5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDrogarea cu o iluzie

Drogarea cu o iluzie

Până şi un ageamiu într-ale istoriei moderne ştie că răul cel mai mare îl face politicienilor nu critica, fie ea şi exagerată, ci lauda atingând deşănţarea. Criticii, ba chiar şi duşmanii oferă politicianului, zi de zi, partea goală a paharului. Dacă e lucid, politicianul ia în considerare observaţiile criticilor şi se gândeşte imediat cum să preîntâmpine a eventuală catastrofă. Pe când lucram la Scânteia tineretului, ajunsese un coşmar ceea ce se numeau adeziunile oamenilor muncii faţă de o nouă măsură a tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Pentru că indicaţia de la partid venea cam la trei zile o dată, ziariştii din redacţie îşi făcuseră un carneţel cu nume de muncitori, muncitoare, tineri, tinere, judicios repartizaţi pe sex, vârstă, profesii, naţionalitate şi zone ale ţării. Nu de alta, dar adeziunile trebuia să exprime structura complexă a cetăţenilor ţării, numiţi şi la vremea respectivă Popor. Când venea indicaţia, scoteau carneţelul şi, modificând niţel adeziunea anterioară, îi plasau un nume de pe listă. Dat fiind că multe liste nu mai erau actualizate, nu puţine au fost cazurile în care morţii îşi exprimau adeziunea la politica înţeleaptă a tovarăşului Nicolae Ceauşescu!
Până în 1989, am crezut că Nicolae Ceauşescu ştia de falsitatea adeziunilor. Lăsa însă campania de publicare a lor, pentru că avea nevoie să arate Moscovei dragostea poporului român.
După 1989, am citit memoriile unor apropiaţi ai lui Ceauşescu. Toţi susţin fără rezerve că Nicolae Ceauşescu credea adeziunile sincere. Credea în laudele regizate de surbordonaţi, ca să-i facă pe plac! În excepţionala sa carte „Meditaţii necenzurate“, Silviu Curticeanu, fostul şef al Cancelariei, demonstrează în chip zdrobitor că Nicolae Ceauşescu admitea doar laudele. Un lucru asemănător se poate spune şi despre reacţia unor jurnalişti şi politicieni la rezultatele scrutinelor din 25 noiembrie 2007. Unei radiografii severe a acestor rezultate i-a luat locul o strădanie de-a dreptul penibilă de a-l iluziona pe Traian Băsescu. Unii s-au grăbit să sublinieze victoria PD. N-a fost nici o victorie. Situarea PD pe primul loc era de aşteptat. Nu era de aşteptat însă procentajul de 29%, în condiţiile în care PD era creditat cu peste 40% în sondaje şi, lucru mult mai important, a beneficiat de o campanie dublă faţă de a altor partide: pe lângă campania sa, a fost şi cea a lui Traian Băsescu, sub pretextul referendumului pentru uninominal. Alţii au pus accentul pe victoria PLD. Nici aici nu putem vorbi de o victorie dacă raportăm rezultatul la sacrificarea lui Theodor Stolojan (care trebuie să părăsească şefia formaţiunii pentru a merge la Bruxelles), la sumele uriaşe cheltuite în campanie (care fac PLD dependent de grupurile de interese nelegitime) şi la sprijinul făţiş dat de Traian Băsescu.
Cât despre rezultatele referendumului, strădania unor posturi TV şi ziare de a dovedi că e o victorie, argumentând prin procentajul de 81% de DA din cel de 26% prezenţi la vot, e mai mult decât penibilă.
E o iresponsabilitate faţă de Traian Băsescu.
Pentru că încercarea de a-l droga cu o iluzie nu-i poate fi decât fatală
Ca şi lui Ceauşescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

47 COMENTARII