11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO manevră electorală

O manevră electorală

Luni, 2 iunie 2008, după primul tur de scrutin, Traian Băsescu şi-a aranjat un popas la Realitatea TV, pentru a se pronunţa asupra rezultatelor. Cu acest prilej, Domnia sa a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că votul obţinut de primarii şi preşedinţii de consiliu judeţean îi scoate de sub acuzaţia de a fi corupţi: „Am observat deja abordări de genul: «Baronii corupţi au fost aleşi». O astfel de abordare, nu numai din punct de vedere al sensibilităţii fiecăruia, este incorectă. Ce credeţi că spun alegătorii când li se spune: «Aţi ales un corupt?». Dar asta decretează… greşit, zeci de mii, sute de mii de alegători au greşit. Presa este singura care a ştiut. E corupt, de ce-l alegeţi? Eu cred că acest vot uninominal a clarificat un lucru: încrederea pe care o are populaţia într-un om politic, fie el de anvergură locală sau naţională, este uneori în dezacord cu abordările presei faţă de un om sau altul“.
N-a fost o rătăcire de moment, provocată de tracasările tipice unei călătorii cu avionul.

Domnul preşedinte n-a făcut altceva decât să reafirme, întărit de bilanţul primului tur de scrutin, o ipoteză lansată încă din 6 mai 2008, la şueta de la Radio România Actualităţi: dacă baronii locali ies victorioşi din examenul care e votul uninominal, presa ar trebui să se mai gândească niţel înainte de a-i mai numi baroni locali.

Afirmaţiile de la Realitatea TV se înscriu, aşadar, în perimetrul unei poziţii politice: votul albeşte iremediabil un personaj suspectat de corupţie.

De precizat, înainte de toate, că nu toată presa a dus campanii furibunde în chestiunea aşa-zişilor baroni locali, ci doar presa aservită Cotrocenilor, dând curs indicaţiilor prezidenţiale de a ataca PSD.

Indiferent însă de cine şi de ce a scris, despre corupţi, poziţia politică a lui Traian Băsescu are toate datele pentru a stupefia printr-o raportare la adevărul vieţii.

Un personaj corupt e, ca să zicem aşa, un personaj corupt, aşa cum o nevastă nu mai e virgină. Voturile obţinute nu ne spun nimic în această chestiune. Din faptul că un primar a fost reales cu 90% nu putem concluziona că a primit prin asta un certificat de cinstit. Nici măcar în planul imaginii publice. Un personaj nu va trece drept cinstit în ochii oamenilor simpli nici dacă a fost achitat în justiţie. Or, Traian Băsescu se referea la percepţia opiniei publice. Presa, cea care influenţează cât de cât schiţarea unei imagini, trebuie să tragă din primul tur de scrutin o dublă concluzie:

a) Să nu mai scrie despre cel ales sau reales că e corupt, chiar dacă deţine probe zdrobitoare pentru asta.

b) Să fie respectuoasă cu cei care au câştigat.

Dacă nici măcar justiţia nu poate influenţa opinia publică, e greu de crezut că ar putea-o face primul tur de scrutin.

Astfel că Traian Băsescu susţine o enormitate.

Explicabilă doar prin faptul că întreaga sa cruciadă anticorupţie de până acum a fost o simplă, banală manevră electorală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII