17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum au manipulat televiziunile manifestaţia din Piaţa Operei

Cum au manipulat televiziunile manifestaţia din Piaţa Operei

Cele mai importante televiziuni şi agenţii de ştiri au relatat că la manifestaţia de la Timişoara au fost prezenţi 3.000 – 4.000 de simpatizanţi PSD şi 100 sau 200 de timişoreni care protestau împotriva partidului şi a lui Mircea Geoană. Televiziunile au arătat că timişorenii anti-Geoană erau aduşi de PD-L şi au insistat că au avut loc violenţe. În schimb, poliţia şi jandarmeria au declarat pentru HotNews.ro că n-au fost violenţe, ci câteva incidente minore. Martori au declarat pentru HotNews.ro că activiştii PSD erau maximum 400, aduşi din satele din jurul Timişoarei, păziţi de poliţişti, şi că timişorenii care au protestat erau în jur de 3.000.

Scriitorul Mircea Mihăieş, participant la evenimente, a declarat că în Piaţa Operei erau 200-300 de simpatizanţi PSD masaţi în faţa scenei: „A fost cel mai ciudat miting. Antonescu şi Geoană le vorbeau manifestanţilor din clădire. N-au ieşit la balconul Operei“. Restul participanţilor au fost timişoreni de toate categoriile, cam 2.000-3.000 de persoane, „care au venit să îl huiduie pe Geoană şi PSD“. Alt martor, profesorul Daniel Vighi, a declarat că a văzut şi el câteva sute de pesedişti, maximum 400, şi în jur de 3.000 de timişoreni, care au participat la manifestaţie şi au strigat împotriva PSD.
În schimb, la posturile de televiziune şi pe agenţiile de presă, cifrele sunt prezentate exact invers. Adică, potrivit posturilor Realitatea TV şi Antena 3 şi a agenţiilor de presă NewsIn, MediaFax şi Agerpress, la miting au fost prezenţi între 3.000 şi 4.000 de simpatizanţi PSD şi doar 100 sau 200 de timişoreni, care au scandat împotriva partidului.
„A fost o singură manifestaţie. Nu a existat nici o antimanifestaţie, ci doar persoane care au scandat. Nu au existat violenţe majore, doar câteva incidente“, a declarat Emilia Fâneaţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi din Timişoara. Ea a mai explicat că manifestanţii care scandau împotriva PSD şi a lui Mircea Geoană nu aveau însemnele PD-L sau ale vreunui alt partid. „Eu am fost aici, în Piaţa Operei, pe tot parcursul zilei. Nici unul din manifestanţi nu a avut însemnele PD-L“, a mai explicat reprezentantul jandarmeriei.
Cât despre gradul de violenţe, potrivit jandarmeriei timişorene, nu a fost exagerat. „Din câte ştiu eu, nu a fost reţinut nimeni. Au existat nişte îmbrânceli. Noi avem imagini de la manifestaţie pe care le vom analiza şi vom lua măsurile corespunzătoare“, a mai declarat reprezentantul jandarmeriei. Reprezentanţii jandarmeriei nu au putut evalua numărul de manifestanţi pro-PSD sau al celor anti, cu o singură menţiune că aceia care au scandat împotriva lui Mircea Geoană au fost peste 200, cifra vehiculată de televiziuni.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Timiş au declarat că, în urma manifestaţiilor din Piaţa Operei, nu a fost reţinută sau amendată nici o persoană. „Am văzut că la televiziuni s-a dat că au existat violenţe grave şi aş vrea să clarific: au fost manifestaţii zgomotoase şi maximum câteva îmbrânceli. Până în prezent nu a fost reţinută nici o persoană, nu a fost amendat nimeni. La fel s-a spus că au fost aruncate gaze lacrimogene şi s-a intervenit în forţă. Nu este adevărat! Nu s-a intervenit cu gaze lacrimogene“, a declarat Marinela Apostolache, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.

Daniel Vighi, martor la Timişoara: Am avut senzaţia că retrăiesc momente de la revoluţie

„Tensiunea politică în Timişoara a izbucnit încă din 30 noiembrie. În dimineaţa acelei zile au apărut nişte bannere uriaşe în două locuri extrem de sensibile din punct de vedere civic, istoric şi politic, ale oraşului: respectiv balconul Operei şi faţada hotelului de lângă Operă. Unul dintre aceste bannere îl reprezenta pe Mircea Geoană flancat de primarul oraşului şi de Crin Antonescu.
Am auzit oamenii indignaţi vorbind despre un alt banner în care, pe fundalul mitingului de la revoluţia din Piaţa Operei de acum douăzeci de ani, era scris cu litere uriaşe că Timişoara eliberează a doua oară ţara de un nou dictator. Ceea ce s-a petrecut a doua zi este urmarea firească a tensiunii create cu o zi înainte, despre care a vorbit tot oraşul.
Ca urmare a acestei stări de enervare publică, bannerul de la balcon a fost îndepărtat şi mutat pe hotel. În jurul prânzului, balconul Operei era ocupat de steaguri roşii, iar în faţa scenei din piaţă se aflau cam vreo 200 de persoane de la PSD, cu pancarte de prin Periam, Giulvaz, Teremia Mare sau Deta.
La început s-au adunat în spatele lor cam vreo 100 de oameni care îi priveau în tăcere mohorâtă. Vreau să spun că atitudinea celor de la miting s-a schimbat odată cu strigătele cu lozinci de felul «Geoană preşedinte», la care au început huiduieli. S-au ivit mai apoi două bannere cu Proclamaţia şi două steaguri naţionale cu gaură – simbol electrizant al revoluţiei de odinioară.
Treptat, piaţa s-a umplut şi a pornit un vacarm uriaş cu lozinci de felul «Jos comunismul!», «Păcat, păcat de sângele vărsat!», «Hoţii!», «Jos mogulii!». Sfidarea a atins paroxismul în momentul în care pe un ecran imens au început să apară actorii politici din interiorul Operei. Au fost, nu exagerez, aproape două ore de huiduieli, lozinci, strigăte, trâmbiţe. Cele mai multe animozităţi le-au stârnit primarul Ciuhandu, Mircea Dinescu şi Crin Antonescu.
Am avut senzaţia că retrăiesc momente de la revoluţie. Spre exemplu, m-am reîntâlnit în piaţă cu o doamnă de 87 de ani cu care, în 20 decembrie 1989, dimineaţa, am intrat în Catedrală şi le-am cerut preoţilor să facă un parastas pentru morţii din duminica de 17 decembrie. S-au uitat la noi împietriţi de frică şi au dispărut în altar. Scena aceea nu o voi uita toată viaţa. Doamna avea atunci 67 de ani, acum are 87. Ne-am întâlnit după atâţia ani tot în acelaşi loc şi cu aceleaşi lozinci. A fost un adevărat moment halucinant al istoriei noastre nefericite“.

HotNews.ro

Evenimente văzute prin ochii unui profesor

Daniel Vighi este scriitor şi profesor la Universitatea de Vest din Timişoara. A participat pe 1 decembrie la protestele din Piaţa Operei şi a acceptat să relateze evenimentele aşa cum le-a trăit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

63 COMENTARII