16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPetrecerea continuă

Petrecerea continuă

Săptămâna trecută a fost una dintre cele mai scurte perioade cu foarte multe veşti rele pentru economie. Să începem cu inflaţia. Pentru luna august, preţurile au crescut în 31 de zile cu 0,86%, ceea ce a condus la o valoare a indicelui preţurilor de consum de 2,79% pe primele opt luni, sau, din august 2006 până în august 2007, de 4,96%. În ultimele 12 luni, doar o singură dată, în noiembrie 2006, am avut o inflaţie lunară mai mare, atunci când gazele s-au scumpit cu 17%. Atunci a fost un şoc majorarea acelor preţuri, dar acum ce a fost?

Acum, printre altele, a fost leul. Cel care ajută de doi ani ca preţurile să îşi încetinească ritmul de creştere. Cum? Prin întărirea sa şi prin creşterea dependenţei economiei de importuri. Practic, dacă leul se întărea de la o lună la alta, produsele de import, majoritare pe piaţa românească, ajungeau chiar să se ieftinească. Şi aşa, institutul naţional de statistică raporta succese de la lună la lună (ţineţi minte inflaţia din martie, cea de 0,07?). Dar, de două luni, leul nu se mai întăreşte. Şi, în lipsa acestui actor din ce în ce mai puţin viguros, petrecerea continuă.

Concret, din 2 iulie şi până acum, leul s-a depreciat cu 8%. Pentru două luni şi jumătate, este foarte mult. Iar dacă leul şi-a inversat tendinţa, atunci a crescut şi inflaţia. Produsele, materiile prime sunt din ce în ce mai scumpe, iar asta se reflectă în preţul produselor finale. Petrecerea continuă.

Şi totuşi, ce a determinat deprecierea leului? Domnul Bogdan Baltazar spune că „BNR a subminat leul“, depreciindu-l voit, fapt relevat de creşterea rezervei valutare. Alţi analişti economici, oficiali ai băncii naţionale, ba chiar şi ministrul finanţelor susţin că leul suferă de o corecţie, normală, după ce a înregistrat o perioadă lungă de apreciere, fără suport economic real. Eu spun că, atunci când BNR a decis să cumpere în august euro mulţi de pe piaţă, nu pentru că ar avea un anumit nivel de curs, ci pentru că acest lucru o ajută în cazul unei inversări bruşte de tendinţă, a avut în vedere că şi în România petrecerea continuă.

Sau, economic spus, dezechilibrele continuă. Vineri am aflat de la BNR unul dintre cei mai importanţi indicatori macro-economici. Deficitul de cont curent. Mare rău şi în creştere mare. În primele 7 luni ale anului, deficitul de cont curent a fost de 8.97 miliarde de euro, cu 74% mai mare decât în primele şapte luni ale anului trecut. Doar că, în această perioadă, dezechilibrul extern a ajuns foarte aproape de cel din tot anul trecut (9,97 miliarde euro). Şi aveţi în vedere că şi ritmul de creştere din primele şapte luni este aproape dublu faţă de ceea ce simţeam anul trecut. Am putea spune şi aici că petrecerea continuă. Doar că aceasta nu este o petrecere cu distracţii superficiale, cum spunea maestrul Toma Caragiu. Aici întârzierile nu sunt penalizate cu mustrare scrisă în meniul de Revelion. Aici e mai grav.

De ce acest indicator este cel mai periculos? Pentru că le dezechilibrează pe toate celelalte. Un astfel de deficit mare înseamnă că noi, ca sumă de persoane fizice şi juridice, nu economisim atât cât vrem şi cât investim. Aşadar, ne împrumutăm. De unde? Din economiile altor naţiuni (tot sumă de persoane fizice şi juridice). De ce ne împrumută ei? Pentru randament. Pentru că au văzut o economie în creştere, cu inflaţie în descreştere şi cu rate bune de profit. Pentru că leul se întărea pe măsură ce veneau mai multe investiţii străine. Şi atunci pe când străinii se hotărau să îşi ia banii acasă, nu numai că obţineau o rată frumoasă de profit în lei, dar, cumpărând euro mai ieftin (pentru că leul se întărea în timpul ăsta), aveau şi mai mulţi euro chiar decât au investit, inclusiv dacă leii ţinuţi în piaţă nu ar fi produs. Era o reţetă bună, care s-a aplicat şi în Polonia, şi în Ungaria, şi în Cehia, şi despre care am mai scris. Dacă perspectivele astea se diminuează, atunci străinii îşi caută locuri mai bănoase şi mai sigure pentru economiile lor. Dacă pleacă, depreciază leul. Dacă pleacă brusc, bulversează economia. Care şi aşa şi-a încetinit ritmul de creştere. Şi, totuşi, petrecerea continuă.

„Se recomandă a nu folosi măşti de carnaval, întrucât noi nu avem nimic de ascuns colectivului“. Este un alt pasaj din Sceneta maestrului Caragiu. Indicatorii economici sunt la vedere. Nu sunt nişte surprize. Doar că o singură entitate îi priveşte lucid şi ia măsuri pentru ca, atunci când dezechilibrele se vor produce, să mai poată face ceva. La alte instituţii ale statului, petrecerea continuă. Chiar dacă leul, după două luni şi jumătate de depreciere, este pentru prima dată după suspendarea întăririi sale mai valoros decât la începutul anului. Chiar dacă vineri cursul s-a oprit la numai 280 de lei vechi de pragul de 3,4. Şi mă întreb: în aceste condiţii, petrecerea continuă?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII