24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiÎncă 1.000 de zile. Şi apoi?

Încă 1.000 de zile. Şi apoi?

A început numărătoarea inversă pentru liberali. La capătul mandatului său de 1.000 de zile, Crin Antonescu ar putea ajunge nimic, ceva în PSD, unde îl aşteaptă fanii săi Victor Ponta şi Ion Iliescu, sau la guvernare. Congresul i-a dat mai multă putere, o echipă nouă aproape la fel cu cea veche şi l-a scăpat de uneltirile unor Tăriceanu sau Orban. Proiectul său de dreapta coincide cu visul lui Patriciu: la guvernare cu stânga şi eliminarea PD-L.
Faţă de campania de anul trecut, pe frontul anti-Băsescu s-au produs mici schimbări de ordin tactic: rotirea cadrelor în PSD, revenirea lui Iliescu şi Năstase, inventarea soluţiei Ponta, radicalizarea PNL, marginalizarea deviaţioniştilor de tip Orban sau Tăriceanu. Mutările strategice vor fi dictate însă de două mari necunoscute: evoluţia crizei economice şi rezultatul alegerilor din 2012.
Cu 75% dintre voturi în favoarea sa, cu un statut schimbat după placul său, Antonescu a câştigat la Congresul din 5-6 martie doar în aparenţă mai multă autoritate şi legitimitate în partid. Noul preşedinte al PNL s-a ales şi cu un nou brand: micul dictator, imitaţia lui Băsescu. Nimic mai fals. Oricât l-au criticat adversarii săi, nu Antonescu este adevăratul autor al dictatului intern prin care s-a decis un preşedinte, o echipă de conducere, un statut şi o strategie. Spre deosebire de PSD, sfâşiat de aripi, aripioare şi grupări, liberalii funcţionează cu un centru unic de comandă. Cine încearcă să i se opună, să-l conteste sau să-i saboteze planurile iese din joc, aşa cum au păţit Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban.
Din acest motiv, complexa dezbatere ideologică despre viitorul instituţiei tzutzerului în PNL are sens. Preşedintele PNL, oricare ar fi el, este în mod fatal tzutzerul cuiva. În cazul liberalilor, Rabinul se plimba printre ei ca simplu membru de partid. Deci, Antonescu nu poate fi dictator, câtă vreme nu el dictează. Reproşându-i apucăturile colectiviste, nedemocratice, antiliberale, adversarii săi – căzuţi oricum în dizgraţia Rabinului – au lovit de fapt în Dinu Patriciu, regizorul de filme electorale, plictisit să se joace de-a democraţia în partid pe banii lui. Liberalismul său înseamnă, înainte de toate, libertate personală şi un stat captiv.  
Dacă se va adânci, criza economică poate să salveze PNL, dar la fel de bine poate să-l ucidă. Antonescu şi ai săi au şansa creşterii în sondaje, dar vor pierde inevitabil oameni din administraţiile locale, consilieri, primari şi parlamentari. O parte dintre liberalii de la baza partidului s-au săturat de opoziţie şi rezistă tot mai greu presiunilor infernale exercitate de guvernarea Boc. Lipsiţi de resurse şi ademeniţi insistent de cântecul de sirenă al PD-L, migraţiile din partid sunt greu de oprit. Ele vor slăbi baza de putere locală exact înaintea alegerilor din 2012. Vom vedea cum evoluează criza economică, felul în care o va gestiona guvernul Boc şi dacă efectele ei – proteste sindicale, greve, concedieri, scăderi de salarii, pe scurt, degradarea calităţii vieţii de zi cu cu zi – vor compensa handicapul decimării PNL.  
Nu ştim apoi dacă PSD s-a decis să bată palma cu PD-L în ce priveşte modificarea sistemului electoral. Dacă ambele mari partide vor opera trecerea la sistemul de vot majoritar, într-unul sau două tururi – coşmarul liberalilor – şi abandonarea sistemului uninominal în vigoare, croit special pentru a avantaja PNL, atunci lui Antonescu îi rămân două opţiuni mari şi late: o alianţă cu PSD sau cu PD-L. E totuşi greu de crezut că vreunul dintre cele două mari partide va risca modificarea sistemului electoral înainte de a afla cum iese din alegerile locale din 2012. Avem încă prea multe necunoscute în ecuaţie pentru calcule şi previziuni pe termen lung. Inclusiv viitorii candidaţi la preşedinţie – necunoscuţi şi ei în acest moment – ar putea răsturna scenariile de astăzi.
Pe scurt, marele test va fi peste doi ani, tot atunci sunt aşteptate mutările strategice. La capătul celor 1.000 de zile, Crin Antonescu ar putea constata că are mai puţine opţiuni decât astăzi. Vom vedea pe ce drum va merge: o alianţă pe faţă cu PSD, înregistrată cât mai repede la tribunal pentru a exploata procentul PNL încă bun, sau va risca, aşteptând rezultatele alegerilor locale din 2012? În tot cazul, cu Antonescu la cârmă şi cu Patriciu ţinându-l de mâini, liberalilor le va fi dificil, la capătul celor 1.000 de zile, să evite virajul la stânga.

 http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7002702-videocomentariu-inca-1000-zile-apoi.htm

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII