21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiZgomotul şi furia din PSD

Zgomotul şi furia din PSD

Cum ne apropiem de vacanţă, e clar că furtuna din Palatul Victoria, cobită de atâţia comentatori şi băgători de seamă, nu va avea loc. Băsescu a trecut pe acolo, a ciufulit câţiva miniştri PSD, s-a făcut că îl ceartă pe Blaga, pe care oricum nu îl are la inimă, şi a plecat acasă, să îşi vadă odrasla europarlamentară. Au rămas jurnaliştii să facă exact ce ştiu ei mai bine, să dea informaţii, să dezvolte su-biectul, să mai aducă apă la moară actualului preşedinte şi să îl arate – cum şi e – stăpân pe situaţie. Cel pus într-o situaţie proastă a fost întâi de toate premierul, care s-a făcut mic-mic cu această ocazie şi a făcut haz de necaz pentru lecţia primită. Băsescu a vrut să îi arate cum îi ia de sus pe miniştri, ce înseamnă să îi ţii în mână, să te arăţi jupân. Exclamaţiile marinăreşti ale şefului statului au fost conţinutul lecţiei. Ca hipnotizaţi, miniştrii au stat pe scaune, s-au lăsat admonestaţi, jigniţi, blagosloviţi. Pe cei de la PD-L îi înţeleg, îi aparţin sunt sub vraja şi ordinele şefului lor, Băsescu. Pe cei de la PSD nu i-am înţeles deloc. Nu a ridicat nimeni glasul, nu s-a considerat nici unul ofensat, nu a replicat unul. Nu i-a atras nimeni atenţia că fac parte din alt partid decât al Domniei sale şi că e cazul să se abţină să vorbească pe acel ton unor miniştri. Pentru Băsescu, episodul a fost perfect, pentru că a reuşit să arate cine e şeful electoratului pe care contează, ca să îl voteze la toamnă. Cel cu venituri mici, sărac, subşcolit, mai ales rural şi îmbătrânit. A mai trimis un semnal puternic şmecherilor care s-au îmbogăţit mergând pe mâna lui, când era la transporturi mare şi tare, primar la Bucureşti şi de cinci ani la Cotroceni. Să ştie afaceriştii cui trebuie să se ploconească, unde să cotizeze, pe cine să sprijine pentru „bătălia cea mare“ de la toamnă. Pe partea asta nu ştiu dacă i-a reuşit prea bine, pentru că şi la PSD este o gaşcă având aceleaşi pretenţii financiar-bancare. În plus, afaceriştii de obicei merg la două capete, dau şi colo, şi colo ca să fie la adăpost din toate direcţiile.
Vineri, conclavul PSD a explodat, dar numai „pentru uz intern“. Ce replici dure s-au auzit se ştie. Tonul a fost extrem de ridicat. Prezenţa lui Băsescu la Palatul Victoria şi, mai ales, criticile aduse unor miniştri PSD au iritat. Mai multe voci s-au năpustit. Dar, de fapt, se vorbea în absenţa făptaşului. Furia a fost în gol. Te-ai fi aşteptat să se rupă alianţa. Scandalul care a ieşit nu a dus însă la o decizie clară: ieşirea de la guvernare. Şi-au vărsat nervii şi atât. Asta, pentru că avantajele puterii nu sunt de neglijat. Dar şi în perspectiva alegerilor prezidenţiale nu e simplu. Unii zic să rămână pe locuri ca să aibă resurse pentru campanie, care se anunţă extrem de costisitoare. În plus, dacă stau la putere şi nu trec în opoziţie, pot avea un control asupra zilei fatale, ca şi asupra numărătorii voturilor. De aceea, susţin să rămână în această mezalianţă din interes, că nu a fost o căsătorie din dragoste, fapt recunoscut de lideri din ambele partide. Acestui calcul pragmatic i s-a opus un argument din sală: „Numai să avem ce număra!“. Este evident, guvernarea erodează mai mult PSD decât PD-L. Sau, mai bine zis, „PSD decât Băsescu“. PD-L a pierdut alegerile europarlamentare. O victorie PD-L l-ar fi lansat puternic pe Băsescu pentru toamnă, ceea ce nu s-a întâmplat. Vineri, alte voci din PSD au susţinut că e bine să părăsească Palatul Victoria, să îl lase pe Băsescu singur cu miniştrii PD-L. Trecerea în opoziţie i-ar asi-gura un avantaj de imagine lui Geoană. Rămânerea la guvern înseamnă că Geoană are şansa a doua. Voturile vor fi prea puţine, degeaba vor fi numărate corect. Mă întreb cine din PSD vrea realmente să ajungă Geoană la Cotroceni?
Câţi îl pândesc la cotitură să îl debarce după pierderea cursei pentru Cotroceni? Mulţi. Se lucrează serios la acest scenariu.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII