10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO floare şi mult bălegar

O floare şi mult bălegar

Luptele din Partidul Social Democrat sunt subiectul preferat al analiştilor politici şi oamenilor de presă. Se dezbate, se analizează, se fac estimări. Cine va câştiga lupta din PSD? Toţi sunt concentraţi să afle ce a mai zis Geoană, ce a mai criticat Mitrea pe blog sau ce ape a mai tulburat Năstase. Totuşi, în ciuda picanteriilor pre-zente în scandalul luptelor pentru putere din PSD, subiectul începe oarecum să se epuizeze. Ce ar mai fi de spus cu adevărat? Nimic! Găştile formate în jurul lui Mitrea, Năstase sau Geoană încearcă să obţină controlul partidului şi al alegătorilor. Nu este vorba de vreo reformă doctrinară sau de vreun interes superior, moral, naţional. Doar confruntare de interese personale, imorale. Finalul este previzibil. O gaşcă va învinge şi nici măcar nu contează care va fi aceasta! Vorba aia, tot un drac!
Scandalul PSD va avea însă foarte curând un „rival“, anume scandalul din celălalt partid parlamentar al opoziţiei, Partidul Naţional Liberal. Liderul liberalilor, Crin Antonesc, această „floare“ liberală care singură nu poate aduce primăvara reformei interne a PNL, a anunţat că va propune Delegaţiei Permanente a partidului convocarea unui congres extraordinar în martie. Motivul oficial invocat este necesitatea clarificării liniei politice a partidului. Cum putem „decodifica“ acest motiv? Crin Antonescu caută să profite cât mai mult de scorul onorabil obţinut la alegerile prezidenţiale, precum şi de susţinerea pe care o are în partid. Reţeaua grupurilor de susţinători „antonescieni“ s-a extins în aproape toate filialele PNL din ţară. O caracteristică aparte a acestei reţele este aceea că în multe filiale, grupul respectiv nu este format din liderii oficiali ai filialei. Crin Antonescu cunoaşte cu exactitate situaţia din teritoriu. Multe filiale locale PNL au făcut alianţe secrete cu PD-L sau PSD, ignorând dispoziţiile primite de la centru. Găştile locale de „liberali“ au transformat unele filiale PNL într-un fel de „prostituate“ care, în schimbul satisfacerii intereselor membrilor găştii, au vândut voturi în consiliile locale şi de administraţie sau chiar au sabotat, prin noncombat, campania electorală a lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidenţiale.
În PNL vor fi lupte dure pentru putere. Situaţia din fili-ale demonstrează că în interiorul PNL echilibrul între grupurile de influenţă este foarte fragil şi că liniştea de acum nu este altceva decât preludiul unei furtuni puternice. Tensiunile mocnite din filiala PNL Dolj constituie un exemplu edi-ficator. În lumea presei craiovene circulă zvonul că în PNL Dolj există mai multe grupuri care se vor confrunta pentru a păstra sau obţine controlul filialei. Cea mai importantă grupare ar fi condusă de deputatul Mihai Alexandru Voicu şi i-ar cuprinde pe Ionuţ Stroe, deputat PNL de Dolj, Dan Lucian Ştefan Mogoş, vicepreşedintele Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Dolj, Enea Constantin Cosmin, consilier judeţean, Calangiu Cristina Mariana, consilier judeţean, fost manager al Spitalului Judeţean şi preşedintele organizaţiei municipale a PNL. Gruparea Voicu este puternică nu numai prin poziţiile pe care membrii săi le ocupă în administraţie, ci şi prin unitate. Membrii grupării Voicu sunt puternic legaţi unul de celălalt prin interesele personale pe care şi le-au realizat susţinându-se reciproc, de la înălţimea funcţiilor politice.
Altă grupare în PNL Dolj ar fi aceea a senatorului Mario Ovidiu Oprea. Mai puţin vizibilă şi lipsită de avantajul numeric, această grupare i-a asigurat totuşi lui Mario Ovidiu Oprea o longevivă carieră de parlamentar, precum şi funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL. Mario Ovidiu Oprea va face apel la diplomaţia, să nu zicem viclenia, de care a dat dovadă în multe situaţii critice, şi va încerca să supravieţuiască politic reformei pe care Crin Antonescu doreşte să o lanseze în partid. A treia grupare din PNL Dolj ar fi condusă de Ion Groza, fost subprefect şi fost candidat la funcţia de primar al Craiovei. O grupare destul de volatilă, instabilă, dar capabilă să încurce eventuale „jocuri“ de putere. Nu în ultimul rând, merită să fie amintită şi reţeaua fostului deputat Horaţiu Buzatu, un prosper om de afaceri craiovean, cunoscut atât pentru gesturile sale nonconformiste, cât şi pentru relaţiile puternice pe care le are în comunitatea primarilor PNL din mediul rural.
Pe cine va miza Crin Antonescu în reformarea filialei PNL Dolj? Vor câştiga „baronii“ feudei liberale doljene sau „rebelii“, precum Buzatu sau Groza, vor fi în Dolj „arma secretă“ a reformei pe care Crin Antonescu intenţionează să o lanseze în PNL? În natură, bălegarul este de folos pentru creşterea florilor. Într-un partid ca PNL, „bălegarul“ de prin filiale poate ofili „Crinul“ liberal, asta dacă nu cumva „bălegarul“ va emigra spre alte „grădini“ politice. Vom trăi şi vom vedea…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII