11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiLegea care a amuţit tribuna

Legea care a amuţit tribuna

Contestată de toţi ultraşii din România şi văzută ca o lege anticonstituţională ce îngrădea drepturile spectatorilor prezenţi la meci, faimosul proiect de lege înaintat de Mitică Dragomir a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar de la începutul lui martie, când se va da startul returului Ligii I, o să asistăm în mod cert la o reeducare obligatorie a comportamentului suporterului.
„Proiectul Mitică“ rămâne cu siguranţă o aberaţie fiindcă, prin forţa coercitivă, nu mai sunt învăţate nici măcar animalele în ziua de azi, lovirea acestora, chiar dacă pentru a corecta o greşeală de comportament, fiind sancţionată în ţările civilizate chiar şi cu închiderea atacatorului. În schimb, dacă analizăm ameninţările sau abuzurile în serviciu ca practici folosite în mod frecvent de jandarmul la datorie pe stadion, pentru a pune la punct nişte contestatari ai sistemului corupt instaurat de şefii de la LPF şi FRF în decurs de aproape două decenii şi care nu au forţa nici măcar să producă adevărate răscoale pentru a-l răsturna, atunci sancţiunile noii legi sunt şi mai alarmante.
Drepturile omului, recunoscute normativ, continuă să fie ignorate în Liga I, iar în curând frumuseţea unui derbi, la care contribuia în mare parte show-ul din tribune, o să fie umbrită de liniştea şi monotonia dorite de Dragomir. Până la urmă, suporterul român trebuie să vină la meci ca la teatru şi să asiste la un spectacol, chiar dacă piesa este mai mult sau mai puţin trucată sau chiar dacă îşi iroseşte minute preţioase din viaţă văzând fenomene ce practică fotbalul doar din întâmplare.
Ce am putea pierde prin aplicarea noii legi? Nimic în opinia reformatorilor. Însă, odată cu noua lege, o să avem la dispoziţie timpul necesar pentru a ne da seama ce am pierdut cu adevărat. O să vedem că steagurile, confeti, coregrafiile, precum şi torţele ori fumigenele erau ca sarea şi piperul unui meci de fotbal.
Pierdem spectacolul, dar ne câştigăm locul, deşi majoritatea scaunelor sunt la nivel de Divizia D, multe fiind rupte şi, bineînţeles, murdare. De asemenea, s-ar putea să asistăm la oprirea faimosului val, creat pentru a afişa bucuria suporterilor, acesta putând fi interzis pe motiv că produce curent şi afectează oficialităţile ce asistă la meci. Tot la categoria „binele nostru, răul colectiv“ poate că „Miticii“ o să ne înterzică să aplaudăm sau să tropăim pentru a nu deranja vecinii şi pentru a nu afecta structurile de rezistenţă ale stadioanelor patriei. Până şi cazurile în care spectatorul o să vină la meci pe ploaie sau pe zăpadă o să trebuiască să fie evitate, deoarece cu noua lege nu o să avem voie să ne acoperim capul, pentru ca nu cumva să împiedicăm actul justiţiar de indentificare a potenţialilor infractori.
În curând, fanii inteligenţi o să fie uşor-uşor expediaţi către alte sporturi, iar în locul lor or să vină, probabil, nişte oameni-roboţi, cu feţe vesele, cu simţuri drogate şi creierele spălate de mesajele transmise de conducători, care or să aclame şi or să aplaude, indiferent de echipă, de scor şi de mizeriile ce bântuie Liga I. Fotbalul merge înainte cu sau fără suporteri. Banii să vină!
Aşa că, dacă stăm să ne gândim, într-un fel au şi fanii lui Poli Timişoara dreptate prin refuzul lor de a se mai manifesta la transferul lui Torje, aceştia fiind mai afectaţi de faptul că sunt calificaţi drept huligani, derbedei, drogaţi sau borfaşi pentru simplul motiv că îşi susţin echipa, decât de trădarea unui mucos de 17 ani avid după bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII