16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiUnde sunt zăpezile de altădată?

Unde sunt zăpezile de altădată?

Universitatea a încheiat stagiul de pregătire din Antalya, iar rezultatele nu au fost cele sperate de fani. O singură victorie, două egaluri şi tot atâtea înfrângeri dau de gândit în perspectiva unui retur de foc, în care Ştiinţa trebuie, în principal, să se salveze de la retrogradare.
Nu trebuie totuşi să disperăm. Chiar dacă am înscris doar de două ori, atacul nu a fost tocmai în efectiv complet, Tănasă şi Baird lipsind pe aproape toată durata cantonamentului. Plus că zicala „Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg“ poate să ni se aplice şi nouă, amicalele nefiind mereu tocmai relevante în privinţa parcursului viitor al unei echipe. Scopul lor este mai degrabă testarea unor sisteme de joc, după cum a făcut şi Napoli, sau a unor achiziţii noi şi legarea relaţiilor de joc. Şi oboseala antrenamentelor poate fi una din cauzele rezultatelor slabe, acest stagiu vizând în special pregătirea fizică.
Despre modul în care s-a jucat, putem spune că echipa din Bănie testează un sistem inovator, pe modelul campioanei Europei, AC Milan. Însă trebuie menţionat faptul că în formula 4-3-2-1 a rosso-nerrilor există un Pirlo care coordonează extraordinar jocul şi doi închizători de mare valoare, plus, în spate, o apărare de fier, iar aceştia, ajutaţi de o zi mare a forţei ofensive, pot câştiga un meci extrem de uşor. Catenaccio-ul de care am dat dovadă în Antalya e foarte indicat la noi, deoarece trebuie să limităm proporţia considerabilă de goluri primite în tur, dar, la fel de bine, poţi să retrogradezi şi dacă faci egal, aşa încât, dacă nu merge atacul, cam riscăm să mergem iarăşi spre matineu.
Până la startul returului mai e o săptămână, iar Universitatea a schimbat, tipic oltenesc, locul de disputare a meciurilor din retur, stadionul „Extensiv“ din Parcul „Romanescu“ fiind ultima variantă aleasă. Cu noile legi antihuliganism o să facem mari eforturi pentru a omologa un stadion în paragină, dar, dacă s-a insistat pe rămânerea în Craiova, atunci oficialii olteni vor face tot posibilul să nu dispute meciurile pe maidanele dintre blocuri.
Tot la oficialii alb-albaştri trebuie menţionată reacţia lui Ilie Balaci faţă de fanii olteni, care „nu mai sunt precum în vremurile bune“. Domnule Balaci, vorba unor băieţi cu mintea mai iute, având în vedere chinurile prin care a trecut echipa asta, buni sau răi, mulţi sau puţini, scandalagii sau aclamatori, ăştia mai suntem şi nu ne pare rău că ţinem cu echipa asta, chiar dacă an de an nu câştigăm nimic, chiar dacă ne zbatem să evităm retrogradarea şi chiar dacă am avut parte de toate porcăriile din lume, din 1992 până în prezent. Nici noi, fanii, nu mai suntem cei de altădată, dar nici dărurirea din teren şi nici simbolurile nu mai sunt ca în trecut.
În final vreau să menţionez lansarea cărţii „Fenomenul Universitatea ’91“ a domnului Ion Jianu. Marţea viitoare, în sala mare a Primăriei Craiova o să aibă loc festivitatea, invitaţii fiind nume mari din sport, presă şi televiziune. Probabil că o să se evoce vremurile „revoluţionare“ de acum aproape două decenii, cartea fiind un omagiu adus lui Petre Deselnicu şi acelei generaţii de jucători care au adus ultimul titlu în Bănie.
Totuşi, ştiindu-se că se apropie campania electorală, fac un apel la primarul Solomon, să arate respectul cuvenit legendelor evocate şi implicit faţă de Universitatea Craiova, fie că este cea din trecut, prezent sau cea viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII