Legea alimentelor în şcoli – Efectele

Autori


Cititorii frecvenţi ai acestei rubrici poate îşi amintesc că am comentat pe larg legea care reglementează prezenţa alimentelor în şcoli, atunci când a fost votată de parlament. O lege votată cu doar trei abţineri. Ridicam atunci câteva obiecţii de principiu şi câteva nedumeriri practice. Las chestiunile de principiu de-o parte şi mă voi referi la cele practice. În primul rând, nu există cantine şcolare în România decât cu titlu de excepţie. Comercianţii care au chioşcuri în şcoli vând produse deja ambalate. Era uşor de imaginat că produsele de pe piaţă nu respectă standardele drastice impuse peste noapte de Ministerul Sănătăţii. Criticam şi ideea de a lăsa întocmirea listei cu alimente interzise pe mâna unor birocraţi din minister. Aceştia au produs lista respectivă şi acum se văd rezultatele.

Chiar în prima zi de şcoală, cotidianul Gândul a realizat un excelent reportaj despre efectele noii legi. În prima şcoală vizitată de reporteri, chioşcul din curte s-a închis, pur şi simplu. Lista de alimente elaborată de Ministerul Sănătăţii e prea largă, astfel încât patronul nu mai are ce să vândă. Drept rezultat, elevii mănâncă şaorma de peste drum. La a doua şcoală, chioşcul e pe cale să se închidă, pentru că nu rentează să-l ţii doar pentru vândut fructe. Directoarea şcolii le spune reporterilor că s-a chinuit să înfiinţeze chioşcul în urmă cu doi ani, după ce o fetiţă a fost accidentată când a trecut strada pentru a cumpăra pateuri din afară. Cantine nu există în nici una din şcolile vizitate (şi oricum nu ştiu ce ar fi putut găti ieftin şi rapid, conform indicaţiilor nutriţioniste ale ministerului). La a treia şcoală, rafturile chioşcului din curte conţin doar iaurturi, biscuiţi, pixuri şi bureţi de baie. „O să ne fie foame încontinuu şi o să mâncăm mai mult ca înainte, aşa crede ministrul că are grijă de silueta noastră?“, spune un elev.

Mai mult chiar, Ministerul Sănătăţii adaugă la lege (o meteahnă veche a birocraţilor români) şi cere directorilor de şcoli să asigure 10% din aportul caloric necesar zilnic. Cum anume? Nu e clar. Ministerul are o sugestie: firme de catering. Aiureala este completă: ai dus la desfiinţarea chioşcurilor existente, dar îi obligi pe directori să devină intermediari de catering. Bineînţeles, nu se va apuca nici un director să aplice aşa bazaconie.


Cam acesta este peisajul de după apariţia legii. Ca oriunde unde aplici o politică restrictivă fără să cunoşti realitatea, efectele perverse sunt mai multe decât beneficiile. Când am scris articolul respectiv, o mulţime de cititori au comentat şi m-au acuzat că vreau să-i îndop pe copii, că reprezint grupurile de interese ale producătorilor sau alte asemenea bazaconii. Ar trebui să ne învăţăm odată că o intenţie bună nu înseamnă neapărat şi o lege eficientă sau o intervenţie de succes din partea statului. Oamenii nu sunt nişte şobolani de laborator în care autorităţile injectează ceva şi ei reacţionează ca în manual. Când scrii o lege, trebuie să cunoşti nevoile oamenilor, să prevezi cum vor reacţiona, să le înţelegi motivaţiile. Această lege este un exemplu de manual pentru o intenţie bună sfârşită într-o politică proastă.

Parlamentarii au avut o intenţie bună, dar au acţionat heirupist. Drept urmare, nimeni nu a fost pregătit, elevii care ar fi trebuit protejaţi sunt nemulţumiţi şi sar gardul să cumpere şaorme, aşa cum era de aşteptat, iar micii comercianţi care au avut până acum curajul să intre în şcoli sunt falimentaţi. Lista ministerului nu corespunde cu ce există pe piaţă, cantine nu avem, rezultatul în practică este exact contrar celui aşteptat.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. george said:

  daca credeti ca e usor s afaci o lege, poate ar trebui sa o faceti dumneavoastra. daca ar fi usor, atunci totul ar merge bine in tara asta, lucru care evident ca nu se intampla

 2. zaharia said:

  Nu sinteti voi d-zei si nici parinti de copii,e bine sa vedeti cit de important e odrasla fiecaruia si in special daca,DOCTORII DE FAMILIE NU AU FACUT NIMIC!

 3. I C from NY said:

  Foarte bine ca se trage un semnal de alarma. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.
  Acum, pana cand copiii nu incep sa devina obezi in masa. Eu, personal, am publicat un articol in acest sens cu cativa ani in urma. Tentatiile sunt mari .
  Cititi etichetele in permanenta. Mefiati-va de ce nu e etichetat , si nu are data de expirare.
  Aici nu se mai consuma bauturi gazoase asa cum crede lumea. Faptul ca nu aveam coca si pepsi, pe vremea comunistilor, acum se dovedeste a fi fost un lucru bun. Bine ca ei nu au facut-o in cunostinta de cauza.
  Oricum copiii trebuie educati. Nu retinuti prin forta legii. Careia nu-i dau prea mari sanse de aplicare. Ce buni erau covrigii, cornurile, strudelele cu mere pe vremea mea. Si nu mai muream de foame cum se vaita copiii de azi.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 septembrie 2008

Actualitate

» Dascălii, dezamăgiţi de guvernanţi
» Terenul şcolilor, la mezat
» CEZ – altă placă, aceeaşi beznă
» Duelul pledoariilor s-a încheiat în procesul dintre România şi Ucraina

Local

» Scurte ştiri
» Geoană, premier de Oltenia
» Centrele de permanenţă „renasc“ greu
» Primarii, invitaţi la curăţenie
» Peste 100 de familii ar putea fi expropriate
» Şcolile nimănui
» UPSC şi Fundaţia „Aici“ pun accentul pe cultură
» Mandate prelungite pentru şefii DNA
» Moarte suspectă
» Cadavrul unei femei, descoperit în pădure
» „Impresie“ se vrea liber
» Haiduci informatici, virusaţi de poliţişti
» Scurte ştiri
» Controale în spitale
» Dezbatere istorică la Craiova

Gorj

» Traseismul politic ia avânt în Gorj
» Fometescu şi Banţa, marş pe biciclete
» Casa lui Brâncuşi, în paragină

Sport

» Scurte ştiri
» Hamilton ştie ce nu trebuie să facă
» Daniela Mincă se aşteaptă la un început greu
» România şi India, pentru un loc în Grupa Mondială
» Municipalul intră în reparaţii
» Meciuri grele pentru Chimia şi Armata
» David, suspendat fără să ştie
» Arătaţi-vă valoarea!
» Balaci: Vom învinge la Urziceni

Bani & Afaceri

» Şah-mat retrocedării şcolilor
» Queen, o afacere din impuls
» Cula Greceanu, aprig disputată

Sanatate

» Un nou dispozitiv de injectare a insulinei
» Tratament din viermi paraziţi
» Igiena dentară la şcolari
» Muştarul vine de hac bolilor

Magazin

» HOROSCOP
» Scurte stiri
» Runcu, destinaţia perfectă de weekend
» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Legea alimentelor în şcoli – Efectele

Top