12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiComplexul dictatorului în PNL

Complexul dictatorului în PNL

Mai multă sau mai puţină democraţie în PNL? Dictatură de partid sau pro-iect politic? Antonescu sau Orban? Congresul liberalilor debutează straniu pentru un partid obişnuit să denunţe autoritarismul, să plângă soarta democraţiei, să critice excesele de putere ale adversarilor politici. Astăzi, înşişi liberalii se întreabă dacă nu merg pe un drum greşit. Antonescu a vorbit marcat de complexul dictatorului, iar Tăriceanu a reuşit, printr-un discurs surprinzător de coerent şi acid, să i-l amplifice.
14.00. De aproape două ore, liberalii îşi bat capul cu proiectul de statut propus de Crin Antonescu: vot pe listă. E bine sau nu e bine? E democratic sau e antili-beral? Adevărul e că în toate partidele româneşti, puterea se ia în forţă şi se exercită discreţionar. Tăriceanu îl critică azi pe Antonescu că face exces de putere, dar el însuşi a condus partidul şi guvernul, luând decizii într-un grup restrâns. Antonescu a căzut, la rândul său, victima propriului discurs anti-Băsescu. Predicatele aruncate în lupta împotriva adversarului său se întorc astăzi împotriva lui.
15.00 Şantajul public exercitat de Crin Antonescu asupra liberalilor – îmi retrag candidatura dacă nu acceptaţi modificările la statut – a funcţionat din plin. Oricât de nemulţumiţi ar fi de închiderea bătăliei interne pentru funcţii, liberalii admit că n-au de ales, că n-au variantă şi că Antonescu trebuie să rămână la şefia PNL. Din acest punct de vedere, e un Congres predictibil. Mizele sale sunt supralegitimarea lui Crin Antonescu la şefia PNL şi eliminarea adversarilor, prin marginalizarea lor în partid.
Ludovic Orban şi Călin Popescu Tăriceanu nu se vor regăsi în noua echipă de conducere.
16.00 Dinu Patriciu se plimba de aproape o oră printre delegaţi, ca un simplu membru. A comis, ca de obicei, eroarea de a-şi exhiba preferinţele, ca să spulbere orice îndoială, pentru cine o fi având, că din spatele lui Antonescu veghează el.
Unii şi-au pus chiar întrebarea de ce a mai venit, exact în ziua în care procesul său a avut termen în instanţă. Plutind ca duhul apelor peste partid, Patriciu vine să le amintească prin prezenţa sa cine conduce, cu adevărat, PNL: un simplu membru de partid, cel mai bogat om din România, regizor de filme electorale şi acţionar principal la singura sa investiţie care astăzi, vorba lui Cataramă, iese pe minus în contabilitate: Partidul Naţional Liberal.
16.30 Cel mai aplaudat, sincer şi electrizant discurs l-a rostit Ludovic Orban, îndelung aplaudat de o parte din sală. Sinceritatea omului care a pierdut totul, frustrarea celui care se visa într-o vreme numărul unu în partid, iar de mâine va fi nimic. Unii liberali sunt convinşi că va pleca din partid după Congres, trăgând câţiva parlamentari după el. Alţii spun că va rămâne un soldat disciplinat al partidului pentru că dezertarea ar însemna sinucidere.
17.00 Replica lui Crin Antonescu ne arată şi cealaltă faţă a liderului PNL. Oratorul desăvârşit, mereu cu replica la el, loveşte sub centură când simte că pierde teren. Or, terenul său preferat e retorica. Pe terenul său, Orban l-a învins. Va pierde însă în viaţa reală. În urmă cu câteva minute, cei 1.400 de delegaţi au început să voteze modificările la statut. Vom afla în scurtă vreme câţi susţin varianta propusă de Crin Antonescu, şi anume vot pe listă.
18.00 Modificarea la statut, propusă de Antonescu, trece lejer de votul fili-alelor. Doar câteva au votat în bloc împotrivă: Teleorman, Botoşani, Sălaj. Votul e pe final. Pentru: 1.083 Împotrivă: 258, Abţineri: 13. Antonescu îşi anunţă candidatura, jocurile sunt făcute. Mâine, liberalii vor executa o simplă formalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII