16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO ţară de îngeri

O ţară de îngeri

Democraţiile serioase dezvoltă fel de fel de mecanisme pentru ca oficialii publici să nu abuzeze de putere. Există coduri peste coduri cu ce trebuie să facă în diverse situaţii, conflictul de interese e strict delimitat. Aceste reguli s-au dezvoltat în timp şi au apărut ca o necesitate? De ce? Să fie occidentalii corupţi prin natura lor de au nevoie de asemenea reguli? Aşa s-ar părea dacă îi comparăm cu oficialii români. Dacă le pomeneşti de conflicte de interese, aceştia te mustră părinteşte: „Hai, dom’le, oameni suntem! Ce Dumnezeu!“. Cum ar veni, trebuie să avem încredere în oameni, nu trebuie să punem răul înainte. La cât de stricţi sunt nordicii şi anglo-saxonii cu aceste reguli, s-ar zice că sunt o populaţie de diavoli împieliţaţi. La cât de lacşi sunt românii, ai zice că sunt o ţară de îngeri, jigniţi doar de simpla aluzie că ar putea face ceva rău. De aici o relaxare socială completă. Nu pot să uit cum îi spunea Gabriela Vrînceanu-Firea, aproape mămos, lui Paul Păcuraru: „Haideţi dom’ ministru, acum copiii de demnitari nu mai pot să facă afaceri?!“. Păcuraru era acuzat că a facilitat nişte contracte cu statul pentru firma fiului său. Moderatoarea părea sincer indignată de o asemenea atitudine: adică, nu au dreptul copiii de demnitari să folosească funcţia tatălui?! Ce mizerie!

Aşa am ajuns să punem şef la Curtea de Conturi pe Hagi al finanţelor, domnul Văcăroiu. Omul care a luat mai mult de jumătate de milion de dolari de la Sorin Ovidiu Vîntu ca să-i facă o bancă. Banii veneau de la FNI şi cum sursa lor era suspectă, banca nu s-a mai făcut. Întrebat de situaţie, Văcăroiu a spus că nu avea de unde să ştie de unde sunt banii. Sigur, într-o ţară de îngeri, unde toată lumea ştia că Vîntu a luat banii de la FNI, nu putea să-i treacă prin cap că milionul de dolari avea legătură cu uriaşa fraudă financiară. Nici pomeneală. Şi exact pe el l-am pus şef la instituţia care verifică şi corectitudinea celorlalte instituţii. Ne aşteptăm că Văcăroiu, care nu a observat de unde veneau banii lui Vîntu, va ţine un ochi vigilent pe fraudele din bani publici? Sigur că da. Doar suntem un popor de îngeri. Ca şi la cealaltă instituţie care ar trebui să apere onestitatea publică: Agenţia Naţională de Integritate. Această agenţie are un consiliu de oameni numiţi de parlament ca să o controleze. O doamnă avocat foarte gălăgioasă, Alice Drăghici, este membră în acest consiliu. ANI a demarat un prim caz prin verificarea averii senatorului Brădişteanu. Avocatul lui Brădişteanu este chiar… Alice Drăghici. Deci, doamna care trebuie să controleze ANI îl apără pe primul client al ANI. E conflict de interese? Aşa ar zice oamenii ăia răi din Occident, care se iau în serios. Ce a făcut doamna Drăghici? Şi-a dat demisia din consiliu? A încheiat contractul cu senatorul? Ei, aş! S-a dus cu mâna în şold la sediul ANI să facă scandal şi l-a ameninţat pe inspectorul de caz.

Un membru din consiliu, numit de ONG-uri, a ridicat cazul în şedinţă. Ce au votat majoritatea membrilor? Au votat respingerea sesizării. Practic, doamna avocat care controlează ANI poate să facă scandal pentru clientul său. Acum, are şansa de a deveni avocatul tuturor celor anchetaţi de ANI. E logic: avocat mai eficient de atât nu se poate. Ea spune că a vrut doar să împiedice ANI să încalce nişte proceduri. O credem? Sigur că da, doar suntem un popor de îngeri.

Cel mai haios caz este cel al lui Victor Piţurcă. Da, chiar el, antrenorul naţionalei de fotbal. Un jucător care evoluează în Germania la o echipă sponsorizată de Mercedes are prin contract o facilitate de a cumpăra maşini puţin mai ieftine, cu preţuri de fabrică. Ce face Piţurcă? Îşi cumpără un Mercedes pe numele jucătorului. Nu-i aşa că suntem simpatici? De ce are nevoie un om plătit cu milioane de euro să facă un şmen de câteva zeci de mii? Nu ştiu, asta doar natura de barbugiu a antrenorului o poate explica. Dar noi îl credem că nu îl va favoriza pe jucătorul care i-a cumpărat maşina? Sigur că da. Doar suntem un popor de îngeri.

Conflictele de interese nu sunt pentru noi, să şi le ţină pentru ei ăia de le-au inventat. Noi nu putem avea conflicte de interese. Noi suntem nişte îngeraşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII