Revoluţia: majoratul ruşinii!

Autori
Etichete , ,


Nu vă temeţi să citiţi acest text! E probabil să nu vă placă dată fiind trista lui concluzie. E posibil să vă înfurie cum orice adevăr incomod o face. Dar dacă suntem oameni avem datoria de a nu accepta propoziţia care va puncta finalul. Pentru că oamenii au datoria să lupte…  

În această săptămână, România postrevoluţionară împlineşte majoratul. Au trecut 18 ani. Se împărtăşesc în aceste zile multe opinii despre zilele şi urmările revoluţiei. Cele mai multe dintre ele vorbesc despre trecutul apropiat al societăţii noastre. Puţini vorbesc însă despre prezent cu o francheţe atât de înfiorătoare cum mi-a vorbit acum doi ani, pe 17 decembrie, o profesoară de română. Fiul ei, student de 20 de ani, fusese împuşcat în obrazul drept şi sângerase în faţa Catedralei timişorene până la moarte. Sub luminile sărbătoreşti ale oraşului care aştepta Crăciunul, profesoara de română, cu un uşor tremur în glas, îmi descria cum glonţul perforase obrazul tânăr exact în locul în care se afla o aluniţă. I-am spus că din păcate nu pot să-i înţeleg durerea. „Durerea nu, dar revolta mea, tinere, trebuie să o înţelegi!“.

Un documentar excepţional lansat luna trecută pune în imagini povestea încă misterioasă a radioului pe care tata îl asculta ascuns după pat. „Război pe calea undelor“, în regia lui Alexandru Solomon, aduce în faţa privitorilor pe mulţi dintre oamenii care stăteau în spatele vocilor de la Radio Europa Liberă. Dar nu doar pe ei, ci şi pe câţiva dintre nebunii curajoşi care, în ţară, mâncau bătaie doar pentru câteva vorbe. Un fapt de neînchipuit astăzi, când cuvintele dansează deşănţat pe toate canalele.

Însă personajele cele mai şocante ale documentarului sunt cei doi ofiţeri superiori ai securităţii române, generalul Nicolae Pleşiţă şi colonelul Ilie Merce. Oameni de care părinţii tinerilor de astăzi încă se tem, deşi ei, asemenea fostului terorist şi actualului deţinut Carlos Şacalul, ar trebui să fie doar parte a unei istorii închise după gratii. Cei doi ofiţeri superiori au fost implicaţi în operaţiunea securităţii care viza lichidarea vocilor de la Europa Liberă. În interviul din documentarul lui Alexandru Solomon, nasul lui Ilie Merce proiectat pe fundalul unui birou luxos de parlamentar nu a tremurat decât o clipă. În secunda în care a trebuit să audieze zgomotele primelor zile de revoluţie. Erau singurele zile în care oamenii lui au simţit cu adevărat frica. Reacţia lor nu s-a lăsat aşteptată. Efectul acestei reacţii este comemorat în această săptămână cu lumânări şi lacrimi.


Nicolae Pleşiţă este astăzi un burghez cu pensie de general. Ilie Merce este astăzi deputat PRM la al doilea mandat. Fiul profesoarei de română este astăzi cruce de cimitir al eroilor. Către finalul documentarului, Ilie Merce exclamă părinteşte: „lucrurile nu se schimbă dom’le…numai naivii cred asta“.

Ieşind din cinematograful în care vizionasem documentarul împreună cu alţi câţiva tineri prieteni, o linişte ne semnala tonele ruşinii care ne apăsa sufletul. E dur să spui asta, dar pentru ca vindecarea să existe e necesar un diagnostic crud: generaţia postdecembristă este formată din oameni tineri cărora le e ruşine că sunt români. Iar această ruşine nu va fi exorcizată decât în clipa în care vom înţelege revolta din prezent a unor femei ai căror copii au murit atunci în stradă.

Un inteligent cititor îmi repetă că nu trebuie să uit cuvintele biblice:„rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea“. Încerc să nu le uit. Dar ruşinea tot nu trece.Comenteaza acum

40 Comentarii

 1. Victor Socolovici said:

  Domnule Mixich,

  Dupa implinirea varstei de 18 ani, adolescentii devin majori.Luati-va soarta in maini!
  Adica noi nascutii,prescolarii si adolescentii de acum 18 ani pot sa schimbe lucrurile:prin vot!
  Iar parintii celor care au fost carne de tun si masa de manevra in decembrie 1989 sa lase nostalgia.
  In Romania de azi, care va apartine de drept si de fapt, nu faceti treaba cu Iliescu, Constantinescu sau Basescu si acolitii lor.
  Creati o Romanie pe masura capacitatii dumneavoastra:adica a responsabilitatii, a echilibrului, a renuntarii la noastalgii.
  Fiti puternici! Numai asa ,,credinta, nadejdea si dragostea,, vor triumfa asupra rusinii!

 2. Florin said:

  E greu sa comentezi dupa Victor..
  Doar un singur cuvant nu l-am inteles: “nostalgia”. Cum poate fi cineva “nostalgic”, cand a pierdut un copil la revolutie. Pentru acei copii, a fost revolutie. Pentru Iliescu o “rutina”: lovitura de stat…
  Ma iertati, nu pot sa mai continui…

 3. Victor Socolovici said:

  Florin,
  Din pacate sunt si printre tinerii de azi si printre parintii multora dintre cei care au murit in decembrie 1989, nostalgici.
  Am scris asta pentru ca am cunostinta despre asemenea oameni.oameni cu care am muncit, cu care am fost in relatii bune(in Romanai, aici nimeni nu prea mai stie de tine).
  De altfel, nu cred ca e asa greu sa ma intelegi: citeste cu atentie comentariile unora dintreconfratii nostri national si vei vedea nostalgia dupa Ceausescu, Iliescu, Constantinescu sau Basescu si regimurile lor ,, promitatoare,,!.
  Desi nu imi place sa fac completari la cele spuse, iata ca pacatuiesc!

 4. Florin said:

  Corect. Imi cer iertare. O luasem “mot a mot”.
  Acu am inteles perfect.
  Dumnezeu sa fie cu noi toti!

 5. Florin said:

  Pentru Vlad M: Keshlovski (nu stiu daca am scris corect numele), un cunoscut regizor polonez zicea asa: “comunismul e ca un cancer, nu va dispare decat dupa disparitia fizica a celor care au (am) trait in el”. Cred ca are dreptate. Deci Vlad trebuie sa apara un partid in care membrii sa fie cel mult de varsta ta. Adica cei care la revolutie aveau cel mult 10 ani si nu prea stiu de comunism si cum s-a trait in el. Cum zice Victor: “Romania va apartine…”.
  Sa va ajute Dumnezeu!

 6. I C from NY said:

  Ranile produse atunci nu se vor vindeca nici usor, si nici curand. In special pentru aceia care au pierdut copii. Inteleg durerea profesoarei de romana. Dar, din pacate, n-o putem ajuta mai mult decat cu un oftat. Copilul ei putea sa traiasca acum si sa se bucure de Libertate. Dar cum “Liberty isn’t free”, cineva a platit mai mult. Prea mult. Altii insa, cu nerusinare, profita. Lor nu le e rusine. Dimpotriva. In schimb ne e noua rusine.Si trebuie sa ne fie. Pentruca nu putem, nu suntem in stare sa facem lumina. Puterea de dinainte de ’89 a cazut. A fost pedepsita? Nu. Ce care s-a instalat, a emanat dupa, a fost judecata pentru **** de dupa 22, si pentru dezastrul produs tarii in anii care au urmat? Nu. Atunci cand aceste lucruri si altele se vor lamuri, si numai atunci, ne va fi mai putin rusine. Ne va mai trece din ea. Pana atunci insa, alaturi de cele trei cuvinte de joia trecuta “Speranta, Iubire si Credinta”, va mai adresez inca trei acum: Intelegere, Incredere, si Intelepciune.
  Intel egere intre oameni, Incredere in viitor, si Intelepciune in orice actiune. Dumnezeu sa ne ajute!

 7. eu nu-s naiv said:

  citesc ce e scris mai sus si pot sa zic ca totusi, dintre toti, numai merce are dreptate. autorul nu prea are habar de ce s-a intimplat atunci, spune povestile altora, dar sub articol multi oameni ceva mai in virsta par sa aiba aceeasi naivitate ca si vlad. pardon, mai mare. culmea, multi din ei traiesc intr-o altfel de lume, libera pe hirtie, prin natura virstei pot face comparatii dar totusi ramin naivi. oare n-au invatat nimic din libertate? oare nu stiu ca un regim nu se schimba niciodata? ca puterea ramine tot timpul aceeasi? ca de fapt puterea e putere, nu conteaza culoarea? si apar pareri contradictorii gen “pentru dezastrul produs tarii in anii care au urmat”!?! adica era mai bine cind era rau??? inca odata ii dau dreptate lui merce: a fost un domn ca nu v-a facut alfel. somn usor in continuare. vise placute!

 8. citat said:

  daca tot va e rusine sa va numiti romani, uite aici citat:
  “Nu cred că se află ţară europeană în care să existe atâţia intelectuali cărora să le fie ruşine de neamul lor, să-i caute cu atâta frenezie defectele, să-şi bată joc de trecutul lui şi să mărturisească, în gura mare, că ar prefera să aparţină, prin naştere, altei ţări. …
  Apoi, tinerii intelectuali judecă întotdeauna un popor prin ce creează, nu-l judecă prin ceea ce este, prin supravieţuirea lui. A “crea” este o concepţie individualistă; a fi aşa cum a lăsat Dumnezeu este adevărata axă a “spiritualităţii “: poporului; nimic nu se creează, nimic nu se face; lucrurile vin şi pleacă, lucrurile se întâmplă. Dar aceasta este o problemă prea complicată pentru a o rezolva aici.
  Este adevărat că poporul românesc suferă de multe păcate, este adevărat că ne lipsesc multe axe – dar aceasta e condiţia noastră umană, acestea sunt posibilităţile noastre de a atinge universalitatea. Putem pleca de la ele sau le putem ignora pur şi simplu. Dar nu e nici cavaleresc, nici eficace să ne fie ruşine că ne-am născut români, numai pentru simplul motiv că nu găsim în valenţele româneşti ceea ce vrea Şestov sau Dostoevski.” Eliade

 9. elev-Craiova said:

  La revolutie aveam numai doi ani si jumatate,dar raman in memorie doua “filmulete”:1.Groa za intiparita pe chipil tatalui,meu lipit cu urechea de aparatu de radio si 2.Disperarea in momentul in care s-a anuntat mobilizarea intregului personal ce lucra in sanatate.(ambii parinti lucrau intr-un spital).De atunci,alaturi de parintii mei am trait,cu intensitate, cele trei sentimente nobile:Speranta,Iubi re,Credinta.Speranta in schimbare,in scimbarea schimbarii,schimbare a schimbarii scimbarii…si nici pana acum nu inteleg de ce sunt vinovat,eu care nu am votat,de ce sunt vinovati parintii mei ca au fost inselati,de ce clasa politica,indiferent de culoare,au acelasi fel de a sa comporta(una spun,alta gandesc si altfel se comporta).Si totusi,atata timp cat ne putem exprima deschis,speranta trebuie sa ramana!!!Iubirea nu trebuie sa fie inabusita de sentimentele de ura si nesfarsit scandal intre diferitele persoane ce in mod normal ar trebui sa ne asigure acel climat de liniste,siguranta,in credere,intelepciune ,intelegere.Trebuie ca in sufletele noastre sa alegem graul de neghina,sa nu mai generalizam,sa amendam persoanele si faptele condamnabile si sa iubim faptele bune si oamenii de buna credinta.Credinta in Dumnezeu ne ajuta daca credem si in oameni si in faptele bune.Acum in ajunul marii sarbatori,Nasterea Domnului Iisus, sa ne rugam pentru eroii martiri,si sa uram tururor oamenilor de bine,si in mod special “comentatorilor”GD S,(cu un bonus pentru domnul Victor-din partea mea):Craciun Fericit!!!

 10. Florentin said:

  Eu am facut stagiul militar in 1989, la Targoviste, chiar in cazarma unde au fost executati sotii Ceausescu. Daca va intereseaza cate ceva, astept intrebarile voastre. De pilda, de ce s-a tras in multime in mai multe orase din tara, de ce au fost executati Nicolae si Elena Ceausescu acolo si nu altundeva sau altcandva, dece procesul lor a fost un simulacru ? Sau cum aveau de gand sa scape de dictator, fiindca va garantez ca nu printr-un proces si o executie. Aceste raspunsuri le-au dat si altii, dar lumea nu vrea sa le asculte. Prefera misterul acelor evenimente.

 11. belgia said:

  Credeti ca ce sa petrecut in decembrie 1989 a fost o revolutie?Miroase mai mult a lovitura de stat.Dar romanii se amagesc cu acest cuvint ,,revolutie”pe care il repeta papagaliceste in fiecare an in decembrie.Cind vor avea curaju romanii sa spuna ,,la lovitura de stat din 1989 au cazut victime gloantelor tineri nevinovati,,?Eu domnule Florin nu prefer misterul acelor evenimente ,dar din pacate nu am gasit niciodata un adevarat raspuns la intrebarile mele ,pt ca fiecare spune povestea acelei revolutii in felul lui si asa cum ii aranjeaza mai bine pe fiecare (mai ales pe o mare parte din politicienii de azi din romania).

 12. Florentin said:

  Ati observat ca am dreptate ? Toti cer aflarea adevarului despre Revolutie/lovitura de stat, dar in realitate nu mai prea intereseaza pe multa lume asa ceva. Si daca ati sti cat e de simplu. Acel adevar a fost intotdeauna la vedere, nicidecum bine ascuns. Ati observat ca Petre Roman aproape zambeste de fiecare data cand e intrebat si incepe sa raspunda, dar moderatorul il intrerupe prosteste chiar in momentul cheie ? A raspuns simplu si Ion Iliescu, insa vorbele lui nu au fost pe placul maselor si totul a fost ignorat. Asa ca sa nu va mai aud comentand evenimentele de la 1989. Avea Camil Petrescu o vorba: discutati mai bine despre ce va pricepeti. Sau, altfel spus, tineti minte cuvintele unui general la care se refera si Vlad Mixich: “Cazul Sacalul va depaseste”.

 13. Florentin said:

  Se pare ca fost organizata o lovitura de stat si chiar dusa la bun sfarsit, dovada felul in care a murit presedintele R.S.R., dar in paralel a existat si o revolutie. De aici toate confuziile. Este un caz unic in istorie, din cate cunosc eu, poate ma insel. Au iesit spontan oameni in strada, care au cerut nu doar caderea presedintelui de atunci, ci schimbarea unui regim politic, iar asta se cheama revolutie. Aceasta revolutie a triumfat, deoarece acum nu mai e comunism, nici macar cu fata umana sau neocomunism. Uniunea Europeana nu ar fi acceptat un stat communist in cadrul ei. Organizatorii loviturii de stat vizau doar inlocuirea dictatorului si ramanerea la comunism/neocomunism , ceea ce nu le-a reusit., desi inca mai spera si acum ca vor reusi. Unii vorbesc despre furarea acelei revolutii, dar realitatea este ca traim in capitalism, desi ceea ce a fost in acesti ani a fost mai mult o tentativa de capitalism, intretinuta de oligarhia cu diverse inerese, pauperizarea poporului, de pilda, pentru a dovedi mortis ca Romania nu este pe calea cea buna. Atentie, sunt opiniile mele, nu trebuie sa mi le impartasiti.

 14. Florentin said:

  De ce a fost procesul un simulacru, nu vreti sa stiti ? De ce a tras armata in multime, nu va mai intereseaza ? De ce au fost impuscati la Targoviste si nu arestati o vreme ? Orice condamnat la moarte mai are de trait pana la executarea sentintei. Dar chiar nu va voi spune daca nu-mi cereti asta.

 15. marius said:

  sînt multi care cu sigurantä vor sâ stie ,mai ales de la cineva ca tine care s-a aflat la fata locului…

 16. Nemultumit said:

  Pentru Florentin: De ce a tras armata in multime? De ce au fost impuscati si nu arestati o vreme? Poate stiti si care este “misterul” cimitirului in care au fost inmormantati. Asteptam raspunsuri

 17. Florentin said:

  Procesul respectiv a fost un simulacru fiindca a fost improvizat, organizat in graba. El nu trebuia sa aiba loc. Nu asa fusese pus la cale. Precizez ca emit un simplu punct de vedere, o marturie ca fapt divers, nu am dovezi pt. ceea ce afirm. Au incercat sa scape de Ceausescu in cu totul alt fel, dar pur si simplu nu au reusit. Au existat mai multe incercari de omorare “accidentala” a dictatorului, prin diversiuni organizate se pare de colonelul de atunci Kemenici sau cum s-o fi scriind, comandantul celebrei U.M.01417, dar el era poate cel care doar le punea in aplicare. Cu asta se cam ocupa generalii( a devenit general), stabilesc cine trebuie si cum sa moara. Nu le-a iesit, iar in final, fiindca Nicolae si Elena tot erau captivi la Targoviste, au improvizat respectivul proces, cu care s-au facut de ras pe mapamond. Pilotul de elicopter al lui Ceausescu stia exact unde trebuie sa-i duca pt. a fi “capturati” de armata, iar armata, cand i-a “capturat” le-a promis protectie, desi se stia clar ce urmeaza, inscenarea unui accident mortal, cu variante de rezerva. Am calculatorul asaltat cu “virusi”, abia mai face fata. Stati linistiti, dragii mei, ca spun un simplu punct de vedere, nu fac cine stie ce dezvaluiri socante presei. Unitatile 01378 si 01417 de langa gara erau asediate si totul trebuia sa se termine cat mai repede, altfel scapau. Cand au murit, toate impuscaturile s-au oprit, s-a facut liniste deplina. Asa se explica grraba si simulacrul. Soldatii din cazarma se retrageau incet incet in alte pozitii si nu mai faceau fata, iar procesul nu a putut sa se desfasoare asa cum ar fi trebuit, a fost improvizat si au existat greseli grave.

 18. Florentin said:

  De ce a tras armata in multime: vreau sa va spun ca as fi tras si eu fara sa cracnesc; pai nici nu era nevoie de vreun ordin al vreunui ofiter. Inainte de luna decembrie -iar acest fapt se prea poate sa se fi intamplat in toate unitatile militare din tara- au avut loc tot felul de sedinte cu participarea militarilor in termen. Li s-a spus ca grupuri de cetateni straini ( sa nu zic maghiari)vor ataca unitati militare pentru a pune mana pe armamentul din dotare si a lua Ardealul. Iar cand iti spune asta un mare ofiter de stat major, nu ai cum sa nu crezi. Soldatilor care au tras in multime li se inoculase ideea ca isi apara tara si nu se lasau pacaliti de sloganurile multimii. Sa fiti convinsi ca niciun soldat nu ar fi executat ordinul de foc, daca ar fi stiut adevarul, cu toata teroarea specifica regimului comunist. De asta a tras armata, nu ca a dat neaparat cineva ordin.

 19. Florentin said:

  De ce au fost impuscati la Targoviste ? Stie toata lumea cum ar fi trebuit sa se desfasoare totul si ma refer la cazul lui Saddam Hussein. Din cate am observat eu, nu aveau da gand sa-i execute asa repede, voiau sa-i transporte cu elicopterele in Bucuresti, in stare de arest, unde poate avea sa fie organizata dupa mai multa vreme o executie, probabil precedata de un alt proces. Nu a fost sa fie asa din cauza fanaticilor lui Ceausescu, care cucerisera comandamentul, acesta fiind mutat intr-o alta pozitie. Ca sa iesi din corpul de garda la elicopter, trebuia sa iesi in camp deschis. Asta nu s-a putut, fiindca lunetistii nu ar fi iertat nimic si cuplul Ceausescu ar fi scapat. Ion Iliescu a declarat ca executia a fost pusa in aplicare din motive de siguranta nationala. Un mod frumos de a spune ca ar fi scapat si ca jumatate de popor ajungea in crematorii. Asa ca s-a auzit ordinul de foc. Nu a fost un pluton de executie propriu-zis, au descarcat pur si simplu mitralierele in ei. Din craniul Elenei nu a mai ramas decat jumatate, iar creierii au fost mancati de un caine negru, care a lins si sangele. De la Nicolae Ceausescu a curs mai putin sange, dar probabil a fost absorbit de palton. Am participat la fillmarile ulterioare ale lui Sergiu Nicolaescu, dar nu a fost ca in realitate. Eu nu am fost de fata la executie, dar am vorbit cu alti camarazi si am ajuns acolo la caeva minute, ca sa iau bucati de piatra sparte de gloante din zid. Zidul e inalt acolo, de asta nu s-a spart geamul si au crezut multi ca nu au fost impuscati in acel loc. Daca trecea de zidul corpului de garda, Ceausescu scapa. Nu aveai cum sa iesi viu de acolo. Securistii si-au facut-o cu mana lor, din exces de zel.

 20. Florentin said:

  Daca vreunul dintre acele “accidente’ ale Ceausestilor ar fi avut loc, toti cei implicati ar fi fost la fel ucisi in alte diversiuni. Principiul e simplu: omorarea ucigasului, pentru a se pierde “firul”. Intr-o asemenea diversiune am fost implicat si eu fara sa-mi dau seama pe moment, dar m-am blocat si nu am fost in stare sa trag. Nu ma asteptam la silueta lui Ceausescu intr-un ARO de armata venit pe nepusa masa in postul meu, langa posta Targoviste. In mod normal trebuia sa deschid focul. Nu am facut-o insa. Chiar daca nu nimeream, aveau ei grija, fiindca arma mea era la ei, iar eu aveam alta, cu alta serie. Armele fusesera inlocuite cu prilejul imbarcarilor si debarcarilor efectuate ca exercitiu in acea zi. Nu aveam cum sa declar ca mi–am pierdut arma. Era ceva de neconceput, iar ei stiau asta. Am gasit-o ulterior la alt camarad si am facut schimbul.Dar, ma rog, tot ce va spun eu sunt povesti, nu am dovezi, nu pot decat sa fac simple marturisiri fara acoperire. A doua zi am fost chemat in cazarma si trebuia sa mor deoarece am trecut printr-un baraj de foc, dar am scapat fiindca am mers taras jumatate de oras. Nu se astepta nimeni sa ajung la unitate. Au fost mai multe asemenea inscenari si in cazarma de langa gara, dar Ceausecu avea zile. Cam atat.

 21. De ce a fost impuscat Ceausescu! said:

  Alo ! Presedinte patriot si inteligent ca Ceausescu se naste o data la 1000 de ani,daca Ceausescu nu era impuscat si mai traia cel putin 10 ani Romania era inaintea multor tari din Europa si chiar din lume.Asa ca ne meritam soarta, coruptie si hotie ca in Romania se mai intalneste poate in INSULELE CIORDAO RAPIDO DEL BANDITOS ESCROCOS!

 22. lol said:

  Sa faca bine si sa taca toti din gura, ca au stat 24 de ani sub ceausecu si nu a guitat nici unul nimic. Pana nu le-a ajuns foamea la nivelul amigdalelor nu a avut unul curaj sa iasa in strada si nici atunci nu au iesit de buna voie. Totul a fost aranjat dinainte, au avut oameni din interior care au instigat populatia. Au murit pentru libertate? Au murit de si pentru foame, ca daca nu le sista ceausescu papica si acum dadeau din coada la discursurile lui.

 23. Florin said:

  Bravo romani! Rar asa discutie deschisa.
  Mentiune si pentru “elev-Craiova”. Nu-mi vine sa cred atata maturitate la un copil. Spun copil pt ca copii mei au peste 30 de ani. De fapt sunt bunic… Felicitari parintilor lui “elev-Craiova”.
  C u asemenea oameni se naste speranta!
  Nu va mai ganditi la cei de teapa lui “Merce”. Lui i s-a extirpat creierul (daca o fi avut…) ca altfel nu ar fi fost promovat. Cum ar putea el sa inteleaga de exemplu ce e acela un crestin… Mie imi provoaca mila!
  Dumnezeu sa-i ajute pe romani!

 24. Adrian said:

  Pacat de oamenii care au murit. Cred ca s/ar intoarce in mormant sa stie ce este cu comemorarea Revolutiei din zilele de azi si cum se bat cu pumnul in piept unii “lideri ai revolutionarilor din 89” asa cum le place lor sa isi spuna.

 25. Ziua de Craciun said:

  De ce a fost impuscat Ceausescu? Pentru ca unii mai jmecheri sa ajunga rapid miliardari in euro,in timp ce altii in mare majoritate mor de foame.Ce sa construit pe timpul lui Ceausescu in 24 de ani fostii si actualii conducatori cred ca nu reusesc nici sa inventarieze asa ca………….!?Dum nezeu sa-l odihneasca in pace iar cei care la-u impuscat in ziua de Craciun sa aibe cel putin soarta lui! De Craciun se taie porcii nu se impusca oameni! RUSINE!

 26. Florentin said:

  De ce a fost impuscat Ceausescu? Nu pentru ce a facut, ci pentru ce avea de gand sa faca: acum purtam toti bluze albastre, mancam la cantine, aveam spalatoare comune si locuiam in garsoniere de stat. Demnitarii s-ar fi bucurat de privilegii.Cei cu merite in intrecerea socialista ar fi avut dreptul de a inchiria o Dacia Lastun si un costum pentru a-si vizita parintii. Nu tu TV, nu tu libertati. Ceausescu a facut multe pentru Romania, dar a gresit cand s-a separat de Moscova si a ramas cu spatele neacoperit, vulnerabil. De aici i s-a tras…

 27. I C from NY said:

  Aici, in articol nu este vorba de rusinea de a fi roman.Ci de rusinea de a nu fi la inaltimea sacrificiului acelor tineri.Si de a nu fi facut ce trebuie ca sa meritam acel sacrificiu. N-am fost in stare, pentru linistea sufletului acelor mame, care si-au pierdut fii atunci, sa aflam cine se fac vinovati de aceste pierderi de vieti . De ce au trebuit sa mai moara si dupa 22. De asta ar trebui sa ne fie rusine. Si nu numai. Sa ne fie rusine pentru ca cei care s-au instalat la putere au avut si au numai grija de a se imbuiba . Ca nesimtitii. Nu ne vindem Tara! Dar au pradat-o ei. Prima lor grija a fost sa le spuna celor de la rasarit cine sunt ei si ce vor. Ca de noi nu le-a pasat nici atunci , si nici dupa. Sunt raspunzatori de toate dezastrele de dupa ’89. De dezastrul ecologic. S-au despadurit terenuri cum nu s-a mai facut niciodata. Dezastru demografic. Scaderea populatiei,emigratia fara limita. Dezastru economic. Saracirea populatiei sub pragul limitei de suportabilitate. Din cauza unor iresponsabili ca Vacaroiu si a celorlalte guverne. Lasa, domne , sa se descurce si ei, zicea acest prim-ministru iresponsabil, cand i se spunea de contrabanda cu benzina cu rulmenti etc. Altcineva, un consilier al Presedintelui, imi spunea ca au scapat totul de sub control.
  Fac parte din generatiile care au achitat datoria de razboi pana in 1964. Din generatiile care au achitat datoria externa de 11 miliarde de $ inainte de ’89. Am dus-o greu in acele perioade.
  Cei care au dus-o bine atunci o duc bine merci si acum. Si de asta imi e rusine. Ca n-am facut nimic sa-i inlaturam ,sa-i schmbam, sau sa-i indreptam. Generatiile actuale trebuie sa stie ce am facut noi. Ca sa le fie cat mai putin rusine, indemn tanara generatie sa traiasca in adevar. Si nu in minciuna. Sa lupte pentru dreptate. Pentru a fi demni urmasi ai celor care s-au sacritficat atunci, in ’89.
  In trei cuvinte pentru generatia actual si viitoare, as rezuma asa acest indemn:
  Dreptate, Adevar, si Demnitate(D.A.D.)
  Dumnezeu sa ne ajute!

 28. 89 a fost Craciunul groazei said:

  CEAUSESCU a fost un mare patriot roman si a murit ca un adevarat erou, el trebuie introdus in cartile de istorie pentru tot binele care la facut acestei tari, iar cei care l-au tradat si impuscat trebuie introdusi si ei dar la cosul de gunoi apartinand istoriei de tradatori.

 29. Florentin said:

  A murit demn. Cand a constientizat sfarsitul iminent, a strigat “Traiasca Republica Socialista Romania libera si independenta ! Moarte tra…” si vorbele i s-au stins in gloante.

 30. MotorCity said:

  Nicu Ceasca a murit exact cand trebuia. Imi amintesc ca eram in anul II de facultate si eram pregatit sa o incerc sa trec fraudulos granitza pe undeva prin judetzul Arad in noaptea de Craciun. Evenimentele din 16 Dec m-au impiedicat sa ajung la Arad (planuiam sa stam o saptamana la niste fete cunoscute pe Litoral in vara lui “89). Bine ca s-a dus si el si baba lui. Nu este frumos sa vorbesti urat de mortzi dar familia Ceasca …Au trecut 18 ani , ce bine este in America !

 31. Ce bine e in America! said:

  Ce bine este in America! Dar ce saracie,coruptie si hotie este in Romania dupa 1989 asa ca sa traim bine pentru ca jmecherii au grije de banii nostrii!

 32. 19 ani jumate said:

  lasati discutiile inutile, au murit oameni sau schimbat vremuri, indiferent de culoare toti au afectat Romania, toti sunt in istorie, dar asta e problema,, ca sunt istorie, lasatii sa se odihneasca pe cei morti, nu va mai intrebati cine ia omorat, intrebativa de ce au riscat sa moara, pentru ce si-au pus viata in pericol tinerii in 89? pentru a trai mai bine, scurt pentru a fi stapani pe vietile lor, fara teama fratelui mai mare,, pt a nu fi nevoiti sa fuga din tara, trebuie sa va fie rusine tuturora care dupa episodul 89 ati intors spatele Romaniei, v-ati bagat efectiv piciarele si ati lasat tot dobitoacele la putere, oamenii cat decat scoliti au fugit dincolo sau au picat in transa, ati lasat o tara in mana unor descentrati mintal si acum veniti cu aberatii de genul mi-e rusine ca sunt roman, sa va fie rusine ca nu ati facut nimic pentru romani, sa va fie rusine ca ati ramas cu aceleasi absurditati nationaliste, sa va fie rusine ca ne lasati noua astora tineri libertatea de a ne forma o lume diferita de comunism, voi trebuia sa o faceti, eu si toti de varsta mea stim comunismul din povesti, ce putem sa facem contra, sa copiem vestul sa evitam un nou regim sau ce? vinovati sunteti voi, ne aruncati noua mata in brate, noi sa facem lucrurile sa mearga, voi ati fost incapabil dati vina pe cateva mii de fosti activisti cand voi ati fost milioane de asupriti, ati fost invatati ca vitele sa fiti manati de la spate, iar acum pozati in victime, cel mai mare rau facut romaniei e din partea romanilor ca voi, toti niste fosti,, toti formati in comunism, ati vrut schimbare, nu ati fost in stare sa schimbati, voua ar tre bui sa va fie rusine, nu va asteptati ca noi sa va ducem aceea tara de vis care o vreti, ne lasati responsabilitatea viitorului, voi ii badjocriti pe cei ce au murit in 89, au trecut 18 ani, ce ati facut voi, ati asteptat pe altii care aduca schimbarea aia, inca ii asteptati pe americani…patetic traiti oameni buni in prezent, lasti basmele ce a fost a fost, asta sa fie sacrificiul, dezinformarea, acum reveniti cu picioarele pe pamant si luati din carca noastra responsabilitatea unei Romanii modernizate sau o sa o fdacem peste intelegerea voastra!!! imi pare rau ca nu folosesc politetea, dar nu ma voi fi referi cu dumneavoastra unor oameni cae nu se respecta pe sine, nu va mai mintiti singuri, va face placere sa va complaceti, nu sunteti niste victime ci dincontra voi sunteti ucigasii morali, lasii de dupa 89!!!!!

 33. MotorCity said:

  19 ani jumatate esti tare copil si probabil ca mai ai nevoie de inca 19 ca sa te prinzi pe ce lume traiesti. ……”trebuie sa va fie rusine tuturora care dupa episodul 89 ati intors spatele Romaniei…” Aveam exact 20 de ani cand a picat Ceasca si gasca lui .Timp de 10 ani am tot sperat ca poate se va schimba ceva in bine si ptr Romania. Am plecat definitiv din Romania cand aveam deja 30 de ani si crede-ma ca mereu imi pare rau ptr cei 10 ani irositzi in Romania. Dar cum se zice totul raul spre bine. La 20 ani eram poate inca crud si inca nici nu terminasem facultatea.Acum traiesc in America si traiesc romaneste. La servici lucrez cu romani. Toate rudele de gradul 1 sunt aici. Am mai multzi prieteni romani decat aveam in Romania. Nu intzeleg ce vrei sa spui cu ..”genul mi-e rusine ca sunt roman, “. Romanii in North America sunt ff apreciatzi si cand mergi la interviuri nu este nici o problema cand esti intrebat care este tzara ta de origine. Itzi doresc numai bine si sa “Traiesti bine”

 34. gaiaro said:

  am 38 de ani si cunosc aproape tot ce sa scris mai sus.Si eu in acele zile am participat activ,locuiam in Valea Rosie aproape de unitatile militare.Nu mi-a fost niciodata frica in acele momente chiar daca gloantele imi treceau pe linga urechi.Am vazut oameni cum linga mine au cazut inpuscatie persoane si nu intelegem nimic,nu mi se parea dramatic.Eram gata sa-mi dau viata pentru ca ,,teroristi” sa fie prinsi.Niciodata nu mia fost rusine ca sint ROMAN,din contra sin orgolios ca m-am nascut
  in Romania.Eu traiesc de multi ani in Italia.Cind am ajuns eu aici erau doar citiva romani,toti oameni de incredere bine vazuti de italieni.
  Acum totul este diferit,italieni ne reproseaza tot timpul pentru cu,m sintem si pentru comportamentul conationalilor nostri.Nu este zi ca televiziunile sa nu prezinte la stiri fapte grave in care romani sint pe primul plan,si casi cum nu ar ajunge de multe ori jurnalisti atribuie romanilor tot ce este rau in Italia.In tara lucrurile nu s-au schimbat deloc am ocazia sa vad ori de cite ori ma intorc in vacant.In Italia este dezolanta atitudinea fata de noi cei care ne facem treaba bine,toti ne considera barbari,tigani
  salb atici …si au dreptate.Pai cum este posibil sa vi din Romania si sa-ti faci cort di cartoane sub pod?Sa vii in Italia desi nu ai idee de ceea ce vei face?Eu m-am saturat de ceea ce combina ai nostri.,,Civilizatia ” sufera cind romani sint cap de afis in presa internationala.In strainatate nu se cunosc valorile romanesti,nimeni nu a facut nimic ca aceste valori sa fie cunoscute.
  Vorbind despre ,,revolutia ” noastra ,este greu sa mai pricepi ceva,realitatea este ca nu sintem un popor unit si ne dispretuim prea mult unul pe altul.Poate daca invatam sa ne iubim si sa ne tolerem mai mult plecind de la premiza,, CE TIE NU-TI PLACE ALTUIa NU-I FACE” si sa tinem cont de faptul,,omul potrivit la locul potrivit”
  Felici pe toti care au expus ideile lor,toate sint de luat in seama.Si oricum adevarul despre ,,revolutie” nu ne va aduce niciodata inapoi nimic din ceea ce am pierdut.
  Toti cei care si-au pierdut viata sint onoarea noastra si in fiecare an trebuie sa ne scoatem caciula si sa le aducem un gind bun.
  Dumnezeu sa ne ajute pe toti .Cracun fericit

 35. 19 ani jumate said:

  ceea ce incerc sa spun e ca trebuie terminat cu langezirea, nu trebuie sa asteptam ca altii sa faca, iar noi sa stam in sala si sa privim actorii, viata noastra e parte a piesei jucate, iar scena e romania, culisele sunt lumea, nu putem fugi, trebuie sa ne asumam responsabilitatile, cei ce pleca nimeni nu va acuza, dar cati ati venit inapoi si ati intins o mana celorlati, cati ati adus inapoi romanilor cultura, cati ati educat efectiv pe ceilalti, putinini au facut ceva pt societate, majoritatea au bravat cu amaratele lor de mii de euro, cei care au stat in tara pur si simplu au zacut, s-au ridicat ciobani la rang de mari mosieri pentru ca cei care au luptat la inceput au renuntat…in 10 ani nu se educa o tara, ca sa intelegeti la ce ma refer, romanii au decazut, au devastat fabrici, CAPuri, institutii…au perpetuat nepotismul, au procedat tot timpul cu mica atentia, au extins adevaratul cancer al tarii, au distrus educatia si cultura, comunismul nu a dat libertate dar a oferit o infrastructura, dupa 89 ea a disparut, realist sunt, noi copiii am ajuns sa fim “orfani”, lipsiti de acei care sa ne educe, de cei care sa ne ofere acel mediu propice unei dezvoltari civilizate…in Romania a domnit haosul si mica intelegere, micile interventii, fiecare s-a descurcat cum a putut, iar noua ne-ati lasat mostenire numai frustari; ii felicit pe cei care au ajuns bine, dar ii intreb cati au facut ceva real pentru viitorul romanilor??? putini, acum ramane doar ca ultimul sa stinga lumina, iar daca sunt fraieri care refuza lasati-i sa plateasca factura, asta e principiul mostenit de generatiile tinere!! va multumim!!
  sarbatori fericite!!!!
  sa aveti constiinta impacata!!!!

 36. Motorcity said:

  Draga “19 ani jumate”…Multzumes c de urari. Craciun Fericit si un An Nou cat mai bun.Cat despre comentariul tau…”cei ce pleca nimeni nu va acuza, dar cati ati venit inapoi si ati intins o mana celorlati,”…eu cel putzin ma simt cu inima impacata. In 9 ani am fost o singura data in Romania si atunci am reusit sa-mi convig fratele si familia lui sa emigreze in USA si fratele sotziei si familia lui sa emigreze in Canada.Inca duc “lupta” de lamurire cu verisorii ( si avem multzi). De educatori nu cred ca duce Romania lipsa. Chiar tu acum incerci sa fcai educatzie on-line. Succes

 37. Florentin said:

  CINE AU FOST TERORISTII? Problema este nu daca au existat teroristi locali, ci daca au existat trupe de mercenari straini ca sa-l salveze pe Ceausescu. Teroristi au fost denumiti de fapt fie securisti, fie ofiteri-subofiteri diversionisti, care actionau aparent individual si deschideau focul aproape fara motiv; au mai fost denumiti fanatici ai regimului muribund. Deci ei au fost teroristii. Eu am curajul sa afirm ca in evenimente au fost implicati, insa, chiar si mercenari. Pe radarele din unitatea noastra de antiaeriana de la Targoviste apareau tinte fictive, iar tehnlogia respectiva nu era la vremea aceea de origine romaneasca. Este ceea ce se cheama “razboi electronic” si putem doar concluziona cu o anumita doza de risc ca au existat trupe speciale cu origine necunoscuta pe teritoriul Romaniei. Termenul de teroristi a inceput sa fie vehiculat in acele zile cand unitatile antitero romane (trupe speciale ale Ministerului de Interne inca proceausist) se deplasau spre TVR pentru a-i inlatura de acolo pe revolutionari. Aceste trupe antitero au devenit pe moment inamicul nr. 1 al poporului si au inceput sa fie denumite nu antitero, ci teroriste si chiar ne-au tinut sub teroare o vreme, organizand tot felul de diversiuni ucigase cu ajutorul unor ofiteri de armata din unitatile militare asediate prin toata tara. Un asemenea terorist am capturat chiar eu si cativa colegi pe strazile din Targoviste: se daduse ordinul ca toate garzile civile sa predea armele, iar un domn conducea o Dacia cu automatul de gat. L-am oprit,nu a deschis focul, dar nici nu a vrut sa se predea si i-am zdrobit nasul cu catarea mea de la arma, cand a incercat sa riposteze. La perchezitie, am gasit in masina filme, munitie de pistol si documente cifrate. A stat o vreme in arest in corpul de garda unde a fost impuscat Ceausescu si nu mai stiu ce s-a intamplat cu el. Deci nu sunt teroristii problema, fiindca e clar ca au existat. Problema e daca au actionat si mercenari. Asta chiar nu se poate afla, cu toate indiciile…

 38. nitu said:

  lacrimi curgatoare pentru cei perduti in 89, si bucurie mare pentru actuali guvernanti. nu prea este corect.

 39. Florentin said:

  FRUNTEA SUS, ROMANI ! Primele semne ale pierderii sentimentului de mandrie nationala au aparut nu dupa 1989, ci cu multa vreme inainte. Totul a fosr amplificat de lipsurile regimului comunist (rationalizarea alimentelor de baza, privarea cetatenilor de anumite drepturi fundamentale etc.). Occidentul obisnuia inca de pe atunci sa batjocoreasca poporul roman, asemuindu-l chiar pe “Europa Libera” cu o mamaliga; nici macar lor nu le-a venit sa creada ca “a explodat mamaliga”. Ulterior, mandria de a fi roman aproape ca s-a stins, insa aceasta nu inseamna ca ne este rusine de ceea ce suntem. Deci sa fie clar: poate n-om mai fi noi mandri (la urma urmei mandria si trufia sunt considerate pacate de catre institutia bisericii), dar nici rusine nu ne este. Nici chiar asa. Viitorul nu atat de indepartat va arata daca am avut dreptate ori ba. Viitorul lumii civilizate este deocamdata si de partea Romaniei. Asa ca FRUNTEA SUS, ROMANI !

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 20 decembrie 2007

Actualitate

» Guvernul a majorat onorariile maxime cuvenite executorilor judecatoresti
» Marea Britanie: Pedeapsă cu închisoarea pentru utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului
» Bridgestone, furnizor unic de pneuri în Formula 1
» Handbal: Oltchim a fost desemnată echipa anului 2007 la Gala Sportului Vâlcean
» Presa internaţională scrie despre cazul Orban

Local

» Scurte stiri
» Firmele plătesc ca să scape de maidanezi
» Cadouri de la poliţişti
» Depozit nou de materiale antiderapante
» Rata şomajului în octombrie, în creştere
» Acţiunea Petarda, în desfăşurare
» Brazi şi molizi pentru toate buzunarele
» Trei râmniceni, răniţi într-un accident rutier
» Scurte ştiri
» Şpagă pentru un poliţist de la Crimă Organizată
» Guvernul italian retrage decretul de expulzare
» Jandarmii, la sfârşit de an
» Tancuri la schimb cu cauciucuri

Dolj

» Geoană îşi apără penalii

Sport

» McLaren a scăpat
» Dică ar putea ajunge la Fiorentina
» Schijă a trecut cu bine testele medicale
» Briliantul vrea două victorii
» Valencia stă cu ochii pe Riise
» Romario, suspendat pentru dopaj
» Lazio, interesată de Lobonţ
» Mutu, la un pas de 16-imi
» Ştiinţa, ameninţată cu neprogramarea
» Gănănău şi Tărău, maeştri ai sportului
» Sportul gorjean, pe patru roţi
» Claudia Ştef, nr. 1 la CSM
» Cine este cel mai bun sportiv vâlcean?
» Tadici e mulţumit
» Dobrovolschi, tratative cu Pandurii
» Fără craioveni în Zăvoi
» Ştiinţa vrea doar jucători străini
» Salih Jaber, dorit de Triestina

Magazin

» HOROSCOP
» Scurte ştiri
» Operaţiile estetice – cel mai dorit cadou de Crăciun
» Hidratarea tenului în sezonul rece
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uita!

Opinii

» Sperând… la mai bine
» Revoluţia: majoratul ruşinii!

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads