O dilemă revoltătoare

Autori


Zum-zurrr-zurrr bâzâie gras un bondar, aterizând la punct fix pe piatra de marmură lucioasă, exact la intersecţia celor două braţe ale crucii. Asupra lui se apleacă ochii curioşi, umbriţi de o pălărie de paie ai unui tânăr. Fluieră la bondar cum se fluieră vacile pe câmp, apoi îşi lipeşte talpa goală de marmura încălzită de soare a mormântului. Îşi aruncă privirea roată peste marea de cruci a cimitirului, oftează a mulţumitoare oboseală şi cu grebla sub braţ se îndreaptă spre clădirea albă din mijloc, pe care scrie gotic „Kapelle des Friedhofes“. Tânărul este grădinarul român al unui cimitir din oraşul austriac Klagenfurt. A terminat o facultate în ţară şi pentru cele 3 luni de vară este angajatul unei comunităţi care îl plăteşte cu 10 euro pe oră. Muncă grea de grădinar, dar frumuseţea împrejurimilor şi liniştea lumii de bondari şi morminte care îl înconjoară mângâie palmele bătătorite de greblă. Melancolia care-l străbate la auzul plânsetelor reţinute ale austriecilor îndoliaţi este poate singurul inconvenient pentru care încă nu a găsit rezolvare.

Cu un negricios şi prelung bâzzzzz, o muscă păroasă se aşază pe metalul alb, exact la unirea celor două braţe ale patului zăbrelit. Un pix zgârie agitat suprafaţa rugoasă de hârtie a unei reţete, cele două sunete unindu-şi stresant z-urile. Musca pătrunde pe teritoriul epidermei transpirate a bărbatului care mânuieşte cu dexteritate zgomotoasă pixul. Nişte degete sever smucite alungă insecta neagră, prinzând în mişcarea bruscă şi un vraf de documente medicale. Cu stetoscopul agăţat de gât, tânărul rezident se apleacă oftând să strângă foile împrăştiate. Bărbatul este medic rezident într-un spital judeţean, fiind angajat de stat pentru a salva vieţile contribuabililor la sistemul de asigurări de sănătate. Pentru 2,5 euro pe oră, rezidentul lucrează într-o căldură sufocant întreţinută de termopanele fără perdele, printre oameni suferinzi şi mirosuri de boală. Uneori, aplecându-şi capul pe geam în căutare de aer liber, poate privi în ochii şobolanului-moştenitor al beciurilor spitalului mamut în care lucrează. La plecare, ca şi la venire trece pe lângă o clădire cenuşie pe care scrie cu litere murdare „Morgă“. Săptămânal, o familie de romi boceşte asurzitor în faţa uşii. Tânărul nu-i aude, având gândul plecat în căutarea zecilor de medicamente memorate după ore lungi de muncă. Pentru un singur lucru însă nu a găsit încă leac. Pentru ochii încremeniţi ai unei mame întâlnite într-o dimineaţă în faţa clădirii cenuşii. Era mama unui pacient pe care-l consultase cu o săptămână în urmă. Tristeţe grea.

Două ţări diferite: Austria şi România. Două meserii diferite: grădinar în cimitir şi medic rezident. Două salarii diferite: 1.600 de euro pe lună pentru grădinar, 350 de euro pe lună pentru rezident.


Aceeaşi Uniune Europeană. Acelaşi tânăr care într-o vară şi-a urmat vocaţia lucrând în spitalul judeţean din oraşul natal, iar în vara următoare şi-a urmat grijile lucrând într-un cimitir aflat la o mie de kilometri depărtare de cei dragi. Salariul de grădinar din ţara îndepărtată este de aproape 5 ori mai mare decât cel de medic rezident de acasă.

Dilema este una singură: ce e mai bine să fii, grădinar într-un cimitir din Austria sau medic rezident în România? Indiferent de răspuns, simpla existenţă a unei astfel de întrebări este revoltătoare. Revoltătoare!Comenteaza acum

13 Comentarii

 1. I C from NY said:

  Nu stiu cum sa iau , sau sa interpretez exact situatia relatata de simpaticul nostru editorialist de joi, tanarul Vlad Mixich.
  Am sa relatez si eu o intamplare. Veneam cu trenul de la Casablanca spre Tanger, in drum spre casa, in decembrie 1982. In compartiment un tinerel, din Canada. Intram in vorba. In franceza canadiana, pentru el, iar pentru mine cea europeana. Dupa terminarea liceului, tanarul absolvise o scoala superioara. Nu-mi aduc aminte in ce domeniu. Inainte de a se apuca de lucru, a plecat in lume. Tatal lui i-a platit biletul de
  dus numai. In rest era in obligatia lui sa munceasca si sa se intretina peste tot , pe unde ar umbla. Asa a si facut. Era de o luna de zile plecat. A lucrat pe un vas la bucatarie, la spalat de vase, la spalatul puntii, etc.
  Canta si la ghitara. Seara facea parte dintr-o orchestra, cu ghitara lui. Strangea bani si mergea mai departe. Spera sa mai reziste inca o luna cel putin cu banii stransi in Europa.
  Scopul plecarii era de a cunoaste lumea, de a vedea cum este si in alta parte. Si, apoi, linistit, sa se intoarca acasa, si sa se apuce de treaba,
  in meseria in care se pregatise. Nu-l tentase sa ramana nicaieri. Nici definitiv, nici pentru o perioada mai mare. Ce bine ar fi daca si tinerii nostri ar putea sa faca la fel. Sa nu fie in situatia tanarului nostru rezident. In dilema. Si nu una oarecare. Ci una revoltatoare.

 2. Termopan de Midia said:

  Eu cred ca alegerea lui nu poate fi decat temporara caz in care nu este nicio dilema , mai degraba o sansa pentru ca are posibilitatea sa aleaga, sa ia contact cu o alta lume, civilizatie, cultura, sa castige experienta de viata, sa-si clarifice atractia fata de profesia studiata si sa -si decida calea in mai multa cunostiinta de cauza. Dar nu inteleg aspectul cu revoltatoare! De ce revoltatoare? Ca altii traiesc si castiga mai bine pt ca gandesc mai bine, muncesc mai bine ,se organizeaza mai bine?

 3. Elena said:

  Chiar daca banii sunt mai multi decat acasa conditia sociala in lumea germanilor aceea de emigrant el si copiilui il vor face candva sa vina acasa unde ochiitristi ai pacientilor romani ii vor spune uneori si multumesc domnule doctor.

 4. carcotas said:

  Revoltator este faptul ca la noi nu prea ai sansa sa alegi.Sant multe ziduri pe care,ca tanar nu le poti trece.Magaria incepe din clasele elementare,cand copii inteligenti dar,cu parinti normali sant depunctati pentru orice greseala,iar copii celor cu putere si bani sant supraevaluati.Notele mai mari dau posibilitatea alegerii unor scoli mai bune.La bacalaureat este la fel.Copii care au invatat tot timpul au nesansa sa ia o medie de 7-8,iar alti,care abia s-au tarat prin liceu se pricopsesc cu medii de 9-10.Cum la facultate se intra pe baza mediei,din nou se multumesc cu ce ramane.Dupa terminarea facultatii,ipochimen ii care s-au tarat pe banii si influenta parintilor vor avea posturi bune si bine platite iar amaratii care au invatat dar nu beneficiaza de bani si relatii,ori pleaca la cules capsuni(daca reusesc sa faca rost de bani de drum),ori se multumesc cu un post pe care castiga cat sa nu moara de foame.Cunosc o absolventa de drept,isteata,bine pregatita,dar care nu a avut bani sa-si plateasca practica aceea obligatorie pe langa un magistrat si nu are post.E de notorietate ce sume se cer pentru orice post si nimeni nu face nimic.La asa o situatie concreta,e normal ca tineretul sa se intrebe;la ce dracu’ sa mai invat cand aia care fura si inseala,fac bani,chiar daca au atatea clase ca trenul?.Asta este situatia pe care,voi cei ce traiti afara nu o intelegeti,sau vi-se pare minora.Nu pricepeti ce mama dracului au astia cu presedintele,cu politicienii si de ce il plang pe ceausescu.Concret,ca sa o lamuresc pe o duduita care zicea ca daca nu ai bani sa-ti cumperi casa si masina esti un ratat,la noi in tara esti un ratat din nastere daca nu ai parinti fara constiinta,fara Dumnezeu,fara mila,dar toate astea compensate de tupeu,minciuna,hotie .Incerci o afacere,te imprumuti la o banca,daca nu cunosti pe la toate institutiile pe cate cineva,sau lucrezi cinstit,platind impozitele si taxele,intr-un an doi dai faliment.Esti nevoit sa dai atatea spagi,in atatea directii,ca te sufoca.Astea nu se pun,nu se vad.Te omoara in liniste.in incheiere,pentruYC,p arintii tai sant pensionari sau salariati?E normal sa le trimiti tu bani sa supravietuiasca?Ei pentru ce au muncit,si au muncit de le-au sarit capacele.

 5. Tina said:

  Pana acum doi ani, mama mea era cadru didactic.In afara orelor de clasa facea munca de secretariat si se incumetase sa devina si director educativ; pleca dimineata la 7.00 la servici si mai venea la 19.30-20.00, infometata si obosita.Toate astea le facea ca sa castige un ban in plus sa-si creasca copilul; dar intr-o buna zi, dupa 20 de ani vechime in invatamant si-a luat un bagaj si a plecat sa munceasca in Italia.
  De ce?Ptr ca acolo castiga de 5 ori mai mult si isi permite sa ma ajute si pe mine si sa o duca si ea bine.Asta e scumpa noastra tara ROMANIA

 6. aeschmann said:

  revoltator…revolta tor desigur este unghiul de abordare…
  aceeasi europa…mii de salarizari…de ce..?
  pentru ca unii nu accepta orice…
  daca vreun libidinos de detinator, ca mi-e sila sa il numesc patron, de firma de confectii da afara toate angajatele pe care le munceste ca pe sclave pe bani putini azi,maine va avea la poarta intreprinderii un numar dublu de doritoare de a fi sclave.
  revoltatoar e este prostia, ingustimea vederii,toate lucrurile pe care si le permit unii, pentru ca altii sunt prosti, si stau si inghit orice mizerie.
  revoltatoa re sunt lipsa de responsabilitate, frica, mizeria morala.lipsa de igiena,lipsa de compasiune.
  revolta toare sunt articolele scrise la comanda, denigrarea unui om cinstit care a avut curajul sa infrunte vreun boerica local.
  ai dreptate domnu’ mixed inch…ai dreptate…
  chiar, stii de ce esti platit mai putin decat un ziarist din alte parti?
  pentru ca lucrezi la ziarul la care lucrezi.
  simplu, nu?

 7. Miss Piggy said:

  Emigratia e ceva nou pentru romani. Irlandezii au fugit cu totii in America dupa criza cartofului. Italienii au impinzit si ei lumea. Pe la 1900 romanii nu plecau in America decit daca aveau probleme, datorii de exmplu. Romania era raiul pentru imigranti. Situatia s-a schimbat in 50 de ani de comunism. Nemtii si-au adus aminte dupa 800 de ani ca sunt nemti. Groparul **** ( asta ii era porecla ) de la Ungureni a plecat dupa ’90 in Olanda, unde era mare cerere de gropari. Acum e un brav cetatean olandez.

 8. Asclepio said:

  Ce chestie…Incredibil asta doar la noi se poate. Oricat ar fi de mare diferenta intre tari cum dracu domne un medic tanar sa ia de 5 ori mai putin ca un gropar de oriunde de pa fata pamantului. Ca doar nu e gropar la miliardari.

