21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMai am un singur dor, Basarabia!

Mai am un singur dor, Basarabia!

Vă mărturisesc că am fost tentat în aceste zile să scriu despre aşa-zisa dramă a lui nea Gigi şi să mă alătur astfel bocitoarelor, inchizitorilor de serviciu şi specialiştilor în ale manipulării. Am
rezistat tentaţiei şi am păstrat tăcerea. Nenea Gigi, tovarăşul Geoană, marinarul Băsescu şi capitalistul Crin sunt pentru mine doar reprezentanţii unei clase politice decăzute, degenerate, care joacă la zaruri destinul neamului nostru. Gândurile mele, sentimentele mele se îndreaptă acum spre tinerii Basarabiei româneşti şi spre revoluţia lor de eliberare.

La Chişinău, floarea tinereţii basarabene s-a ridicat la luptă împotriva
dictaturii. Unii ar spune că protestul basarabenilor este anticomunist. În Basarabia nu este comunism. Puterea este deţinută de foştii comunişti. Economia este de tip capita-list şi este controlată de mafia politico-economică. Ţara este supusă voinţei Rusiei, o Rusie capitalistă, aflată în plin proces de refacere a Imperiului Ţarist în forma lui reinventată de Putin. Comunismul nu mai există în Basarabia nici măcar ca teorie. Tinerii basarabeni luptă, pur şi simplu, pentru libertate, aşa cum şi generaţia mea şi-a făcut datoria. Comunismul este doar falsul chip sub care politrucii de la Chişinău se înfăţişează lumii, prin minciună, hoţie şi teroare.

Nu ştiu dacă lupta
tinerilor din Basarabia va fi victorioasă. Ştiu doar că jertfa sfinţilor generaţiei mele, tinerii morţi în decembrie 1989, ne-a dăruit libertatea, iar de această libertate şi-au bătut joc asasinii lor, foştii comunişti, care s-au lepădat de crezul PCR şi au îmbrăţişat fără vreun scrupul sau vreo tresărire de conştiinţă haina politicianului „social-democrat“, „democrat-liberal“ sau „liberal“, slujind singurului zeu pe care inima lor îl poate recunoaşte: banul!

Basarabia este teritoriu românesc. Tinerii de acolo sunt români basarabeni, nu „moldoveni“. Viclenia fostului activist comunist, preşedintele Ion Iliescu, a făcut ca în Europa să existe două state locuite de români. Podul de flori de peste Prut a fost risipit de laşitatea politicienilor români, dar şi de slugărnicia lor faţă de Moscova sau de Bruxelles. Revolta tinerilor basarabeni are loc într-un moment nefericit. România, ţara-mamă, este sfâşiată de scandalurile puse la cale de o minte pe cât de diabolică, pe atât de bolnavă. Românii din ţară au obosit, s-au îmbolnăvit. Puterea lor de a-şi iubi fraţii de dincolo de Prut s-a stins de multă vreme. Abia mai au puţină vlagă să reziste la răutatea celor care conduc ţara spre dezastru.

Totuşi, câţiva mai suntem creştini şi români. Inima noastră bate în aceste clipe nu pentru Becali sau pentru familia Băsescu ori pentru cei care ne profanează puţinele zile ale vieţii noastre amare. Inima noastră este acum la Chişinău, în Basarabia, iar sufletul nostru redescoperă dragostea de fraţi. Parado-xal, situaţia de chin şi jertfă de la Chişinău este descrisă cu mare măiestrie, talent şi sinceritate de poetul Adrian Păunescu. Acel Păunescu despre care s-a zis că a fost „poet de curte“ pentru Ceauşescu. Poate că Păunescu are o vină pentru care va plăti în faţa lui Dumnezeu, dacă oamenii nu-i vor cere această plată, însă, sunt convins că nu politicianul, ci marele poet Adrian Păunescu a reuşit să mărturisească despre Basarabia ceea ce şi eu simt, alături de voi, românii care aţi rămas români, pentru fraţii noştri de la est de Prut: „Se urcă Basarabia pe cruce / Şi cuie pentru ea se pregătesc / Şi primăvara jertfe noi aduce / Şi plânge iarăşi neamul românesc. / Noi n-avem nici un drept la fericire, / Mereu în casă moare cineva / Şi
n-are ţara dreptul să respire / Şi nici pe-acela, simplu, de a visa. / De acolo unde s-a sfârşit pământul, / Vin triburi, să ne ia pământ şi fraţi / Şi-n faţa lor abia rostim cuvântul / Şi, prin tăcere, suntem vinovaţi. / Ce cale poate ţara să apuce? / În tragica, neconvertita zi, / Se urcă Basarabia pe cruce / Şi nu ştim învierea când va fi“. (Adrian Păunescu, „Basarabia pe cruce“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII