Sfânta părăsită de Dumnezeu

Autori


La doar 500 km de Craiova, la Skopje, se năştea în urmă cu aproape un secol o viitoare sfântă. Agnes Bojaxhiu, micuţa albaneză ce va deveni peste ani una dintre cele mai celebrate figuri publice ale secolului XX, va străbate întreaga lume îmbrăcată doar într-o haină albă tivită cu margini albastre. Din mijlocul leproşilor şi muribunzilor va descinde direct în inima bogatului Apus pentru a primi suma onorurilor lumii civilizate: premiul Nobel pentru pace. Cu ocazia ceremoniei a fost întrebată: „Ce putem face pentru a promova pacea în lume?“. „Mergeţi acasă şi iubiţi-vă familia“, a răspuns femeia care şi-a trăit simplu şi neclintit prodigiosul destin: Maica Tereza.

Povestea maicii al cărei nume a devenit sinonim cu noţiunea de caritate nu s-a încheiat după moartea ei. Treptat, imaginile Maicii Tereza în mijlocul celor mai săraci dintre săraci au devenit parte a memoriei globale, milioane de oameni identificând-o cu sfinţenia. Însă cea mai surprinzătoare declaraţie a ei ajunge la noi la un deceniu de la moartea sa, prin intermediul unei cărţi recent editate, „Vino, fii lumina mea!“, în care este publicată corespondenţa trimisă confesorilor ei de-a lungul a 66 de ani.

„Când încerc să-mi ridic gândurile către rai găsesc aşa o deşertăciune încât acele gânduri îmi rănesc sufletul. Mi se spune că Dumnezeu mă iubeşte şi, totuşi, realitatea întunericului, a răcelii şi a deşertăciunii este atât de mare încât nimic nu-mi atinge sufletul. Am greşit oare abandonându-mă orbeşte chemării divine?“. Astfel de cuvinte nu sunt o excepţie în scrisorile Maicii Tereza. De-a lungul a şase decenii, până în clipa morţii, Maica Tereza a suferit de ceea ce teologii numesc ca fiind „noaptea întunecată a sufletului“, acel pustiu sufletesc prin care trec persoanele cu o viaţă spirituală excepţională. Ani de zile, Tereza s-a plâns de „pustiul“ vieţii ei, descriindu-şi sufletul ca pe un „bloc de gheaţă“. „Eu am doar bucuria de a nu avea nimic – nici măcar realitatea prezenţei divine în Împărtăşanie“, mărturisea femeia sfântă părăsită de Dumnezeu.

Şi totuşi, către sfârşitul vieţii, cea care declara „Vreau să beau doar din potirul suferinţei Sale“, primeşte iluminarea înţelegerii. Dorindu-şi întreaga viaţă să sufere precum Cristos, Terezei i-a fost acordat cel mai neaşteptat dar. Acela de a retrăi alături de El cel mai dureros moment al răstignirii Sale: „Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?“. În ciuda aridităţii spirituale resimţite, maica Tereza şi-a continuat neabătut de-a lungul vieţii munca de slujire a săracilor şi de vestire a mesajului creştin. În ciuda aparentei absenţe a divinităţii din viaţa sa, Tereza nu a încetat de-a lungul anilor să-I scrie lui Cristos şi să poarte cămaşa suferinţei Sale. Scrisorile sale vor fi o mângâiere, iar viaţa sa un exemplu pentru miile de credincioşi încercaţi de îndoială pe drumul lor spiritual.


În clipa în care citiţi această scurtă poveste despre sfânta părăsită de Dumnezeu, cunoaşteţi deja, spre deosebire de mine, numele noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Nici unul dintre cei trei favoriţi la înaltul scaun nu este ocolit de grave suspiciuni de colaborare cu Securitatea. Nici unul dintre ei nu este poate mai presus de cel mai umil călugăr. Să nu uităm însă că planul Domnului este de multe ori surprinzător şi că din cel mai crâncen pustiu El poate ridica cea mai frumoasă dintre flori.

Important este ca după ce se vor fi încheiat polemicile referitoare la noul patriarh, să mergem fiecare acasă şi să ne iubim familia.Comenteaza acum

13 Comentarii

 1. doriana popescu said:

  Felicitari!Nu am citit pana acum un articol asemanator in Gazeta de Sud..Ultima fraza a articolului este minunata pentru ca aminteste de un lucru esential,iubirea familiei.Uneori uitam sa-i iubim pe cei cu care traim zi de zi in casa.Ne obisnuim cu ei,de parca ar fi niste obiecte in peisajul casnic si nu ne mai sacrificam,iubindu-i .Un mare poet,Aragon,afirma ca este mai usor sa mori,decat sa iubesti.Aceasta pentru ca iubirea este o cruce,trebuie sa renuntam la egoism pentru a iubi.Dostoievski spunea ca e usor sa iubesti umanitatea,dar e foarte greu sa-l iubesti pe cel de langa tine.Iar un filozof roman,Lucian Tamaris scria:”pentru ca nu ne iubim,ne rastignim unii pe altii…”.

 2. camelia said:

  Foarte frumos articolul. Un ziar care se respecta ar trebui sa puna mai mult punctul pe probleme de familie, iubire de familie, etc. Felicitari pentru astazi!

 3. Florentin said:

  Vlad, te felicit si eu pentru articol. De data aceasta nu am reusit sa-ti gasesc puncte slabe in exprimare, desi nici macar nu poti concepe cat sunt de critic sau cusurgiu, pe intelesul unora. Faci insa un lucru care ma uimeste fiindca nu ma asteptam la asa ceva din partea unui om cult: semnezi date biografice despre Maica Tereza pe care le-ai preluat din diverse surse si nu faci referire la respectivele surse. Cartea pe care o mentionezi in articol contine aceste informatii? Trebuia sa precizezi clar. Cum poti tu sa semnezi aceste informatii ? De unde le-ai obtinut ? Sa nu-mi spui ca te-ai documentat personal acum 500 de ani ! Oricum, articolul e reusit. Felicitari !

 4. Florentin said:

  inger_de_noapte, sunt de acord cu tine. Mixich este catolic, iti dai seama dupa numele lui. El a fost placut impresionat de fapttele Maicii Tereza si nu a rezistat tentatiei subiective (grav pentru un jurnalist care trebuie sa fie obiectiv) de a-i aduce elogii. Bine macar ca nu a mai judecat ortodoxismul, caci daca o facea sa vezi elogii ce aduceam eu Inchizitiei. S-a limitat la aluzia colaborarii cu Securitatea si bine a facut.

 5. Florentin said:

  “Vino, fii lumina mea!“ Atat si nimic mai mult. Pai spune, Vlad, anul aparitiei, editura la care a fost publicata lucrarea, iar cand citezi precizeaza capitolul, pagina etc. Altfel esti ca noi astia de pe margine, lasi impresia ca doar dai si tu cu parerea.

 6. I C from NY said:

  In aceasta lume bulversata de atatea evenimente, inclusiv naturale, omul are nevoie , mai mult decat oricand, de repere. De repere morale, mai ales.
  Papa Ioan Paul al Doilea, spunea, à propos de iubie, la o intalnire cu tineretul in Franta, sa ajungi sa poti sa-ti iubesti chiar dusmanul.
  Cel putin in familie trebuie sa fie intelegere si unire. De aici trebuie inceput.

 7. ioio said:

  la tacso` e 100 de euro lucrare de licentza……….si restu sunt doar vorbe goale

 8. Vlad M. said:

  Cartea nu a fost tradusa inca in limba romana…din pacate. Titlul original este Mother Theresa: Come be my light, editorul fiind Brian Kolodiejciuk, anul aparitiei 2007. Adevarat este ca spiritualitatea monahala ortodoxa este la fel de bogata, daca nu chiar si mai bogata decat cea apuseana. Cat despre metodele urmate de Vatican in cauzele de sanctificare…fieca re cu bucataria lui

 9. Miss Piggy said:

  Vlad, nu te lasa intimidat. Te-am citit constant, ai scris bine, de cele mai multe ori chiar foarte bine. Fiecare cititor pricepe insa dupa cum il duce mintea pe el.

 10. cretini said:

  Pentru cei ce contesta capacitatile jurnalistice ale lui Vlad: În perioada 1 martie – 30 iunie 2007, Ambasada Germaniei a organizat din nou, împreună cu Deutsche Welle, un concurs de jurnalism, adresat jurnaliştilor români. Au fost solicitate materiale scrise sau emisiuni radiofonice şi TV cu temele “Ce impact are aderarea României la UE asupra relaţiilor garmano-române” sau “Ce efect va avea preşedinţia germană a Consiliului UE asupra României?”, care să fi fost publicate/difuzate în media respectivă. Materiale trimise au fost evaluate de un juriu de înaltă ţinută alcătuit din Bogdan Chirieac, Emil Hurezeanu şi Robert Turcescu.

  Premiul I, un stagiu de practică de patru săptămâni la Deutsche Welle în Bonn, a câştigat Vlad-Alexandru Mixich, de la “Gazeta de Sud” Craiova, cu lucrarea sa “Străbunicul şmecherului”. Cosmin Lungu de la “Focus Vest” s-a situat pe locul al doilea cu lucrarea sa „Cu gândul la lucrurile care merg zeiss“ şi a primit un aparat de radio deosebit. Siegfried Mureşan, corespondent al cotidianului “Adevărul” s-a plasat cu “”România şi priorităţile Uniunii Europene” pe locul al treilea şi a câştigat un minunat album despre Germania.

 11. Florentin cretinul said:

  Stiam acest lucru si il felicit pentru premiu. Ar insemna “Sa nu-i dam Cezarului ce-I al Cezarului” , adica sa nu-i acordam respectul cuvenit, daca nu am recunoaste ca este un jurnalist cu potential.Aceasta inseamna insa ca este scutit de critici ? Critici justificate, desigur. Orice mare om de cultura a fost deschis si receptiv la criticile aduse de catre altii si le-a apreciat ca fiind constructive. Eu, de exemplu, l-am surprins amestecand stilurile literar si publicistic fara sa fie cazul (reportajul literar de pilda). E un punct de vedere si nu pretind ca am dreptate absoluta. Trebuia sa ma abtin ? Este tabu ?

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 13 septembrie 2007

Actualitate

» Băsescu îl acuză pe “incompetentul” Vosganian că “a tăiat două avioane pentru Tarom”
» Banii pentru şcoli s-au evaporat
» O constănţeancă care a lansat 11 alarme false cu bombă, trimisă la ospiciu
» Şeful Poliţiei Argeş a cerut eliberarea din funcţie
» S-a inventat sticla care purifica apa
» CSM a avizat cu amendamente proiectul legii de modificarea Codului de procedură penală
» Odiseea 2007, la Cetate
» Liderii PSD, rezervaţi în privinţa propunerii lui Năstase

Local

» Circulaţie pe undă verde în Craiova
» Au bătut palma
» Război între medici
» Bătaie de joc la grupa mică
» Primarul şi vicele din Segarcea, cercetaţi penal
» Furată de o vânzătoare de detergenţi
» Pistolarii Craiovei, greu de prins
» Mititelu execută primăria
» Omul Mihăileştilor, pus şef la Îmbunătăţiri Funciare
» Extinderea Parcului Industrial – legală, dar puţin probabilă
» Scurte ştiri
» Un panou publicitar, pericol public
» OJPC controlează grădiniţele
» Elevii, aşteptaţi cu gunoiul în dulap
» Tentativă de sinucidere
» Căruţă lovită de un microbuz
» Bani insuficienţi pentru şcolile din Cârlogani
» 12 milioane de lei, investite în unităţile de învăţământ

Dolj

» Gulin, şef de birou la Investigarea Fraudelor

Sport

» Palmaresul Universităţii, bântuit de Dinel Staicu
» Minerul Mătăsari, un sfert de secol de sport
» Puncte pentru zile negre
» Ionescu, în instanţă
» Lăcătuş regretă că nu a antrenat Ştiinţa
» Niculescu, în optimi
» Pavel continuă cursa
» Bora şi Rădoi, în Bănie
» Galacticele au confirmat în Moldova
» Diaconu, la CET Govora
» România, la un pas de elita europeană
» Patru titluri la Craiova
» Echipa nu putea sta într-un singur om
» Palop şi-a prelungit contractul
» Ancelotti, cel mai bun antrenor european
» Ferguson a fost agresat la Londra
» Selecţionerul Armeniei a murit

Bani & Afaceri

» Vâlcenii nu se înghesuie să muncească în străinătate
» Forţa de muncă, din nou la şcoală!
» Tinerii primesc de la stat prime pentru angajare
» Cursuri şi tabere gratuite pentru seropozitivii din Valea Jiului
» Scurte ştiri

Opinii

» Sfânta părăsită de Dumnezeu

Top