 9. carcotas said:

  Trist este ca suntem saraci intr-o tara bogata.Avem o tara binecuvantata de Dumnezeu cu tot ce trebuie.Avem munti mai frumosi decat nemtii,(dar plini de mizeria lasata in urma de turisti),aveam paduri cum alti si-ar dori dar nu au,,avem ape minerale,avem sare,avem aur,avem,sau am avut…….multe,mul te.Din pacate,nu am avut si nu avem conducatori cu dragoste de tara.Romania este inca,o tara bogata.Dovada este lupta dintre grupurile de interese de la cotroceni,palatul victoria si opozitie.Daca nu ar mai fi nimic de furat s-ar duce dracului si ne-ar lasa sa traim cum putem.Cat v-a mai fi ceva de furat,vom asista la acest circ.

 10. I C from NY said:

  Pentru carcotas. Parintii mei nu mai sunt de mult. Pe tatal meu nu l-am prins in viata. Eram in drum spre casa cand l-au in mormantat. Veneam din strainatate, unde fusesem detasat pentru doi ani ca profesor. Mama a murit cu o luna inaintea plecarii mele in America. Am avut ocazia sa plec, sa raman, sa fug, cum se zicea atunci, de mai multe ori, inainte de ’89. In august ’76, Radu din Obor, pe care l-am intalnit pe Champs Elysée, la Paris, mi-a propus sa raman in Franta. El cu asta se ocupa acolo. Nu stiu de ce n-am facut-o. Lipsa de curaj? Poate. Situatia familiala nu m-a incurajat s-o fac?! Dar nici dupa ’89, in ’90 mai exact, cand eram in Franta, cand m-au rugat sa raman acolo, n-am ramas. Am dat insa curs vizei pe care am obtinut-o prin castigarea Loteriei Viz(s)lor. Si asa, de la varsta de 59 de ani, sunt acum emigrant in America. De ce am facut-o atunci? Si asa de tarziu? Poate revoltat de ceea ce se intampla atunci inTara?! Poate . Nu stiu exact. Dar cam tarziu totusi. Dar am inca o experienta de viata. Asa e in Libertate. Cum zice si Termopan: Du-te si vezi. Convinge-te si decide. La fel cum a facut acel tanar canadian despre care v-am spus numai o parte din poveste. A stat in strainatate mult mai mult timp pana cand s-a decis sa revina acasa. Dar, cand s-a intors, dupa ce a cunoscut lumea, devenise un om matur. Si, probabil, mai putin revoltata.

 11. pentru IC-NY said:

  Avem aceias varsta.Am lucrat si eu in invatamant,de acolo am iasit la pensie cu 40%din salariul de dinnainte de marirea salariului in invatamant.E drept ca si daca ieseam acum tot in jurul lui 300 de lei aveam pensia.Disperarea mea privind situatia din tara este provocata de faptul ca nu stiu ce posibilitate de a-si face un viitor are copilul meu.Abia a terminat liceul.Tatal lui,profesor,a murit si are de la el o pensie de urmas de toata jena,120 lei.Pentru un puscarias se acorda o suma mai mare pentru hrana din inchisoare.Daca eram sanatoasa si cu vre-o 10 ani mai tanara,ma duceam la cules de capsuni,sa-i pot asigura un viitor.Bunici si parintii mei au fost oameni instariti,dar a venit comunismul si au pierdut tot.Eu si sotul meu ne facusem o situatie,dar a venit revolutia si s-a ales praful de tot ce aveam.Am incercat o mica afacere dar,la un moment dat,spagile pe care le dam erau mai mari decat profitul,nu am avut curajul sa lucrez pe langa lege si am terminat-o.De asta sant nemultumita de conducatorii de dupa revolutie.Protejeaza coruptia si hotia,iar oamenii cinstiti,care muncesc,nu au decat sansa porcului in ziua de ignat.

 12. RRomanul patriHHotz said:

  carcotas are perfecta dreptate; singura solutie pentru cei care nu au pile este emigrarea desi si asta cere bani. cel putin inainte era examenul de admitere care facea o selectie dupa competenta.

 13. I C from NY said:

  Pentru “de pentru IC-NY”.
  Stimata D-na Profesoara pensionara,
  Nu disperati pentru copilul Dvs. Nu va uitati numai in fata. Uitati-va si in spate. De ce credeti ca acel tanar canadian nu a ales sa mearga in USA, pentru a cunoaste lumea, si a mers, mai intai, in tari mai slab dezvoltate ca tara lui?
  Pentru ca sa fie mai putin revoltat, probabil.
  Un cersetor decult , in iarna, cersea pentru a-si cumpara incaltaminte. Vazand mai la colt un lat contrate fara picioare, a renuntat sa mai cerseasca, si a plecat bucuros. Pentru ca el avea picioare. Nicio munca nu-i usoara. Si nici injositoare. Toate sunt la fel de importante atunci cand iti asigura un mijloc de a trai cinstit.
  Eu doresc fiului Dvs. mult curaj. Viata ii va da un raspuns pe masura indraznelii si a muncii depuse de el. Situatia din tara ar trebui sa-i dea curaj si forta de munca. Nicaieri nu e usor. Cititi pe forumul GdS scrisoarea lui D-tru din Canada, catre unu Radu, pentru a intelege mai bine viata de imigrant. Scuze pentru raspunsul asa de tarziu, dar,acum am venit de la lucru. Pentru ca eu, aici, la varsta asta lucrez.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 12 iulie 2007

Actualitate

» Centrul şi Brazda înnoptează fără apă
» Sişu n-avea bani de droguri
» Soţul fostului ministru Hildegard Puwak, judecat pentru deturnare de fonduri europene
» Pastă de dinţi periculoasă, în vizorul autorităţilor de protecţia consumatorilor
» Scurte ştiri
» AVAS se dezice de Taher
» Au crescut costurile luptei împotriva spălării banilor
» Dinel supralicitează
» Pâinea se scumpeşte de la 1 august
» Acord româno-italian pentru combaterea criminalităţii

Local

» Fruntaşi la bac
» Două nave au rămas împotmolite pe Dunăre
» Scurte ştiri
» Gunoiul Craiovei, mai ieftin
» Securişti, nomenclaturişti, torţionari, feriţi de deconspirare
» Solomon vrea alt centru
» Bătrână ucisă de vecin
» Vijelia a răvăşit Motrul
» Furtună în Mehedinţi
» Încolţiţi de oameni şi de câini
» Scurte ştiri
» Scurte ştiri
» Copii loviţi de maşină
» I-au tăiat roţile din cauza unei neînţelegeri în trafic
» Copilul unei prostituate a fost luat în plasament
» Criză în farmacii

Dolj

» Un nou mandat de arestare pentru Boerică
» Telenovelă doljeană cu final tragic
» Bolnavii preferă medicamentele străine

Gorj

» Adeverinţe de trimişi ai lui Dumnezeu
» Accident mortal în pădure
» Măsuri pentru scăderea cheltuielilor de personal
» Schimb de experienţă interculturală la Ţânţăreni
» Automatele de bilete, înfundate cu seminţe şi ţigări
» Scurte ştiri

Sport

» Ştiinţa, băgată la murat de bulgari
» Scurte ştiri
» Pavel se va duela cu Hănescu
» Pampea a plecat!
» Atacăm promovarea!
» Brazilienii, înjumătăţiţi de Neagoe
» Ştiinţa, la mâna Oţelului
» Mititelu a scăpat de Njock

Bani & Afaceri

» Cum îţi cumperi o casă
» Jurişti plătiţi degeaba cu bani publici

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Ochii, oglinda frumuseţii

Opinii

» O dilemă revoltătoare
» Se caută primar

Top