10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDependenţa de Ion Iliescu

Dependenţa de Ion Iliescu

Excepţie făcând, poate, Călin Popescu Tăriceanu, Ion Iliescu e omul politic actual cel mai atacat de Traian Băsescu.
Fostul preşedinte e denunţat nu numai ca o piedică în calea reformării PSD, dar şi ca un responsabil pentru terorişti, mineriade.
Violenţa campaniei, puternic sprijinite şi de artileria mediatică a Cotrocenilor, e pusă de unii pe seama implicării lui Ion Iliescu în suspendarea lui Traian Băsescu.
Desigur, Traian Băsescu e un om ranchiunos. Nu atât de ranchiunos încât să-şi pună în pericol interesele politice.
Or, în cazul Ion Iliescu, atacurile lui Traian Băsescu ascund şi interese politice bine determinate.
Cel mai important ni se pare următorul:
Adâncirea figurii sale de reprezentant al Opoziţiei anti-FSN-iste din anii 1990-1991. Desigur, în anii respectivi, dar îndeosebi în cei ai guvernării CDR-PD, Traian Băsescu a fost un brav FSN-ist. Nu numai că nici un document al vremii nu înregistrează nici măcar un oftat împotriva FSN-ului, condus de Ion Iliescu, şi nici măcar un zâmbet în favoarea mişcărilor de stradă din anii respectivi, dar, mai mult, a deţinut funcţii în guvernul FSN-ist. În timpul guvernării CDR s-a remarcat ca un brav luptător din interior împotriva PNŢCD-ului lui Emil Constantinescu, de pe poziţii de stânga.
Cu toate acestea, printr-o manevră abilă, Domnia sa a devenit rapid, după alegerile din 2004, Arhanghelul luptei anti-FSN şi anti-Iliescu duse de talibanii anticomunişti din ianuarie 1990 până-n zilele noastre, fără să ostenească o clipă.
Ca şi în cazul dictaturii FSN-iste din anul 1990, al venirii minerilor în 1990 şi în 1991, al Pieţei Universităţii, ba chiar şi al anticomunismului, Traian Băsescu lucrează făţiş la o rescriere a propriului trecut. Deşi la vremea respectivă se găsea de cealaltă parte a baricadei, acum cată a ne convinge de un adevăr contrar. O rescriere a istoriei posibilă în condiţiile în care generaţiile mai tinere n-au trăit direct evenimentele primilor ani postdecembrişti. Ce s-a întâmplat atunci e ştiut din viziunile falsificatoare ale presei, puse în slujba lui Traian Băsescu.
Atacurile la adresa lui Ion Iliescu au pornit, de altfel, din clipa divorţului de PNL. Liberalii s-au remarcat, în toată perioada postdecembristă, dar mai ales în anii 1990-1991, prin Radu Câmpeanu, Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, drept crânceni adversari ai FSN-ului şi mai apoi ai PDSR-ului lui Ion Iliescu. După un timp de cochetare cu Ion Iliescu, simţind că ruperea de PNL îi poate aduce pierderea electoratului taliban anticomunist, Traian Băsescu s-a afişat ca adversar al lui Ion Iliescu de pe poziţiile unui anticomunism de ultimă oră.
Traian Băsescu îşi trage o parte a zestrei electorale din denunţarea lui Ion Iliescu.
Ce se va face însă în clipa când Ion Iliescu nu va mai fi atât de activ politic?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII