27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiVictima se numeşte PNL

Victima se numeşte PNL

O regulă ţinând nu numai de deontologie, dar şi de rating cere ca politicienii convocaţi la o dezbatere să fie din tabere diferite. Aşa se explică de ce la un talk-show sunt invitaţi de regulă să participe reprezentanţi ai puterii şi ai opoziţiei. Se presupune că puterea şi opoziţia au puncte diametral opuse în imensa majoritate a subiectelor puse în discuţie. Prin asta realizatorul dezbaterii asigură ceea ce CNA recomandă drept echilibrul opiniilor, dar mai ales ratingul. Cu o emisiune la care sunt faţă-n faţă politicieni ai puterii şi ai opoziţiei, controversa, dacă nu chiar păruiala, este asigurată automat. În ultimul timp însă, când se discută un subiect de politică generală, realizatorii convoacă imediat reprezentanţi ai celor două formaţiuni de la putere. Cu trimişi ai PSD şi ai PD-L, controversa e inevitabilă. N-a existat talk-show, în ultimul timp, la care liderii şi miniştrii celor două formaţiuni din Coaliţia de guvernare să nu se certe pe rupte în direct, tratându-se reciproc mai rău decât nişte duşmani.
Câteodată, la un astfel de talk-show se rătăceşte şi câte un politician al opoziţiei, de regulă din PNL. Deşi prin statut ar trebui să se certe cu liderii PSD şi PD-L aflaţi pe o poziţie comună – cea a puterii -, bietul liberal nici nu deschide gura, atât de mult acaparează emisiunea scandalul dintre cei doi parteneri de guvernare.
Această realitate din studiourile TV e mai mult decât semnificativă pentru realitatea scenei noastre politice.
O scenă dominată zdrobitor de conflictul public dintre PSD şi PD-L.
Hărmălaia produsă de acest conflict, dar mai ales nota de senzaţional fac ca vocea PNL să nu se mai audă. Ce ziar sau post de televiziune mai dă vreo atenţie declaraţiilor lui Crin Antonescu sau Ludovic Orban când are la dispoziţie înjurăturile lui Liviu Dragnea la adresa lui Radu Berceanu şi replica lui Radu Berceanu – demiterea unor şefi aparţinând PSD?
Conflictul PNL – Coaliţia PSD – PD-L are puţine date de mediatizare. Conflictul dintre PSD şi PD-L are toate datele de a seduce presa: e între două partide de la guvernare, e între două formaţiuni partenere de coaliţie, îşi găseşte expresie în intervenţii ale unor vedete ale vieţii noastre politice.
În conflictul care se desfăşoară aproape zilnic, PSD şi-a asumat rolul opoziţiei. Puterea – de la guvern până la preşedinţie – e denunţată de liderii PSD. Iluzia de atac venit din partea opoziţiei e cu atât mai mare cu cât denunţătorii sunt liderii PSD din afara guvernului. Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea critică deseori guvernul Boc în totalitatea sa, deşi din guvern fac parte şi miniştri PSD.
Se înţelege, în aceste condiţii, că adevăratele partide de opoziţie PNL şi UDMR nu-şi mai găsesc rostul pe scena noastră politică.
UDMR nu e în pericol de a dispărea.
PNL, da, e în acest pericol.
Pentru că PNL-ului i-a luat locul în disputa publică PSD.
Nu de puţine ori, expunându-şi viziunea despre scena politică românească, Traian Băsescu s-a declarat adeptul a doar două formaţiuni, PSD şi PD-L, care să guverneze prin alternanţă. Nu ştim dacă printre înţelegerile secrete cu liderii PSD se află şi târgul privind dispariţia PNL.
Sigur e că PSD contribuie masiv la acest lucru.
Faptul a fost, de alt-fel, sesizat rapid de Crin Antonescu.
Noi suntem opoziţia!, a strigat Domnia sa.
Nu l-a auzit însă nimeni.
Toată lumea era ocupată cu scandalul înjurăturilor PSD-iste de la Turnu Măgurele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII