24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSe poate? Nu se poate?

Se poate? Nu se poate?

Cifrele sunt clare.
Între 2004 şi 2008, salariile celor 1,4 milioane de angajaţi din sectorul de stat au crescut cu dublul procentului faţă de ale celor din sectorul privat. Ca să nu mai vorbim că locurile de muncă din sectorul de stat au crescut cu 250.000, iar în cel privat, cu numai 100.000. Din totalul veniturilor plătite de stat propriilor salariaţi, numai 40% sunt salarii (la care se calculează contribuţii sociale etc.). Diferenţa este compusă din sporuri (unele cu denumiri de te-ar umfla râsul, dacă nu te-ar podidi plânsul), prime, contribuţii, tichete de vacanţă, de Paşte, de Crăciun, de Sfânta Maria şi Sfântul Duh.
Ca umare, veniturile bugetarilor au trecut de la 5% din PIB în 2004, la 9% în 2009. Faţă de 2004, nu avem mult mai multe autostrăzi, şosele, păduri, ape curate, gaze în locuinţe, şcoli şi spitale. Dar avem 1,4 milioane de oameni care câştigă dublu cât câştigau în 2004.
Nimeni nu spune că e rău. De zeci de ani, românii câştigă mult mai puţin decât ungurii, polonezii, ruşii, cehii, slovacii şi puţină lume înţelege de ce. Ţara e mare, avem ceva petrol şi gaze naturale, datorită „decreţeilor“ forţa de muncă este destul de importantă – nu vreau să vă stric săptămâna şi să vă spun ce se va întâmpla peste 20 de ani, când generaţiile „decreţeilor“ vor ieşi la pensie şi vor fi trei pensionari pe un salariat… Acum avem un pensionar la un salariat şi deja fondul de pensii este deficitar, fiind subvenţionat de la bugetul fiscal.
Nu e rău, însă e nesănătos. Dacă se menţin actualele structuri, în mai puţin de doi ani, România ajunge în colaps financiar – fie ea ţară europeană şi membră NATO. Şi colaps financiar înseamnă o sumă inimaginabilă de tragedii – în Argentina 98% din populaţie şi-a pierdut casa, maşina, economiile în numai patru luni de criză financiară, care au dus ţara de pe locul 23 în lume pe 75. Conturile bancare au fost blocate, nimeni nu a putut să-şi scoată banii timp de patru luni, iar când acestea s-au deschis, ele fuseseră reduse la o zecime.
Guvernul Boc trebuie să pună stavilă acestei situaţii dacă nu vrea să ducă România pe un drum fără întoarcere. Adică, trebuie să analizeze cu atenţie salariile, primele, tichetele, sporurile, să introducă normarea muncii în serviciile publice şi administraţia publică, să vândă proprietăţi de stat şi să unifice grila de salarizare. Concret, primul-ministru Boc trebuie să ceară secretarului general al guvernului să vândă din sutele de apartamente, vile, case de vacanţă, terenuri, automobile ale RAPPS. Să ceară ministerelor să vândă miile de locuri în hoteluri, sutele de limuzine, miile de apartamente, sutele de mii de hectare de terenuri pe care acum le folosesc doar o mână de iniţiaţi, între care politicienii sunt, de fapt, o minoritate. Să solicite studii de normare a activităţii funcţionarilor publici, profesorilor, medicilor, salariaţilor întreprinderilor de stat, pentru a vedea ce nevoi de muncă sunt şi cu cât trebuie plătit fiecare pentru munca solicitată. Să ceară descentralizarea şi subcontractarea sutelor de servicii publice care se execută acum de către directori cu salarii de 3.000 de euro pe lună, maşină, secretară, birou şi 30 de salariaţi. Să ceară majorarea redevenţelor de zece ori mai mici decât media europeană pentru petrol, gaze, minereuri, cărbune, pământul arabil dat în arendă. Să se uite atent de ce banii de pensii – care sunt ai oamenilor, nu ai statului – sunt gestionaţi cu 15% costuri de administrare, când ar putea fi gestionaţi cu 3% costuri – da, dar atunci un sediu judeţean al Casei de Pensii ar mai putea fi cumpărat cu de zece ori preţul de la naşu’ Pantelică???
Deci, primul-ministru Boc trebuie să-şi alerge miniştrii să reducă, să vândă, să disponibilizeze. Şi, în acelaşi timp, să stimuleze investiţiile, parteneriatele, exporturile, inovaţiile, veniturile.
Dacă dumneavoastră îmi spuneţi că se poate – într-un an electoral şi cu o coaliţie care nu ştie să transforme metri pătraţi în hectare -, atunci eu am fost degeaba ministru şi parlamentar. Că n-am înţeles nimic.
Pregătiţi-vă de ce este mai rău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII