10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiTaximetriştii şi durerea noastră!

Taximetriştii şi durerea noastră!

Traficul e aşa cum ni-l facem şi poate nu există categorie de şoferi mai afectată decât taximetriştii, care petrec în trafic şi 16 ore pe zi. Nu înţeleg cum tocmai cei mai afectaţi dintre noi de blocajele din oraş tolerează, în rândurile lor, tot felul de nepricepuţi în ale condusului. Poate, când stau în staţii, taximetriştii adevăraţi ar trebui să le explice celor berbeci: „Te-am văzut acolo, nu e corect ce ai făcut pentru că…“. Prin condamnarea colegială a atitudinilor tembele din trafic, şi cei mai lipsiţi de talent vor putea, prin repetiţie, să înţeleagă că trebuie să conducă altfel.

Primăria şi locurile pentru taximetre

Dacă vrei să discuţi despre trafic cu un taximetrist – dincolo de o solidaritate de breaslă utilă când se apără fizic împotriva infractorilor şi păguboasă când apără lipsa de aptitudini a unor colegi -, va începe să condamne administraţia oraşului. Au dreptate şi nu în puţine cazuri. De exemplu, pe str. A.I. Cuza, în dreptul Pieţei „Mihai Viteazul“, pe sensul de mers de la Teatrul Liric spre primărie, totdeauna taximetriştii merg prea încet sau staţionează pe prima bandă până în semafor şi-i condamn pentru acest comportament. Primăria, în loc să planteze în dreptul semaforului respectiv doi poliţişti comunitari care să alunge taximetriştii, mai bine ar aranja din jardiniere o parcare pentru taximetre, de cinci-zece locuri, pe gresia Pieţei „Mihai Viteazul“. E utilă şi pentru cetăţeni, şi pentru taximetrişti.

Parcare goală, taximetrişti în stradă

Am prezentat la articolul „Staţionarea“ o fotografie cu o parcare din Craiova. Unii taximetrişti sunt sigur că au înţeles mesajul, alţii au crezut că a fost „luată“ duminică şi au încercat să se disculpe. Din păcate, reiau subiectul cu aceeaşi parcare. În noua fotografie, făcută joi, 6 august 2009, ora 17.01, se observă din nou că sunt locuri goale în parcare, neocupate de taximetre. Taximetriştii practic au blocat intersecţia racordului care uneşte Calea Bucureşti cu Ştefan cel Mare. Dacă lor le place fotografia aceasta, nouă nu ne place, iar astfel de taximetrişti indolenţi şi neprofesionişti ar trebui, poate, să se apuce de altă meserie.

Ce putem observa?

Vina traficului îngreunat o purtăm cu toţii: începând cu Poliţia, care a lăsat strada pe mâna contravenienţilor, urmând administraţia oraşelor, care investeşte aiurea şi nu prioritizează corect necesităţile comunităţilor în funcţie de posibilităţile financiare, continuând cu şcolile de şoferi, care nu exersează parcările laterale şi garările. La sfârşit, noi toţi trebuie să ne culpabilizăm, pentru că ori greşim din neştiinţă sau din nesimţire când staţionăm alandala, ori nu încercăm, cu vorba bună, să explicăm antitalentelor unde, cum şi când greşesc. Totuşi, câteva zeci de taximetrişti fac de ruşine restul breslei prin felul în care circulă, se „îmbracă“ şi nivelul muzicii ascultate.
(Mâine: Ce facem în caz de accident?)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

77 COMENTARII