15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiJongleriile aleşilor noştri

Jongleriile aleşilor noştri

Nu sunt vreun fan al lui Radu Moraru, dar am urmărit în această săptămână, trei seri la rând, emisiunea sa, „Naşul“, de pe B1, dedicată acelor parlamentari care, deşi au locuinţe în Bucureşti, primesc lunar, din banii publici, 25 de milioane de lei vechi, pentru a-şi plăti chiria (aleşilor noştri care nu au locuinţă în Capitală fie li se dau aceşti bani să stea cu chirie, fie li se decontează cazarea la hotel).
Câţiva dintre cei în cauză au intrat în direct, prin telefon, iar unul (liberal) a venit chiar în studio. El a recunoscut, cu francheţe, că are locuinţa în Bucureşti, iar banii respectivi îi foloseşte la plata cheltuielilor de întreţinere: gaze, lumină, cablu, internet. Părea sincer nedumerit că i se reproşează una ca asta; gândul că alţi oameni (chiar parlamentari) îşi plătesc cheltuielile de întreţinere din salariu (sau indemnizaţii, pentru aleşi) n-ai fi zis că i-a trecut prin minte. „Mie nu mi-e ruşine de nimic din ce-am făcut în viaţă“, spunea. Aproape că îi admiram inocenţa, îmi amintea de aceea a unei chiriaşe care refuza să plătească proprietarului cheltuielile cu gunoiul, pe motiv că ea ducea resturile menajere în coşurile de pe stradă.
Altul, pesedist, cu trei milioane de euro în cont, a recunoscut că are un apartament, dar în el stă fiul său, student la Politehnică, împreună cu prietena. „Vă rog să mă credeţi că parcă nici nu am avut curaj să trec apartamentul pe numele băiatului“, ne mărturisea, cu emoţie în glas. Şi atunci, cum să îi ceri bietului parlamentar să aibă curajul de a-şi trimite odrasla să stea cu chirie (mai ales că ar trebui plătită din veniturile proprii)? Mai bine rămâne băiatul să înveţe în apartament, iar domnul deputat îşi ia catrafusele şi se duce unde-o găsi! Şi îi plătim noi chiria!
Năucitor mi-a părut şi răspunsul altui social-democrat care are în Bucureşti o casă şi două apartamente, proprietate personală, pe care le-a închiriat, iar Domnia sa stă cu chirie (pe care i-o plătim) printre străini. Gabriel Oprea, aşa se numeşte acest domn, nu crede că e incorect să îi plătim chiria, pentru că impozitul pe care îl dă pentru cele trei locuinţe ale sale închiriate e mult mai mare decât cele 25 de milioane de lei primite de la stat. (Să fie vreo legătură între faptul că pesediştii erau cei mai numeroşi pe listă şi acela că prim-vicepreşedintele comisiei de integritate morală din PSD a primit recent verdict de poliţie politică din partea CNSAS?)
Cireaşa de pe tort a fost intervenţia senatorului Dan Claudiu Tănăsescu, ales pe listele PRM (exclus din partid, cu ceva timp în urmă). Multimiliardarul scriitor şi doctor a stârnit hohote de râs în studio şi prin unele case, la fiecare replică (m-am gândit la cuvintele unui prieten: „Ar fi vesel, de n-ar fi şi trist“): ba că stă la Mogoşoaia, ba că nu are timp, ba că ne aduce declaraţii de la prietenii la care stă în Bucureşti, cărora le plăteşte cele 25 de milioane de lei, ba că: „Nu admit să fiu atacat de dumneavoastră“ şi „O să daţi socoteală!“, sfârşind cu ameninţarea că Radu Moraru va fi personajul central al unor filme realizate şi difuzate de postul TV patronat de Tănăsescu.
Întrebaţi dacă li se pare moral să beneficieze de aceşti bani, aleşii noştri au fost unanim de acord: „În România trebuie respectată legea!“.
P.S. Printre nominalizaţii Naşului se găsesc şi parlamentari ai Olteniei: Dumitru Becşenescu (PD), Mihai Lupoi (PNL), Valeriu Zgonea, Eugen Nicolicea şi Victor Ponta (PSD) – de la care aşteptăm o explicaţie, până la viitoarele alegeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII