14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Căldură mare

Am ascultat multe concluzii savante în legătură cu alegerile de duminică, dar singura care se impune este „căldură mare, domn’e!“. Multă lume nu s-a dus la vot, cam două treimi, rămânând acasă, prin curţi şi la iarbă verde, la un grătar şi bere. Campania nu a fost deloc convingătoare, temele europene nu par să intereseze pe nimeni, începând chiar cu liderii de partid şi candidaţii. Şi, chiar dacă mai ştiu câte ceva, nu au reuşit să transmită „capului de locuitor“ mesajele simple de care era nevoie. Am avut multe păţanii, de pildă, aceea că între orele 19.00 şi 20.00 un milion de bravi români s-au prezentat totuşi la urne, apucaţi de streche brusc. Pesemne datorită răcorii le-a venit mintea la cap.
Oraşele nu au binevoit să poftească la secţiile de votare, dar satele s-au arătat cooperante, mai permeabile la abstracţiile europene. Normal ar fi fost invers.
Vadim Tudor şi Gigi Becali s-au trezit la Bruxelles. Îi credeam dispăruţi din politica românească. Amândoi au fost respinşi în toamna trecută de acelaşi electorat. Acum iată-i jubilând frăţeşte. Ne răzgândim prea repede. Să fie căldura vinovată de această schimbare? Mai curând mascarada cu mascaţii la poartă, Becali în cătuşe, televiziuni, bâlciul mediatic care a urmat i-au adus pe cei doi în Parlamentul European. Şi spectacolul abia începe! Cei doi se vor folosi de ocazie ca de o trambulină politică. Nu vor să fie uitaţi, nici să dispară de pe micile ecrane şi din pagina întâi a jurnalelor. Nu cred că vor face cine ştie ce grozăvii pe acolo. Becali cred că destul de repede se va plictisi şi va rămâne la Bucureşti, în gale-ria Stelei, între două reprize petrecute la DNA. Vadim Tudor nu are nimic altceva de făcut şi va voiaja pe ruta Bucureşti – Bruxelles, dând declaraţii peste declaraţii.  
EBA a trecut de hop. Căldura să fi jucat un rol? Lumea nu a ştiut unde pune  ştampila. Mai curând PD-L a lucrat din greu să treacă fata tatei prin încercarea asta. Iat-o, aşadar, după o comedie de râsu’-plânsu’, aleasă. Aşa ne trebuie dacă nu am fost cuminţi! Unii fac cadou copiilor dulciuri. Uite, s-a ajuns la locuri în Parlamentul European. Să fie o nouă modă? Scena publică românească a ajuns un fel de colţ de cartier, unde se joacă dramolete sentimentale. Părem tot mai mult o republică bananieră cu iz poststalinist. Asemănările cu Kazahstanul şi Tadjikistanul se înmulţesc. E un episod jenant din viaţa noastră politică din ultimii 20 de ani. Şi aici aş face observaţia că vom avea multe de auzit şi de văzut. Am văzut lideri de partid dând declaraţii de care se vor ruşina după o vreme. Lumea a fost prostită cu te miri ce. Fonduri, logistică, oameni au fost mobilizaţi, numai să se întâmple minunea. Şi pentru ce, mă rog?! Bancul cu revenirea în PD-L este de tot hazul. Sigur, de vină e căldura mult prea mare, 37-38 de grade Celsius la umbră.    
În rest, toate bune. PSD şi PD-L sunt cap la cap în
cursa pentru Cotroceni. Forţa lor este egală şi toamna asta va vedea multe. Atuurile lor: PD-L are preşedintele şi premierul, iar PSD, o structură de partid în teritoriu mai puternică. De pe aceste poziţii pornesc în cursă. Scorul obţinut de PNL e mult mai mic decât se aştepta echipa instalată după ultimul congres. Un rezultat de 20% ar fi fost mai aproape de normal. Jocul pentru prezidenţiale se simplifică. Un scor mult peste aşteptări obţine UDMR graţie mobilizării electoratului propriu. Şi aşa a trecut cea mai călduroasă zi a anului. Noi să fim sănătoşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII