă amnistia;
  10. Ratifică şi denunţă tratatele internaţionale care implică modificarea legilor;
  11. Alege şi revocă pe Preşedintele Republicii Socialiste România;
  12. Alege şi revocă Consiliul de Stat;
  13. Alege şi revocă Consiliul de Miniştri;
  14. Alege şi revocă Tribunalul Suprem şi procurorul general;
  15. Exercită controlul general al aplicării Constituţiei. Numai Marea Adunare Naţională hotărăşte asupra constituţionalită

 30. Dan Rotariu said:

  legilor;
  16. Controlează activitatea Preşedintelui Republicii Socialiste România şi a Consiliului de Stat;
  17. Controlează activitatea Consiliului de Miniştri, a ministerelor şi a celorlalte organe centrale ale administraţiei de stat;
  18. Ascultă dări de seamă cu privire la activitatea Tribunalului Suprem şi controlează deciziile sale de îndrumare;
  19. Controlează activitatea Procuraturii;
  20. Exercită controlul general asupra activităţii consiliilor populare;
  21. Stabileşte linia generală a politicii externe;
  22. Proclamă, în interesul apărării ţării, a ordinii publice sau a securităţii statului, starea de necesitate, în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării;
  23. Declară mobilizarea parţială sau generală;
  24. Declară starea de război. Starea de război poate fi declarată numai în cazul unei agresiuni armate împotriva Republicii Socialiste România sau împotriva unui alt stat faţă de care Republica Socialistă România are obligaţii de apărare mutuală asumate prin tratate internaţionale, dacă s-a produs situaţia pentru care obligaţia de declarare a stării de război este statornicită.

  Iata art incalcat de comunisti! :))

 31. offff said:

  gata, toarashe, m-am conformat, sa traiti…am fost pe goagal si era art 33…scap decat cu mustrare scrisa? plizzzz….

 32. Radical said:

  Dl. DDR, acu’ o luarati pe aratura rau de tot. Omu’ nu stiu nr. articolului, pt ca nu e pasionat ca dvs sa arhiveze prin HD-ul ala tot felul de lucrui inutile. A EXISTAT SAU NU un articol care sa garanteze inviolabilitatea corespondentei ? Asta sa ne spuneti, lasati vrajeala ieftina. A EXISTAT SAU NU ? Ca tot le stiti pe toate. Puteti raspunde prin DA sau NU la o intrebare simpla ? Ca daca s-a incalcat sau nu, nu trebuie sa ne spuneti ca stim noi lucrul asta.

 33. Radical said:

  Ete DDR, ca ma facusi de o cautai *** ART 33. Secretul corespondentei si a convorbirilor telefonice este garantat. Atat scrie la articolul asta. SCURT PE DOI ! Asa ca DDR nu mai veni cu chestii ieftine care nici macar nu sunt adevarate . NU mai profita matale de faptul ca nu stam sa cautam. ERA sau NU ERA garantat secretul convorbirilor telefonice sau al corespondentei ? NU ERA ! Tot scurt pe doi.

 34. Dan Rotariu said:

  D-le Radical la 27 deveniti comunist deja si recunoasteti ca poporul are dreptul sa faca (produca) si sa imparta (redistributia plus valorii). Corect! Are acest drept si trebuie aplicat in economie. Asta inseamna ca statul (poporul) are resursele necesare pentru investitii (daca nu e furat) si poate sa-si creeze locuri de munca, locuinte, prin noi investitii facute de catre popor (stat) pentru popor. @@@ Pentru 28. nu stiu de ce … probabil erai considerat tradator . Din ce scrii pot spune ca ai fost tradator cel putin al sotiei, eu as fi divortat in locul ei imediat pentru problemele create. Eu stiu familii ai caror copii au plecat legal din tara si nimeni nu a fost chemat la Bucuresti (mi se pare exagerat sa fie chemata la Bucuresti… ca parca ai fi fost tradatorul Pacepa), chiar daca le citeau serviciile de informatii scrisorile (asa se procedeaza in toata lumea, inclusiv in SUA, asa ca sa lasam falsele pudori si sa fim cinstit) nu le citeau pe sarite scrisorile cum povestesti dumneata. Sa luam Constitutia Romaniei de azi. DECI ASTAZI IN CONSTITUTIE scrie asa ARTICOLUL 28 Secretul corespondenţei Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. INSA NOUA NE SUNT INREGISTRATE CORESPONDENTA SI APELURILE TELEFONICE SI RETINUTE VREME DE 6 LUNI. Haideti sa vedem ce intradevar e important! eu stiu ca opozan al regimului capitalist din Romania ca-mi sunt inregistrate convorb irile telefonice si corespondenta. Ei si?! Asta e menirea serviciilor de informatii sa apere sistemul care le plateste!

 35. Dan Rotariu said:

  Da, radical asa e art. 33 din acea Constitutie! Insa ce zici in perioada lui mccharty era vreo scrisoare din tarile socialiste expediata rudelor din SUA nedeschisa? Eu iti spun ca nu, desi …. In sfarsit cu asta nu am demonstrat ca scrisoare lui Ţaţa Floarea trimisa lui Badea Marin era deschisa, ins ascrisorile sunt o sursa de informare pentru servicii si o vor face permanent fara sa ne intrebe, fara sa dea socoteala. Ucid ei cum au facut jidanii mai acum o luna si scapa nepedepsite statele teroriste gen Israel care ordona sa ucida serviciilor, asa ca o scrisoare deschisa … e fleac!

 36. Dan Rotariu said:

  Si totusi ca sa va enervez va scriu ca nici acest art. 33 nu l-au violat comunistii. “ARTICOLUL 33 Secretul corespondenţei şi al convorbirilor telefonice este garantat.” au pastrat secretul corespondentei, si pentru ca un serviciu secret se ocupat de aceasta corespondenta inseamna ca secretul a fost pastrat, asa cum garanta constitutia! :))

 37. Dan Rotariu said:

  d-le Radical pe chestiile alea inutile arhivate pe HD dau o gramada de bani cat trei salarii de angajati de-ai dv. pe an ca sa primesc actualizarile zilnice la legislatie si sa fiu ancorat in realitatea legislativa si nu cea enuntata de ziare cu VOR FACE VOR DREGE ca apoi sa nu faca si sa nu dreaga decat aiureli. O sa-mi spuneti ca-mi scot banii pentru ca stiind cum reduc legal taxele, impozitele, sau castig multi bani folosind legea. Asa e, dar asta e diferenta punctelor noastre de vedere, dv. spuneti ca sunt inutile, eu le folosesc, dupa cum vedeti! :))

 38. Radical said:

  M’da, asat chiar a fost tare ! Iarasi o perfidie prin omisiune. Au uitat sa defineasca secretul. Ha, ha, ha.

 39. Dan Rotariu said:

  Dar azi cum e?! Secretul e inviolabil, pentru ca nu-l penetreaza cu penita si tocul pentru ca e pe suport digital! :)) concluzia am pierdut fabrici si uzine, care in 1989 nu ne deranjau ca erau ale noastre, noi poporul in calitate de patron, dar avem tot ceea ce ne deranja iniante de 1989 si inca multe peste ce ne deranja! E adevarat ca s-au mutat cozile ba la RDS, ba la banca, ba pe sosea, ba la Real, ba ca sa ocupi un loc de parcare. Deci mie mi se pare ca acea chestiune a cozilor e o suma cu rezultat zero, indiferent de ani si de sistem noi tot la cozi stam!

 40. pt DDR said:

  mai toarashe…hai sa lamurim niste chestii…unu la mana, eu am plecat din tara doar cu hainele de pe mine..eram la un raliu in ungaria si, cu ajutorul ambasadei germane, am tulit-o…doi la mana..nu stiu cum e in familia dumitale, dar in a mea hotararile se iau de comun acord…inclusiv in privinta plecarii mele a fost asa…deci usurel cu tradarea sotiei, problemele au fost create de sistem, nu de mine…trei…sper ca realizezi ca eu nu am fost de fata la faza cu scrisorile, dar nu cred ca sotia mea( si intreaga familie) avea vreun motiv sa minta…faptul ca dumneata NU VREI sa crezi, pt ca nu convine imaginii feerice pe care incerci sa o pictezi despre timpurile alea, spune multe despre ipocrizia dvs. Si cu toate ca sunt un om de stanga ( dar nu de extrema stanga), recunosc, cu parere de rau, ca tara aia nu are nicio sansa de redresare atata timp cat stanga e compusa fie din fosile, fie din oportunisti, fie din incapabili…fara un moment 0 (zero) in care sa se traga linie si sa se faca bilantul a ceea ce a fost bun in perioada aia si SA SE RECUNOASCA unde s-a gresit, nu o sa realizati nimic. A nega la nesfarsit ,cum faci dumneata, si a va infatisa in fata electoratului ca un fel de mesia nu va da roade niciodata…cred ca romanii mai au de asteptat pana noi astia mai in varsta ”dam putin coltul”…

 41. Radical said:

  Pacat ca un om atat de abil (de cele mai multe ori) a apucat-o pe cai gresite …

 42. Dan Rotariu said:

  #42 – vrei penitente?! Sa o faca cei ce au distrus economia socialista alungand milioane de romani din tara in cautarea unui loc de munca! Vrei sa-mi pun cenusa in cap pentru ce a fost acum 20 de ani atat timp cat eram un pusti furat de peisaj in 1989?! Am eu vreo vina pentru ce au facut toti hotii dupa 1989?! Am eu vreo vina pentru ce a fost gresit inainte de 1989? Nu, nu nu nu, nu! Vrei sa crezi ca scriosoriel sotiei nu-i erau desfacute de servicul german de informatii! N-ai decat sa crezi, unii traiesc mai bine in minciuna, chiar daca se mint pe sine. Si atunci de ascund eu? Eu va arat cum e acum … discutiile despre ce a fost sunt complet inutile, asta nu inseamna ca nu voi arata ca tocmai cei care fac referire la ele o fac pe langa. Tu omule, consideri ca eu sunt un om de extrema stanga? M-ai vazut indemnand eu la extremism? La atentate, la inarmarea poporului? M-ai vazut ca am apelat la metodele extremiste ale gruparii Baader-Meinhof? si atunci cum iti permiti sa afirmi despre mine ca sunt extremist? Nu mai vorbim romaneste? Eu am calea mea, nu doresc decat libertate, egalitate, fraternitate si toate aplicate implicit in economicul peroslaitatii umane: libertate economica, egalitate economica, fraternitate economica. Voi ce doriti? … Cenusa … pune-ti singur … sa-si puna cei care au gresit, care au furat poporul! Vise … daca nu vor fi fortati de catre popor!

 43. pt DDR said:

  ESTI IRECUPERABIL… da, de la cei ce ridica in slavi socialismul de la noi din tara vreau penitente, vreau sa stiu ca nu o sa mai repete greselile odata cocotati in functii….nu conteaza ca tu, ca persoana, nu ai gresit, dar din moment ce esti om politic trebuie sa stii sa te delimitezi de anumite, sa le spunem, sincope ale acelor timpuri ( si noi, ca potentiali sustinatori, tre sa stim daca esti in stare)…. pe cand tu, tu ce faci? ti se spune ca a fost incalcata constitutia…tu sari 2 metri in sus, ofensat, ”vai, ce acuzatie nedreapta” si o iei pe urma sinistrei :”dovada…dovada ”….ti se aduce dovada…si tu ai nesimtirea sa pui la indoiala asta, cu toate ca, dupa propriile spuse, erai doar un pusti aiurit pe timpul ala…apoi, in ingustimea ta, consideri ca e suficient sa arati cu degetul in directia opusa ca lumea sa uite ce ai afirmat si cum ai balacarit p-aici pe unii…crezi ca asta e o scuza, ca si ceilalti fac la fel? da, unele state ”democratice” fac chiar mai rau, dar nu despre asta era vba, ci despre cum tu nu esti capabil sa recunosti ca si idolii tai incalca propria constitutie….vad ca nu pricepi multe si e pacat pt energia ta irosita…am afirmat ca EU sunt de stanga, nu ca tu ai fi extremist…in romania, ideea social-democratiei e total compromisa, FSN, FDSN, PSD, PDSR au fost orice, numai social-democrati nu…eu sunt un social-democrat, cred in proprietatea statului convietuind, in anumite norme, cu proprietatea privata…PS de la cei de dupa ’89 nu am pretentii, vreau doar sa ii vad la inchisoare, pe fiecare in parte si pe toti la gramada…ma refer la cei care nu au stat sa cantareasca ce a fost bun si ce rau inainte de ’89 si au daramat si vandut totul…

 44. Dan Rotariu said:

  si ca sa glumesc, ca v-am vazut astazi mai detasat d-le Radical. erau atat de stricti in a respecta Constitutia incat secretul era pastrat pana si fata de “adrisant” … citeau pasaje … daca e sa dam crezare … Ma crezi acum ca putem deveni socialisti fara sa schimbam Constitutia? Pe actuala Constitutie nu se poate sa ajungem sub dictatura … insa in rest …putem fi orice dorim. Insa prin schimbarea constitutiei de catre Basescu … se doreste strangerea susrubului, cu care nu sunt de acord!

 45. Dan Rotariu said:

  #46 – faci numai erori. eu nu am idoli. Daca apreciez ce a fost inainte de 1989 eu apreciez dictatura dezvoltarii. Eu apreciez economicul care duduia si care ne DADEA O SPERANTA DE RECUPERARE a ramanerii in urma fata de tarile dezvoltate. Dupa cum vedem in capitalism proprietatile private se devoreaza intre ele. firma care e falimentata de concurenta pierde piata in favoarea celeilalte. Firma particulara isi mareste patrimoniul primind stipendii de la stat, statul impoziteaza firmele imputinandu-le patrimoniu. Iata de ce social deomcratia nu a rezolvat cu economia ei mixta nimic. a pastrat doar statul cu anumite monopoluri si atat. Social democratia de fapt nu e o ideologie de stanga dpmdv. Aceasta ideologie e creata pentru bogati sa devina si mai bogati asa cum fac toti bogatii in capitalism, insa mai minte putin proletariatul ca sa nu se prinda cat de rau o duce. Iar capitalul se devoreaza reciproc … in social democratie s-a vazut ca cel privat a devorat proprietatea poporului (de stat). Iata de ce eu de asta ma si numesc comunist pentru ca proprietatea sa fie de stat (a poporului). Insa eu nu vad de ce e nevoie de o cooperativizare fortata?! sau de o natzionalizare a tot si toate intr-un an, de ex.? Cand omul isi pierde averea la jocul de noroc e impacat cu pierderea … insa daca averea e nationalizata … nu! Deci voi face tot ce depinde de mine ca fabricile si uzinele sa fie ale poporului … Capitalistilor trebuie sa le vorbesti pe limba lor. ei inchid singuri, sau vand pe nimic capacitatea lor productiva cand falimentul e aproape. Deci daca doriti … in prima faza a socialismului va exista aceasta economie MIXTA (fabrici de stat cu fabrici particulare) insa sper ca in maxim 20 de ani sa devina integral de stat, fara fortaje, fara artificii ci NATURAL, in cel mai CAPITALIST MOD! Problema mea – care pot fi acuzat de orice insa ca nu mi-ar pasa de tara NU pot fi acuzat – e cum ar trebui sa procedam cu datoriile externe. Sa le refuzam la plata cerand poporului sa voteze prin referendum? aici avem dilema, insa … mai e pana atunci … maxim 2 ani!

 46. Dan Rotariu said:

  cand ma refer la proprietate in economie nu ma refer la proprietatea persoanla: casa, masina, maieul si perita de dinti. In economie cand scriu proprietate ma refer doar la MIJLOCUL DE PRODUCTIE,

 47. @DDR said:

  …ha, ha…inca rad…interesanta descriere la social-democratie… .dar cred ca e exact ceea ce spuneam mai devreme, anume ca la noi in tara niste hoti si niste nesimtiti s-au autointitulat social-democrati si au compromis total ideea…in mod real, aplicata cum trebuie, social-democratia e solutia pt majoritate ( normal ca nu o sa multumeasca pe toata lumea)…si NUMAI la noi in tara a fost posibil ,sub o guvernare social-democrata, capitalul privat sa il elimine pe cel de stat…multe capitaluri private nici nu ar fi avut voie sa se apropie, in certe domenii de activitate…dar, ca la noi, la nimeni…

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 martie 2010

Actualitate

» Asfalt sub asediu
» Start la concursul naţional „Craiova-Piano“
» Raportul CE: Ritmul reformei a scăzut în România
» Milioane de euro pentru zonele pescăreşti
» Afacere cu băieţii deştepţi de la CE Craiova
» Panouri solare pentru Sala Sporturilor şi nouă şcoli
» Nouă ani de concedii medicale în 2009
» Se ascute lupta pentru putere în PD-L Gorj
» Doljenii, datori vânduţi băncilor
» Covrigăria cu bucluc
» Gorj: Hoţ imobilizat de poliţişti
» Craiova: Mircea Geoană se întâlneşte cu conducerea Ford
» Gorj: Peste 1.000 de rable au fost casate într-o lună
» 160.000 de elevii români, la competiţia internaţională de matematică

Local

» Subcomisar cercetat pentru că nu a suflat în fiolă
» La furat de motorină
» Prins la cinci ani după ce a înjunghiat un bărbat
» Alarmă falsă cu bombă pe Aeroportul Timişoara

Dolj

» Corupţie fără corupţi
» Poliţia a scos o căţea la licitaţie

Sport

» Pandurii sunt în pericol, vine Cîrţu să-i salveze
» Răducu a părăsit Ştiinţa
» Hora retrogradării
» Scurte ştiri
» Poloiştii nu merg la turneul final
» Oltenii s-au impus la All Star Game
» Oltchim s-a distrat cu Brăila
» Cupa Liceelor şi-a aflat câştigătorii
» Şapte medalii la Mondiale pentru karatiştii craioveni
» Real Madrid vrea să îl transfere pe Cole
» Zidane are încredere în naţionala Franţei
» România are trei stadioane la standardele UEFA
» Meciuri tari în Europa League
» ŢSKA Moscova a dat lovitura
» Mourinho, rege pe „Stamford Bridge“

Bani & Afaceri

» Deputaţii au aprobat garanţia pentru Ford
» Corul Liceului „Henri Coandă“ va susţine un turneu în Italia
» Selecţia pentru UE, simplificată
» Studenţii craioveni vor învăţa să facă afaceri
» Mii de elevi doljeni sunt certaţi cu şcoala
» Bani mai mulţi pentru angajaţii plătiţi cu ora
» Activitatea în construcţii, în cădere liberă
» Cariera în slujba copilului i-a împlinit viaţa

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Culoarea banilor… publici

Top